IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин разединява Европа

Единството на ЕС се пропуква от страни като Унгария, чийто премиер Виктор Орбан е зорко наблюдаван заради усилията да изгради "нелиберална държава", пише AFP

19:00 | 07.03.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мнозина смятат, че целта на Путин е да всее раздор в Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мнозина смятат, че целта на Путин е да всее раздор в Европа. Снимка: Ройтерс

Обичайно невъзмутимият президент на Европейския съюз Доналд Туск не можа да запази хладнокръвие - той се запъваше и задъхваше, давайки оценка за въздействието на руския президент Владимир Путин върху крехкото единство на Европейския съюз, пише Раф Казърт от AFP, цитиран от БТА.

"Една от най-важните цели на президента Путин днес е да разедини Европа", заяви той в импровизирано изказване пред Европейския парламент. Тази е сред основните причини "да съм толкова обсебен от единството днес", каза Туск.

И има защо. Европейското единство не е налице тук, на брега на Балтийско море, където се събраха топ дипломатите на Европа тази седмица, за да изковат обща стратегия за кризата в Украйна. Но по отношение на Русия 28-членният ЕС е разделен на две.

Няколко страни от бившия съветски блок, сред които са трите балтийски държави и Полша на Туск, настояват за твърда линия към онова, което наричат руска агресия, а други като Германия и Франция се опитват да държат отворени каналите за комуникация.

В същото време Путин ухажва някои страни като Унгария и Кипър, за ги подтикне да действат като трън в петата на ЕС. 

Литовският външен министър Линас Линкевичус: Единството е много хубава дума. Всеки е за единство

Тъй като външната политика се определя с единодушие между 28-те страни, на Туск ще е трудно да говори от позицията на твърдост, когато се срещне с президента Барак Обама във Вашингтон в понеделник. 

"Единството е много хубава дума. Всеки е за единство", каза литовският външен министър Линас Линкевичус с хаплив сарказъм. "Но аз не съм за единство, което не прави нищо, това не ми харесва", каза той на срещата на външните министри от ЕС, която завърши днес.

Точно това се опитаха да изтъкнат в писмо до Обама в четвъртък председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър и група влиятелни демократи и републиканци. Те се оплакаха, че американската външна политика към Украйна и Русия "е държана за заложник от най-малкия общ знаменател на европейския консенсус".

Шефката на европейската дипломация Федерика Могерини е съвсем наясно с това, след като председателства няколко срещи на страните членки, между които липсва съгласие. "Но ние излизаме от стаята с обща позиция", настоя тя, независимо от трудностите да се стигне до такава позиция. Досега ЕС поддържа сплотеност при налагането на икономически санкции на Русия, на визови забрани и замразяване на авоарите на 151 официални представители, свързани с боевете в източна Украйна, включително руснаци. 

Но единството на ЕС се пропуква от страни като Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан е зорко наблюдаван заради усилията да изгради "нелиберална държава", отчасти по модела на Русия. Той предприе кампания да злепостави гражданските сдружения, да намали прозрачността на управлението и да отслаби демократичната система на контрол и баланс.

Фредерика Могерини: Ние излизаме от стаята с обща позиция

Някои критици дори нарекоха Орбан "малкия Путин" заради начина, по който управлява. След като се срещна с Путин в Унгария миналия месец, Орбан каза, че е постигнал "политическо споразумение" с него по нова сделка за газ. Това показа как Москва продължава да упражнява влияние в Източна Европа с енергийните си ресурси. Самата покана към Путин да посети държава от ЕС бе оскърбление за мнозина европейски партньори.

Но този ход се оказа взаимно изгоден и за Путин, и за Орбан, каза анализаторът Саба Тот от института "Републикон" в Будапеща". "Това беше в интерес и на Путин, защото сега има държава, която заема по-умерена и по-търпима позиция в дебатите с ЕС", каза той.

Също както след визитата на Путин в Будапеща, малцина в ЕС се зарадваха, когато кипърският президент Никос Анастасиадис направи миналата седмица четиридневно посещение в Русия. Там той подписа сделка, по силата на която руски бойни кораби редовно ще акостират в Кипър - средиземноморска държава с голямо стратегическо значение. Анастасиадис освен това заяви, че Кипър ще бъде за Русия "най-надеждния глас" в 28-членния блок.

Това бе забелязано и във Вашингтон, чиято реакция не закъсня. "Заявяваме ясно, че не е време за нормални бизнес отношения с Русия. Подчертахме пред европейските ни съюзници и партньори колко е важно единството. Това за нас е от особено значение", заяви говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 4 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Затова ваксинацията на *** и овце срещу син език започва утре в НС!След ваксината ФБР няма проблем след седмица да се постави друга ваксина.Гарант НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 11 rate down comment 2
satan
преди 9 години
България винаги най-верен съюзник,винаги на гол корем чифте пищови.Посрещаме непобедимата германска армия с цветя и музика-1941г.Посрещаме непобедимата съветска през 1945г.пак така.Паметник на загиналите американски летци,които бомбардираха и опожариха София през 1944г.Паметник на освободителите,които ни обявиха война на 5 септември. 1944.Сега каквото кажат от посолството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 12 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
Господата Плевналиев и ББ да се изкажат, моля!Какво искаха Кери и ФБР от малка България? Какво им обещаха нашите малки МъЖе на големите акули?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 11 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
"""""""Това бе забелязано и във Вашингтон, чиято реакция не закъсня. "Заявяваме ясно, че не е време за нормални бизнес отношения с Русия. Подчертахме пред европейските ни съюзници и партньори колко е важно единството""""""""""""""""""Нима сме във война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
http://xn----7sbb6aaiba8am2aqf2b5d.xn--p1ai/"""Национално освободително движение - заедно с президента!"""Ей от това ги е страх финансовите акули!Ако Путин върне суверинитета на Русия, става силна икономическа държава. Затова са тия опити да се внуши на света, че Путин е агресор!Да, Путин е срещу финансовия капитал, който души всеки един народ и нас също!Пробройте броя на банките, край които минавате докато идете на работа всяка сутрин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 20 rate down comment 4
pinoccio
преди 9 години
Крайно време е европейците да отхвърлят доминацията на американците в НАТО. Не може военен съюз от няколко десетки членове да обслужва приоритетно американските интереси. НАТО е параван за действия, които са дори антиевропейски. Америка е притеснена от по-близки отношения между Европа и Русия. Европа желае такива, затова и отделни лидери се отскубват от всеобщия ступор и предприемат свои политико-икономически инициативи. Само ББ не разбра, че проектът "Набуко" беше блъф, сега щял да мъкне газ от Азербайджан с магарета. Като отиде в ЕК и го предложи, Юнкер ще му намери място в отбора на кондукторите от националния отбор на Люксембург - да дупчи вратата на противниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 2
v_tin
преди 9 години
Като изключим по високите заплати на военните по време на мисия, доколкото знам друго не сме спечелили, виж загуби сме инкасирали, дори и сега се говори че португалци ще охраняват БГ със самолетите си, срещу съответно заплащане. В същото време 4500души ще бъдат съкратени от войската защото има 77млн по малък бюджет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Стига бе хора, поне ми кажете що ми изтрихте коментара?Какво толкова казах?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Европа е извън строя - тя отказва да се реформира и да се излекува . В такъв момент който може да продължи вечно - нещо ще и пречи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 22 rate down comment 3
stefan-L
преди 9 години
Двоините стандарти с който се управлява ЕС от Брюксел допринесоха за разцепването и за по нататъшното разпадане на ЕС . Путин ли е виновен за Сириза за недоволството на всички южни страни от двоините стандарти който се прилагат към различните страни? Путин ли е виновен че след 8 години в ЕС сме най бедната страна дори по бедни от някой Африкански страни! Путин ли е виновен че нашите пенсионери живеят с 130лв пенсия а германските с по 2000 евро? Путин ли е виновен че за едни е разрешен Северен поток а за други го забрани Брюксел? Путин ли е виновен че ни съсипаха селското стопанство и сега ядем полски гумени домати а нашите няма кой да ги произвежда ? Путин ли е виновен че плащаме членски внос на ЕС както всички останали а живеем 8 години в европеиска мизерия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още