IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Кери: Дискусиите с Лавров и Путин са откровени

Русия е готова за конструктивно сътрудничество със САЩ, но на равноправна основа, заяви руското външно министерство

21:30 | 12.05.15 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Американският държавен секретар Джон Кери и руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският държавен секретар Джон Кери и руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Дискусиите с руския външен министър Сергей Лавров и с руския президент Владимир Путин бяха откровени. Бяха обсъдени темите Украйна, Иран, Сирия, написа в микроблога си в Twitter американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Днес започна срещата между Кери и руския държавен глава, обобщава BBC. Това е първото посещение на американския държавен секретар в Русия от кризата в Украйна, която започна в началото на 2014 г.

„Имах откровени дискусии с руския президент Путин и с външния министър Лавров по ключови въпроси, в това число и преговорите за Иран, Сирия и Украйна. Важно е да се запази отворена линията за връзка между САЩ и Русия в момент, в който търсим решение на актуални глобални проблеми“, заяви Кери.

Срещата, която се провежда в Сочи е "положителна стъпка" и руският лидер се е "приготвил за широки дискусии", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Русия е готова за конструктивно сътрудничество със САЩ, но на равноправна основа, заяви руското външно министерство след срещата между външния министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Русия е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ както в двустранната сфера, така и на световната сцена, където нашите страни носят специална отговорност за глобалната сигурност и стабилност", посочват в министерството. "Но сътрудничеството е възможно само на честна и равноправна основа, без опити за диктат и принуждаване".

На срещата си с Кери Лавров подчерта, че "сегашната криза в отношенията с Вашингтон не е отговорност на Русия".

"По тази тема бе отбелязано, че продължаването на конфронтацията, с опити да ни се оказва натиск чрез санкциите е път, който води в задънена улица", се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

"Външните министри водиха дълъг и откровен разговор по широк кръг от въпроси от общ интерес", уточнява министерството. Според изявлението, освен Украйна Кери и Лавров са обсъдили сирийския конфликт и водените в Москва в началото на април преговори между режима на Башар Асад и представители на опозицията, както и положението в Йемен.

По въпроса за Украйна двамата външни министри са отбелязали, че няма алтернатива на политическото уреждане на конфликта.

"Особено внимание бе отделено на заплахата от превзелата територии в Сирия, Ирак и Либия терористична групировка "Ислямска държава". Сергей Лавров отново подчерта важността на отказа от двойни стандарти в отношението към терористите", се казва в изявлението на руското външно министерство.

В изявлението не се споменава да е бил обсъждан иранският ядрен въпрос. Окончателно споразумение по ядрената програма на Техеран по график трябва да се постигне до 30 юни, отбелязва Франс прес.

Западът обвинява Русия, че е въоръжила бунтовниците в източната част на Украйна, както и че е изпратила войски там - нещо, което Москва твърдо отрича.

Над 6 000 души са загинали от април 2014 г. в резултат на боевете в Източна Украйна. Конфликтът започна след анексирането на южния украински полуостров Крим от страна на Русия през март 2014 г.

Руският външен министър и държавният секретар на САЩ почетоха паметта на загиналите воини на Червената армия на церемония в Сочи. Те участваха в церемония по полагане на венци в памет на загиналите във войната с нацистка Германия.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф съобщи, че пътуването на Кери е част от усилията за поддържане на "отворени линии за комуникация" с руснаците.

Същевременно пресаташето на американската дипломатическа мисия в Русия Уил Стивънс качи в Twitter снимка, на която се вижда, че Джон Кери е подарил на Лавров портфейл, допълва ТАСС.

По-рано днес стана ясно, че руският външен министър е подарил на Кери тениска със символи на Победата, домати и картоф. Припомняме, че през януари 2014 г. Кери подари на Лавров два големи картофа от Айдахо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 12 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Обаче се случват и изненади - Асад не се дава, когато си се приготвил да го изгърбиш, а руски флот застава между него и твоите кораби! Тогава палиш Украйна, за да вкараш Русия във война там, но Русия не захапва и не нахлува, а си прибира Крим и оставя останалото да се скапва в гражданска война, като пипа с дистанционното... и даже не зарязва Сирия, а си усилва флота в Средиземно море... Обаче най-неочакваният и тежък удар идва от Китай! Китай застава плътно зад Русия и не само не позволява изолация, но и демонстративно гради с нея икономически и военни планове! Те това обърка цялата схема и започнаха кашите! Русия не само, че не се разклати, но даже заяква и времето всъщност работи за нея!!! Вариантите са малко - или директен сблъсък веднага, или някакви пазарлъци... Според мен най-напечено е по веригата Иран-Йемен-Сирия, а това в Македония беше жълт картон за Меркел и Оланд - два пожара в Европа май идват множко ... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 10 rate down comment 0
hevito666
преди 9 години
.......с извинение - надупения говори за " искрени разговори " ...???след което , веднага се озъбва на " бившето " си укро - протеже ...???Руснаците спокойно ухилени - като след с*кс ....???......................................................искащия нещо като компенсация по скоро е от еврогейско - атлантическо потекло !Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Украйна изобщо не е за отвличане на вниманието - това си е шах/топ с коня! Дълго и внимателно подготвян удар! Палиш война на границата, слагаш ръка на половината руски транзит за Европа, осигуряваш си повод за безкрайни санкции, вкарваш врага във военна надпревара... Обаче се случи малко рано и не се разви според плана. Иначе всичко е измислено и подредено внимателно като в шахматна партия - първо разбиваш Ирак и Либия, откъдето набавяш всичко необходимо за война - извънбюджетни пари от нефт, оръжие и най-важното - сунитски джагали в изобилие! После удряш Сирия, Иран се намесва, смазваш Иран заедно с Израел и целият Близък изток е твой! После прехвърляш обстреляните, опитни бойци в Кавказ и палиш едновременно там и в Украйна, и Империята пада! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 9 години
мммммммм , и аз мисля че Украйна е само за отвличане на вниманието . Главната цел е Иран и неговия газ ( най големите залежи на тази планета ) за много много милярди . Тоя път руснаците са усетиха , пък онези им палнаха една клечка на гъзъ ( Украйна ) . ЕС гледа мача от трибуните и плаща сметката:) Та главната тема е : Ясно че Руснаците няма как да спират вечно газта от Иран та какво аджаба са поискали като компенсация ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Може да са "оженили" Асад - напр. сделка Сирия срещу Украйна, но може и да е война срещу Иран, защото Иран до момента печели в Йемен... абе много се запече!Начи всичко е за газа, но се докараха до "пат" - руснаците блокираха чрез Асад проектите на американците за излаз на газ от Залива по тръба до Средиземно море, а американците прецакаха руските проекти в Европа. Сега седят и се гледат като бити мачоци и или трябва да се разберат, или да се запукат. Може тази дилема да са решавали, щото нали натъртиха на "откровения" характер на разговора.Иран също е много важен в момента, защото зарежи неговия газ, но той в момента чрез шиитите в Йемен държи целия трафик на танкерите от Сауди, Кувейт, Катар и останалите към западните пазари. Персия вече открито изпраща в Йемен кораби с оръжие и заплашва с война всеки, който се опита да ги спре - това нали знаеш какво значи? Много е важно да се знае как ще реагира Русия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 12 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Ми що не ходи в Русия да говори за съдбата на света губернаторът на Калифорния, а външният министър на САЩ?Трябва да го информираш Кери, за да не се излага друг път така:"...Кери настоя, че има спешна нужда САЩ и Русия да си сътрудничат в сферата на глобалната политика."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
Цялата патаклама в Украйна - или е заради Иран ( достъпа му до Европейския газов пазар - естествено през хамерикански посредници ) или за да очертаят границите на зоната ЕС и зоната Русия . Но както казваш ще видим . Но нещо наистина стан в Миск - пушкалата замлъкнаха , пък петрола взе че от нищото взе да поскъпва и се заговори че санкциите били много вредни за всички и т.н. Нещо се разбраха копелдаците , *** ша стане ясно след някоя друга година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Ми знам ли? Отначало бях убеден, че е само печелене на време, обаче вчера много категорично и двете страни забиха пикелите в Минск...?Абе нещо става - тази визита не беше планирана, срещата с Путин пък съвсем - той още не беше си изпратил всичките гости от празника и да си дигне на пожар от Москва президентския ***, за да се вижда с някакъв министър, па ако ще и американски, да говорят само те 4 часа, преди това с Лавров още 4... нещо са спасявали в последния момент и нищо чудно сделката, ако има, а то май има, да е с глобални последствия.Не знам защо се сещам за посещението на Холбрук при Милошевич един ден, преди да го запукат с бомбите. След години се разбра, че разговорът е бил: "Ние утре започваме! Имаш ли нещо да кажеш, което може да промени това?" Можело е и да се размине - зависело е от решението на Милошевич.Може и сега да е било нещо подобно, макар и не пряко срещу Русия, но да я засяга достатъчно болезнено чрез нейни съюзници или интереси... Скоро ще се чуе... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 5
Nikola666
преди 9 години
Русия може да сътрудничи на равноправна основа с щата Калифорния. Защото са горе-долу еднакви като размер на икономиките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 9 години
Така е . Прав си - аз не споря за това . Мислиш ли че Минск 2 е новата Ялта ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още