IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

Доставките целят да покажат на Путин, че можем да обединим силите си, заяви американският генерал Джон О'Конър

21:01 | 09.03.15 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини, на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде АFP.

Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АFP.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

102
rate up comment 4 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Сега прочетох Мави. Разказва ги от негова гледна точка и е леко пристрастен. И затова не напълно обективен. Даже много малко е обективен. За себе си е прав. Но аз не мисля като него, и за мен си съм прав и добре обоснован.Аз още от Януари мин. год пиша, че за кризата невинни няма. Всички са виновни. Но, за мен Путин е най виновен. Янукович сам избяга - на 22.02 докато майдана празнуваше подписаното споразумение той сам избяга. Какво да спази тогава опозицията? Да го чака да се върне? И като почне с тия фашисти направо подивявам. Във всяко общество има радикали. Дори и в Русия и то повече и по радикални от Украйна, които при такива кризи изплуват и яхват вълната. Но обществото после ги изолирва. Същото стана и в Украйна. З месеца по късно дори в парламента не влязоха. И Путиновата пропаганда ги яхна и проми мозъцитв на хората. Дори и да е имало беззаконие при смяната в Киев. Да го поправяш с още по голямо беззаконие като това в Крим и признак за безсилие. А случващото се в...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
*** от меден рудник с нов ник. Марш на магистралата ***:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
жоре, бъди честен-мави ги преразказва нещата малко като приказка, все едно *** е добрият чичко, а той не е, ама Янукович си беше законно избраният президент и в преврат, в който евродепутати надъхваха тълпата една година след изборите се смени властта със сегашната. И е вярно, че бяха много заканите от украинците към русите. Ми да бяха мислили о време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 6 rate down comment 2
niko333
преди 9 години
Абе вие шуменските турци от кога си сложихте български имена? Нали плакахте и си искахте турски ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Не само, че се изсраха върху подписа на Кличко и Яценюк върху споразумението, ами и тръгнаха да организират "влак на дружбата" за Крим, демек - Десен сектор да ходи да вразумява Крим. Еми на ви "москали на ножи!" Що се оплакват - нали искат с ножове да се оправят с москалите? Имат в Украйна оръжие да воюват с цяла Европа - що не си върнат Крим и Донбас и да се приключи? Ааа, руснаците не били толкова лесни, Путин е иновен, тя Русия взела да защитава руснацие - ужас!!! - чакат американците да им свършат работата - да им дадат оръжие, ако може заедно с оръженосците... хаха!В Украйна новата власт дойде с маски, бухалки, стррелби и пожари, окупации на държавни институции, пребиване и убиване на държавни служители, движеща сила бяха нацистки организации като Десен сектор, Свобода и пр. ръководени от престъпници като Сашко Белия Музичко, Олег Ляшко - депутат в момента, Дмитро Ярош, Олег Тягнибок и пр. Тази власт е незаконна, законната я няма и Украйна реално не съществува като държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Еми да - той Путин миналата година февруари точно това викаше - има си ред, има си закони, има си избран на признати от цял свят избори парламент, има законно избран президент, има законно назначено от законните органи правителство, писано е всчико в конституцията и законите кой какво и как прави... ама не - "Москали на ножи!", "Москаляку на гиляку!", "Слава нации!", "Бандера придет, порядок наведет!" и пр. Викаше Путин на Барозу, Фюле, Мюле и Пюле - вържете си псетата, имаше предвид Ярош, Ляшко, Тягнибок, Музичко... Молеше се - не правете демокрация с маски, тояги и коктейли "***" - това до нищо добро няма да доведе, само до загуби! Ако помниш, на 21 февруари 2014 трима външни министри се изтъпаниха в Киев и подписаха с Янукович споразумение. Подписа го и опозицията! Янукович веднага прибра Беркут, освободи задържаните, насрочи заседание на парламента за промяна в конституцията. Опозицията какво трябваше да направи според това споразумение? Направи ли го? Защо не го направи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 4 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
.. Да се разпише ясно какво става със собственоста на хората, който не искат да живеят е Русия ( ако решат да отидат там примерно), а не като сега в Крим - брутални кражби и "национализации" т.е конфискации на собственост, имоти, бизнеси.. . Украйна да получи съответната парична компенцация за загубената инфраструктура от нац. значение и така. Дугото си е чиста агресия, обир и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 4 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Супер, лошо няма. Прото доказваш моята теза - че хората там никой не ги ограничава какво да мислят, кого да харесват и на кого да се доверяват и на какъв език да говорят. Т.е путиновата пропаганда и Лавров нагло лъжат, като казват, че правата на рускоговорящите хора там се нарушават. Ако искат референдум - да се организира какт трябва - подобно на този в Шотландия - хората да са наясно какво ще загубят и какво ще спечелят, ако се отделят. Да се получи и добрение от властите и международната ощност за такъв референдум - и да дават. Не като Крим брутална анексия (планирана отдавна, както *** сам си призна) - депутати под дула на автомати решават за референдум, хора под дула на автомати да гласуват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 5 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Хаха *** от меден рудник пак се обади :) Ей ***.. я кажи на колко мангла *** дневно ? Толкова си ***, *** и неграмотен, че и за *** не ставаш:) ама айде. пес *** слагай перука, обувай скъсания чорпогашник и марш да работиш :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Гоше, а я скивай аз случайно на какво попаднах от Славянск, съвсем пресно. Анкетата е на украинска медия:https://m.youtube.com/watch?v=GAXuedxYgUk
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още