IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите в Македония продължават

Опозицията не отстъпва от искането си за оставка на премиера Никола Груевски, очаква се преговорите да бъдат възобновени в понеделник

09:51 | 16.05.15 г.
<p>
	За 17-ти май (неделя) са насрочени и нови протести. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

За 17-ти май (неделя) са насрочени и нови протести. Снимка: архив, Ройтерс

Протестите срещу правителството на премиера Никола Груевски блокираха за пореден път центъра на Скопие, след като отново хиляди хора излязоха по улиците, съобщава БНР.

Под натиска на властите македонски съд се е съгласил  да върне отнетия паспорт на лидера на опозицията Зоран Заев, за да може той да отпътува във вторник за разговори в Европейския парламент в Страсбург. Там двамата с Никола Груевски се очаква да водят преговори за решаване на политическата криза.

С викове "Оставка!" и "Никола е диктатор!" девети ден поред в македонската столица хора от различни социални групи и професии стачкуват срещу режима на македонския премиер Никола Груевски, който управлява вече девет години югозападната ни съседка.

Както предишните дни, така и снощи македонската полиция не позволи на протестиращите да се приближат до сградата на правителството. След като не бяха допуснати до македонското правителство, те се отправиха към парламента, където скандираха призоваха за освобождаването от затвора на задържаните протестиращи.

Протестите започнаха на 5 май, когато лидерът на опозицията Зоран Заев пусна пред журналисти запис на разговор, в който премиерът Груевски дава указания на вътрешния министър Гордана Янкуловска как да се прикрият извършителят на убийството на младо момче, опитало се да се качи на трибуната, на която през лятото на 2011-а година е бил премиерът Никола Груевски. 

Вчера Груевски проведе среща с другите политически лидери в страната заради международния натиск, припомня онлайн изданието EurActiv.com. Срещата се състоя заради сблъсъците в северния град Куманово през миналата седмица, в които загинаха общо 22-ма, включително 8 полицейски служители.

Насилието в Куманово е най-мащабното от около 14 години насам и засилиха опасенията за нови безредици, подобни от етническия конфликт от 2001 г.

Груевски е категоричен, че няма да подаде оставка, а лидерът на опозицията Зоран Заев заяви, че няма да отстъпи от искането си премиерът да се оттегли.

За 17-ти май (неделя) са насрочени и нови протести. Очаква се също така преговорите между управляващи и опозиция да бъдат възобновени в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още