IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

Доставките целят да покажат на Путин, че можем да обединим силите си, заяви американският генерал Джон О'Конър

21:01 | 09.03.15 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини, на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде АFP.

Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АFP.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

112
rate up comment 12 rate down comment 6
stefan-L
преди 9 години
те и в България докаха танкове но за това никой нищо не пише !Танковете бяха тихичко свалени на порт Бургас и транспортирани на трайлери до полигона на Ново Село на който американците имат база! Изобщо имат си тайни споразумения с правителството за който се мълчи ! Вече сме мишена за ракетите ИСКАНДЕР на 10000км попадат с точност до 5 метра и са неоловими за сега от всякакви противоракетни системи ! А да ви е честито новото правителство на мутра 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 9 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Абсолютно! Въобще това ми беше и мисълта, че много от вътрешните реалности и противоречия, не са били взети предвид ... или напротив, целял се ефект, близък до това което виждаме в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 11 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
За Украйна мога да добавя и че тя не е била никога ама никога етнически единна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 11 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
(....) в посока американските стратегически интереси, без да се отчитат обективно и исторически сложили се реалности и противоречия. На целия този уродлив дисбаланс му трябваше само искра, която да подпали гражданската война и начина по който беше свален Янукович с произтичащите от това последствия, беше напълно достатъчен.Другия момент , за който говоря, се състои в това, че щатите собственоръчно превърнаха системата за международна сигурност и институците й в куха, изпразнена от съдържание фасада. То не беше Югославия, не беше близкия Изток, не беше Африка повече от 15 години , демонстративно и безцеремонно пердашат през просото. Е, беше въпрос ЕДИСТВЕНО на време и други да се възползват от подобна свобода на действията. И за това нещо, хората следва много добре да си дават сметка : практически живеем в свят и времена, в които няма действаща система от правила за международна сигурност и поведение и е съвсем ясно, кой е отговорен за това състояние на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 11 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Напълно съгласен с тази теза : референдума в Крим и последвалото присъеденяване към РФ имат легитимност, поне толкова , колкото и свалянето на Янукович от власт, отделянето на Косово, обединението на ГДР и ФРГ, за окупацията на Северен Кипър да не говорим, която изобщо не пречи на същата тази международна общност, да третира Турция като пълноправен свой партньор. Случилото се в Киев през февруари миналата година, отключи тази верижна реакция.Има обаче други два много съществени момента, които еднозначно определят логиката на събитията и които изненадващо за мене, не са засегнати в дискусията, въпреки че са очевидни и съм убеден, че болшинството хора ясно ги осъзнават.Единия се заключава в обстоятелството, че Украйна като държава беше създадена преди двадесетина години по най-порочния възможен начин държавни граници начертани на коляно и заложени тенденции за развитие и принципи на функциониране, които са изместени крайно неустойчиво (......)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 11 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Сигурно е престъпление в Донбас. Рано е да мисля дали е или не е, след като си изпия кафето ще кажа мнението ми. Ама като сваляха незаконно Янукович в нарушение на тяхната конституция не викаше, че е престъпление. Янукович избяга и аз бих избягал, щото подчинените на евродепутатите(сиреч-на САЩ в тоя случай) щяха да му земат тиквата. Не променя противоконституционният характер. По принцип има едни срокове в тяхната конституция...май два месеца бяха. Тях трябваше да чакат след което щяха да имат право да проведат нови избори. Относно анексирането на Крим-голяма наглост е да се твърди, че САЩ да може да прави това в Косово, а Русия да не може в Крим...даже руснаците имат повече(много повече) основания. Крим е законно присъединен към Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Мене кучета ме яли - и да почвам и да ни почвам с фашистите - все това! Въпросът обаче с нацизма в Украйна се обсъжда от трибуната на германския парламент и Меркел трае и гледа като настъпена жаба! Ето ти малко дебати - не те знам как си с немския и специално рових да ти ги намеря с руски дублаж. На английски нема... Хаха!Има и коментари на хронологията кой-какво и как е правил, кой кога и как е бягал и кое - как с конституцията на Украйна:https://m.youtube.com/watch?v=Gp2-CVwlEhshttps://m.youtube.com/watch?v=r8mBCDsOSJ8И още едно изказване, като че ли специално да отговори на твоето подивяване. Все пак забележи - това не са некви анонимни драскачи в Инвестора или путинови тролчета! Това е Бендестагът на ФРГ:https://m.youtube.com/watch?v=enyIZR9sr3Q
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 5 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Хаха ***:) Май феса си ти а, разана карабинке? Добре се справяш с турския:) Марш да *** ти казах! Да не ти счупя ръчичките накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 7 rate down comment 3
stefan-L
преди 9 години
АЛО господин *** шуменски ибрик ! И Путин ли е виновен че вашата партия ДПС коли и беси в България и че сме най бедната страна в Африка след 8 години в ЕС ! Вас турците вие много страх от Путин ! Аиде постиай килимчето и в томбус джамия надупен за молитва ! анадънмо е фес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 4 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Донбас е престъпление. С основен, но не единствен виновник Путин. Порошенко също е виновен и Турчинов, и другите. Но основния е Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още