IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Путин разединява Европа

Единството на ЕС се пропуква от страни като Унгария, чийто премиер Виктор Орбан е зорко наблюдаван заради усилията да изгради "нелиберална държава", пише AFP

19:00 | 07.03.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мнозина смятат, че целта на Путин е да всее раздор в Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мнозина смятат, че целта на Путин е да всее раздор в Европа. Снимка: Ройтерс

Обичайно невъзмутимият президент на Европейския съюз Доналд Туск не можа да запази хладнокръвие - той се запъваше и задъхваше, давайки оценка за въздействието на руския президент Владимир Путин върху крехкото единство на Европейския съюз, пише Раф Казърт от AFP, цитиран от БТА.

"Една от най-важните цели на президента Путин днес е да разедини Европа", заяви той в импровизирано изказване пред Европейския парламент. Тази е сред основните причини "да съм толкова обсебен от единството днес", каза Туск.

И има защо. Европейското единство не е налице тук, на брега на Балтийско море, където се събраха топ дипломатите на Европа тази седмица, за да изковат обща стратегия за кризата в Украйна. Но по отношение на Русия 28-членният ЕС е разделен на две.

Няколко страни от бившия съветски блок, сред които са трите балтийски държави и Полша на Туск, настояват за твърда линия към онова, което наричат руска агресия, а други като Германия и Франция се опитват да държат отворени каналите за комуникация.

В същото време Путин ухажва някои страни като Унгария и Кипър, за ги подтикне да действат като трън в петата на ЕС. 

Литовският външен министър Линас Линкевичус: Единството е много хубава дума. Всеки е за единство

Тъй като външната политика се определя с единодушие между 28-те страни, на Туск ще е трудно да говори от позицията на твърдост, когато се срещне с президента Барак Обама във Вашингтон в понеделник. 

"Единството е много хубава дума. Всеки е за единство", каза литовският външен министър Линас Линкевичус с хаплив сарказъм. "Но аз не съм за единство, което не прави нищо, това не ми харесва", каза той на срещата на външните министри от ЕС, която завърши днес.

Точно това се опитаха да изтъкнат в писмо до Обама в четвъртък председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър и група влиятелни демократи и републиканци. Те се оплакаха, че американската външна политика към Украйна и Русия "е държана за заложник от най-малкия общ знаменател на европейския консенсус".

Шефката на европейската дипломация Федерика Могерини е съвсем наясно с това, след като председателства няколко срещи на страните членки, между които липсва съгласие. "Но ние излизаме от стаята с обща позиция", настоя тя, независимо от трудностите да се стигне до такава позиция. Досега ЕС поддържа сплотеност при налагането на икономически санкции на Русия, на визови забрани и замразяване на авоарите на 151 официални представители, свързани с боевете в източна Украйна, включително руснаци. 

Но единството на ЕС се пропуква от страни като Унгария, чийто министър-председател Виктор Орбан е зорко наблюдаван заради усилията да изгради "нелиберална държава", отчасти по модела на Русия. Той предприе кампания да злепостави гражданските сдружения, да намали прозрачността на управлението и да отслаби демократичната система на контрол и баланс.

Фредерика Могерини: Ние излизаме от стаята с обща позиция

Някои критици дори нарекоха Орбан "малкия Путин" заради начина, по който управлява. След като се срещна с Путин в Унгария миналия месец, Орбан каза, че е постигнал "политическо споразумение" с него по нова сделка за газ. Това показа как Москва продължава да упражнява влияние в Източна Европа с енергийните си ресурси. Самата покана към Путин да посети държава от ЕС бе оскърбление за мнозина европейски партньори.

Но този ход се оказа взаимно изгоден и за Путин, и за Орбан, каза анализаторът Саба Тот от института "Републикон" в Будапеща". "Това беше в интерес и на Путин, защото сега има държава, която заема по-умерена и по-търпима позиция в дебатите с ЕС", каза той.

Също както след визитата на Путин в Будапеща, малцина в ЕС се зарадваха, когато кипърският президент Никос Анастасиадис направи миналата седмица четиридневно посещение в Русия. Там той подписа сделка, по силата на която руски бойни кораби редовно ще акостират в Кипър - средиземноморска държава с голямо стратегическо значение. Анастасиадис освен това заяви, че Кипър ще бъде за Русия "най-надеждния глас" в 28-членния блок.

Това бе забелязано и във Вашингтон, чиято реакция не закъсня. "Заявяваме ясно, че не е време за нормални бизнес отношения с Русия. Подчертахме пред европейските ни съюзници и партньори колко е важно единството. Това за нас е от особено значение", заяви говорителката на Държавния департамент Мари Харф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
Мнението ми, е в твоя подкрепа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 21
kandid
преди 9 години
Тая сливенска *** яко разстройство я гони... омазала е форума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
Ха-ха-ха!Къде е неограничената власт на Путин?Путин има същите права, като наш Плевналиев!И руската и нашата конституция са по американски образец направени!За какава власт говориш, след като Путин няма думата за нищо над ЦРБ!Колкото наш Плевналиев може да каже нещо на нашата БНБ!Това, че успя да мобилизира руския дух е съвсем друг въпрос!Как Путин успя да го направи, въпреки окупацията отвътре на руската администрация и РЦБ си е наистина гениално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Outspoken Former CIA Operative Lindsay Moran - Interviewhttps://***.youtube.com/watch?v=Mk7UUDE6UWkИмам навика да си пускам от ю-туб някое филмче, с политическа насоченост и те се въртят на случаен принцип и се заслушах точно в това, когато чух, че дамата е учила в България и разказва за времето си тук, и изобщо като шпионин, общо казано.Много се ядосах в началото, но я излушах докрай и така чух и причината защо се е отказала от тзи си работа.Невероятно, нали? Когато от тях са искали доказателства за да започне Обама война в Ирак!Гледай ти, американците проглеждат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Даже ще стигна по-далеч: Баце е много по-голям диктатор от Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 21 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
Oxford dictonary:Dictator:1. A ruler with total power over a country, typically one who has obtained control by force.1.1 A person who behaves in an autocratic way.На български(според rechink.info):Диктатормн. диктатори, м.1. Управител с неограничена власт.2. Прен. Деспотичен човек, тиранин, насилник.(същ.) властелин, тиранин, деспот, заповедник, повелител, самовластник(същ.) насилник, потисник(същ.) тиран, автократСъвземи се приятелю, аз диктатор в лицето на Путин виждам толкова, колкото Обама е диктатор. Даже по-малко заради процента подкрепа. А понеже явно ти е къса паметта(МНООООГО къса) не Путин почна тая простотия в Украйна. Та ако се разберат за Украйна надали Путин ще тръгне на където и да е, освен ако хамериканците не почнат пак да раздават курабийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 25 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
"""""""Дежурните *** пак се изходили""""""Не Ти ли е обидно, че не можеш да родиш някоя нова мисъл, а?Охлю лигав?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 15
bigiadri
преди 9 години
Докато има военнопромишлени комплекси ще има и войни. На онези плиткоумници арабите могат да продават само леко и остаряло оръжие ,да ама се произвежда и други интелигентни оръжия ,трябва страх да има тук в Европа за да се продава ,че нещо много се натрупа ,Путин няма нищо против тяхната военна промишленост може да оживи руската икономика ,нещо като времето на Хитлер,въоръжаването тогава на Германия даде огромен тласък на икономиката и те тогава бяха много добре- същото иска сега и Путин. Иска в Европа и Русия СТРАХ ДА ИМА- всички диктатори това искат и правят! Едва ли политиците в Европа не са независими от военнопромишлените комплекси . Така че ако спрат войната в Украйна Путин може да разбута северните прибалтийски държави ,той там има анклав . Не случайно в някой от тях върнаха задължителната военна служба. Общо взето нищо добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Както вече стана дума, даже в гнездото на осите гласовете на пробуждането и осъзнаването стават все повече!http://***.thetimes.co.uk/tto/opinion/columnists/article4368022.ecehttp://***.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/11422632/Russia-must-do-this.-Russia-must-do-that.-Or-else-what.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 3
pecan
преди 9 години
не виждам нищо лошо ЕС да търгува и с Русия и със САЩ .Не би трябвало клаузите по договори които са с участието на държавни субекти(АЕЦ) да се засекретяват.В Украйна нещата могат да се решат и с мирни преговори без война.ЕС и Русия имат интерес от такова решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още