IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Кери: Дискусиите с Лавров и Путин са откровени

Русия е готова за конструктивно сътрудничество със САЩ, но на равноправна основа, заяви руското външно министерство

21:30 | 12.05.15 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Американският държавен секретар Джон Кери и руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Джон Кери и руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Дискусиите с руския външен министър Сергей Лавров и с руския президент Владимир Путин бяха откровени. Бяха обсъдени темите Украйна, Иран, Сирия, написа в микроблога си в Twitter американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Днес започна срещата между Кери и руския държавен глава, обобщава BBC. Това е първото посещение на американския държавен секретар в Русия от кризата в Украйна, която започна в началото на 2014 г.

„Имах откровени дискусии с руския президент Путин и с външния министър Лавров по ключови въпроси, в това число и преговорите за Иран, Сирия и Украйна. Важно е да се запази отворена линията за връзка между САЩ и Русия в момент, в който търсим решение на актуални глобални проблеми“, заяви Кери.

Срещата, която се провежда в Сочи е "положителна стъпка" и руският лидер се е "приготвил за широки дискусии", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Русия е готова за конструктивно сътрудничество със САЩ, но на равноправна основа, заяви руското външно министерство след срещата между външния министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Русия е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ както в двустранната сфера, така и на световната сцена, където нашите страни носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност", посочват в министерството. "Но сътрудничеството е възможно само на честна и равноправна основа, без опити за диктат и принуждаване".

На срещата си с Кери Лавров подчерта, че "сегашната криза в отношенията с Вашингтон не е отговорност на Русия".

"По тази тема бе отбелязано, че продължаването на конфронтацията, с опити да ни се оказва натиск чрез санкциите е път, който води в задънена улица", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

"Външните министри водиха дълъг и откровен разговор по широк кръг от въпроси от общ интерес", уточнява министерството. Според изявлението, освен Украйна Кери и Лавров са обсъдили сирийския конфликт и водените в Москва в началото на април преговори между режима на Башар Асад и представители на опозицията, както и положението в Йемен.

По въпроса за Украйна двамата външни министри са отбелязали, че няма алтернатива на политическото уреждане на конфликта.

"Особено внимание бе отделено на заплахата от превзелата територии в Сирия, Ирак и Либия терористична групировка "Ислямска държава". Сергей Лавров отново подчерта важността на отказа от двойни стандарти в отношението към терористите", се казва в изявлението на руското външно министерство.

В изявлението не се споменава да е бил обсъждан иранският ядрен въпрос. Окончателно споразумение по ядрената програма на Техеран по график трябва да се постигне до 30 юни, отбелязва Франс прес.

Западът обвинява Русия, че е въоръжила бунтовниците в източната част на Украйна, както и че е изпратила войски там - нещо, което Москва твърдо отрича.

Над 6 000 души са загинали от април 2014 г. в резултат на боевете в Източна Украйна. Конфликтът започна след анексирането на южния украински полуостров Крим от страна на Русия през март 2014 г.

Руският външен министър и държавният секретар на САЩ почетоха паметта на загиналите воини на Червената армия на церемония в Сочи. Те участваха в церемония по полагане на венци в памет на загиналите във войната с нацистка Германия.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф съобщи, че пътуването на Кери е част от усилията за поддържане на "отворени линии за комуникация" с руснаците.

Същевременно пресаташето на американската дипломатическа мисия в Русия Уил Стивънс качи в Twitter снимка, на която се вижда, че Джон Кери е подарил на Лавров портфейл, допълва ТАСС.

По-рано днес стана ясно, че руският външен министър е подарил на Кери тениска със символи на Победата, домати и картоф. Припомняме, че през януари 2014 г. Кери подари на Лавров два големи картофа от Айдахо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 8 rate down comment 0
hevito666
преди 9 години
"....може и да не съм прав , но аз кюфтетата без лук - не ги одобрявам..."....като Ви чета и се замислих , че всъщност неуспешната кръстоска между евреин и кобила - е ходил да се дупи за пари...!!!- да не бъде навирана тоалетната хартия в г*за на кучето...- руснаците и техните съюзници , пак да почнат да купуват пиндоски дълг...- да си затворат очите за гейо - атлантическото транссексуално партньорство...В замяна ,- обонговци ще си разкарат насраните от Укрово и прибалтика ...- ще оставят Русия да оправи кашата в близкия изток - както намери за добре..-ще предложат отстъпки за балканите ...Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
за едно не си прав-не вярвам някой да крои сметки да влезе в Иран. Щото са се пробвали на няколко пъти и винаги е завършвало с фиаско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 9 години
Абе колега , ти верно много точно си уцелил ника си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
И къв е бил този ултиматум, че нещо съм го пропуснал? Към кого? В каква форма? Спирайте, щото... какво? Ще го бомбардираме?!! Хаха!Руснаците се майтапеха с Набуко, защото знаеха, че там са Орел, Рак и Щука и никога няма да се разберат. Същото е положението и с КАНАП, КЕБАП или ТАНАП. Хиляди километри тръби от майната си през размирни райони, пълни с всякакви джагали, дето всеки си представя реки от злато лично за него... и това всичкото за некви посрани 10-15 млрд. куб. м. газ годишно! На колко мислиш, ще се върже цената? Както казва бай Иван Теслата - да-да, сега-сега! А и иранските находища повечето са още на хартия, отделно, че и там руснаците държат почти 30% от добива на нефт и газ - къде с концесии, къде с договор за изкупуване.Според мен иранският газ е още далече от спешните въпроси, но иранските ракети срещу Сауди Арабия са пиян *** с цигара в погреба... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 11 rate down comment 1
comet
преди 9 години
Русия и Китай си взеха поуки (след Либия, Сирия и Украйна) и попречиха на САЩ да притисне Иран Иран на свой ред (като мъдар партньор) не е безучастен при събитията в Йемен, та се появи скърцане от последната седмица в отношението на Саудитска Арабия (вкл. Катар, Оман и Емирствата) към САЩ. Отделно, наблюдаваме не само Парада в Москва с много Гости, но и как Русия и Китай се разбират вече и с погледи. и т.н. Е, САЩ трябваше да направят крачка назад, която едва ли ще е само една.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 9 години
Не е точно така . "Набуко" беше спрян след ултиматум от страна на Русия . И след това последва всичко останало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Няма нужда от преднамерена искреност - природата го е измислила гениално! Виж напр. овчарските кучета как всяко си пази кокала в неговата паница, но ако дойде вълк, зарязват всякакви спорове и се бият заедно срещу него, защото поотделно ще ги убие! Другото са празни приказки и губене на време да се правят анализи на потенциалите на Русия и Китай и кой кого ще еди какво си еди кога си...И какво иранският газ? Щатите и Русия се драчат за иранския газ? Кой да го чопне? А няма ли да питат Иран какво мисли? А Китай? хахаха!На Русия не й трябва ирански газ! Русия няма нищо против в Европа да се продава всякакъв друг газ - ирански, азерски, катарски, американски, български... хахаха! Руснаците само искат да си пуснат тръбите и да са първи. После цените ще решат кой е най-силен! Бас слагам, че никой няма да може да ги бори с цени! Точно това се опитват да пресекат американците - алтернативните доставчици да се борят с море от винаги по-евтин руски газ. С едно евро, но винаги отдолу... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 9 години
Да битката е за Иранския газ - определено . Но не съм обеден в искреното сътрудничество : Русия-Китай . Прекалено са несъизмерими
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Очевидно, за всички ще бъде най-добре някой, който има близки отношения с Иран, да го вразуми. В този случай Кери може да е искал точно това от Русия. И съответно, да е предложил нещо насреща напр. цените на нефта, Украйна, разхлабване на санкциите на ЕС...? Тук вече Минск ще бъде само една легенда. Ако трябва да намерим аналогия с Ялта, аз бих казал Сочи по някаква ирония, пак руски черноморски курорт... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
И да - може Иран да е причината, но не кой, как и къде ще продава иранския газ да е толкова спешният и важен проблем, който да изстреля Кери и Путин в Сочи по никое време. На мен по ми се чини друго - до сега бунтовниците в Йемен се биеха само със стрелково оръжие и печелеха позиции в самия Йемен. Ако Иран са започнали да им карат с кораби артилерия, а не дай си боже и ракети, то нали се сещаш ако ударят по кладенците в Саудитска Арабия или направо нахлуят там, какво мазало ще настане - не само с цените на нефта, но и изобщо, в политически план! Това американците не могат да го допуснат! Въпросът е по кого ще ударят - ако ще е Йемен, няма нужда да питат никого, но ако ще е Иран, там вече нещата са мнооо дебели и без съгласието на Русия и Китай няма как да стане, щото иначе до Армагедона остава само едно трепване на пръст...Това е реална и доста спешна ситуация, която иска спешни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още