IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко: В истинска война сме с Русия

Киев очаква нова голяма руска офанзива, макар че не смята да я провокира, твърди украинският президент

14:52 | 20.05.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Порошенко: В истинска война сме с Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Порошенко: В истинска война сме с Русия. Снимка: Ройтерс

Украинският президент Петро Порошенко намери ясни думи, с които да опише военния конфликт в източната част на Украйна. В интервю за британската радиостанция BBC Порошенко заяви, че „това не е битка с подкрепени от Русия сепаратисти, това е истинска война с Русия". Като силно доказателство за това той назова ареста на двама руски бойци от специалните сили през миналия уикенд. 

Във вторник украинското правителство показа пред журналисти двама арестувани предполагаеми руски войници. Мъжете са били арестувани по време на боевете в сепаратистката крепост Луганск. В записан разпит те са заявили, че принадлежат към руска разузнавателна единица от около 200 войници. Тя била пристигнала в района на сраженията преди почти два месеца. Руското министерство на отбраната заяви, че арестуваните са "бивши руски войници".

Украинският президент се притеснява че руснаците може би планират голяма офанзива срещу страната му. "Мисля, че ние трябва да бъдем готови за това", заяви той. Държавният глава не възнамерява да даде на руснаците каквото и да е пространство за легитимиране на евентуално нападение. Няма да има провокации от украинската страна. „Всичко, което ще се случи, ще бъде тяхна отговорност". Порошенко продължава да залага на решение, взето на масата за преговори. Макар и да не вярва на Путин, не му оставал друг избор, освен да продължи да преговаря, добави той пред BBC. 

Но пътят към дипломатическо решение е доста трънлив. Путин постоянно отрича каквато и да е руска намеса в конфликта и обвиненията, че части от руската армия подкрепят проруски настроените бунтовници. В момента конфликтът навлиза в нова фаза, след като от понеделник насам след нови битки бяха убити още осем украински войника. За новия изблик на насилие Киев отново обвинява Москва. Откакто започна самият конфликт преди 13 месеца, в боевете в източната част на Украйна са били убити 6250 душим, показват данни на ООН. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Киев очаква нова голяма руска офанзива, макар че не смята да я провокира, твърди украинският президент"Ами ще очаква и ако трябва , след дълго чакане , ще попровокира...нали Западът трябва да поналее мангизи...иначе няма да сме дълго на власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Да довърша ...Косово го откъснаха от Сърбия албанските бандити въоръжени от Америка.Преди това какво майната си търсеха американците в Сърбия , бомбардираха я , разсипаха я ...Демократично!!!Путин бил агресор...абе я си е..те мамата...поправи простотията на Хрушчов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Косово може да го сравняцаш с Южна Осения, Абхазия и тнт "Сега , пич , малко да те светна по история , че като те гледам , жал ми е за Инвестора ...дето се изхождаш.Косово е ядрото дето се е образувала православна Сърбия...за Киевска Рус да ти обяснявам ли...егати и неграмотните хора сте дето серете тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Не, пич...ти си далеч от нормалните неща, ама живей си в твоя измислен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Тя цялата им войска на САЩ е на тоя принцип - да стоят по-далеч от боя. Те затва толкоз конфликти раздухаха и един не спечелиха :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis11
преди 8 години
Само още малко време им тряя на руснаците, да се вдигнат санкциите, да си доразвият армията и тогава ше скиваш за ква териториална цялост на Украйна ше стане въпрос ..... Тея наберат ли сила батко, до Берлин ше сме в Евразия без *** ти казвам, че и Турците ше им помагат, а ние ше сме само статисти. Или както беше планувано за зоната на свободната търговия от Лисабон до Владивосток ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 8 години
не разбрах втората част на поста ти, но наздраве :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 1
Ango
преди 8 години
Много се затегнаха преговорите за примерите за РЕДОВНО неспазване на договорки. :)Не приемам съвета , че ще бъдеш по-убедителен, ако дадеш няколко примера за думите си, са пропаганда. По-скоро беше подсещане, да те разберат и тези, които не знаят. Хайде, бирата ме чака. ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 8 години
фаскта че сравняваш Крим с Косово говори колко си далеч от нормалните нещаКосово може да го сравняцаш с Южна Осения, Абхазия и тнт ... а там както виждаш никой нищо не им правеше на руснаците .. и аз ти казах че ще дам и повече ако обещаеш да не пишеш повече пропаганда тук, примера за Крим е първия който ти давам, след като рунаците са подписали че ще спазват териториалната цялост на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
Ango
преди 8 години
Това е един ...подплатен с примера на Косово...Знаех ,че ще го дадеш и затова помолих за няколко .Въпросът беше ,че РЕДОВНО не спазват договорки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още