IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко потвърди изтеглянето на оръжия от Украйна

Двете страни са изтеглили основна част от тежката артилерия съгласно влязлото в сила примирие от 15 февруари

12:16 | 10.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че проруските сепаратисти в Източна Украйна са изтеглили "значителна част" от тежките си оръжия, съобщава WBP online.

Според държавния глава правителствените сили също са изтеглили "по-голямата част" от ракетните си системи и тежката артилерия. По силата на подписаното на 12 февруари примирие двете воюващи страни трябваше да изнесат тежките оръжия от зоните на конфликта до началото на март.

"Украйна изтегли основния дял от своите ракетни системи и тежка артилерия. Подкрепяните от Русия бойци също са изтеглили значителна част", заяви украинският президент.

Коментирайки примирието, той заяви, че "има или няма примирие – зависи как гледате на нещата. Можем да кажем, че сме спрели офанзивата на агресора".

Изявлението идва само няколко дни след като Украйна обвини бунтовниците, че използват примирието като прикритие, за да се прегрупират и да се превъоръжат за следваща офанзива.

В телевизионно обръщение Порошенко също отбеляза, че от 15 февруари, когато влезе в сила примирието, 64 украински военнослужещи са били убити.

Двете страни се съгласиха да създадат буферна зона от поне 50 км за артилерия от 100 мм, повече от 70 км за ракетни системи и 140 км за най-тежките ракети.

Един от лидерите на сепаратистите Едуард Басурин обаче заяви, че почти цялата изтеглена от украинската армия военна техника "се намира на 20-30 км от фактическата фронтова линия и може за броени часове да бъде върната на предишните си позиции". По думите му Киев "нарочно никъде и никога не оповестява разстоянията, на които е трябвало да изтегли тежката си артилерия и които са ясно указани в Минските споразумения от 12 февруари".

По данни на разузнаването на ДНР сепаратистите "продължават да получават тревожни сведения за увеличаване числеността на украинските войски в зоната на безопасност". По-конкретно, по информация на сепаратистите, в района на Артьомовск "в нарушение на всички постигнати договорености сега са съсредоточени над 200 единици бронетехника, 9 комплекса РСЗО "Ураган" и 6 артилерийски оръдия калибър 122 и 152 милиметра".

Вчера Басурин съобщи, че сепаратистите изцяло са завършили изтеглянето на тежкото си въоръжение, в това число 24 тежки миномета. За завършено изтегляне на тежкото въоръжение съобщиха и представители на самопровъзгласената Луганска народна  

Наскоро Руският президент Владимир Путин призна за плановете да анексира полуостров Крим от Украйна. Тези планове са били подготвени седмици преди да се проведе силно оспорвания референдум по темата, който не бе признат от нито една държава. Крайното решение за анексирането е било взето след продължила цяла нощ среща на 22 февруари миналата година, след свалянето на бившия украински президент Виктор Янукович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още