IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаус Реглинг: Времето за Гърция привършва

Вървим към държавен фалит, който ще се отрази и на кредиторите, предупреди ръководителят на ЕСМ

09:20 | 26.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг. Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг апелира правителството в Атина да се споразумее със своите кредитори за обвързващ списък с реформи възможно най-скоро. Едва тогава страната ще получи нови кредити, заяви ясно Реглинг в интервю за германския таблоид Bild.

„Времето привършва", каза Реглинг. Ето защо се работило неуморно за постигане на споразумение, защото в противен случай последствията ще бъдат тежки. „Иначе ни заплашва сериозен държавен фалит", каза германският икономист.

По думите му това ще окаже въздействие и върху кредиторите. „От друга страна, стабилизационният механизъм предоставя спасителни заеми само в случай, че се прилагат реформите. Същото важи и сега, това е единственият начин гръцката икономика да оздравее“. 

Реглинг подчерта, че спасителният пакет е способен да изплати на Гърция нови милиардни помощи. Въпреки това обаче Атина трябва да постигне споразумение с кредиторите относно задължителния списък с реформи.

Междувременно от Гърция през последните часове идват противоречиви изявления. Правителственият говорител Габриел Сакеларидис увери, че страната ще направи всичко възможно, за да изплати дълговете си към МВФ. Усилията на властите били насочени към трайно решение с Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, като съвсем скоро се очаквало споразумение. Спорните точки в преговорите били размерът на ДДС, пенсиите, реформите на трудовия пазар и целите за т.нар първичен излишък. Говорителят на правителството отхвърли „мрачни сценарии“ и добави, че „просто няма шанс“ за налагането на капиталови ограничения. Освен това той отхвърли спекулациите, че правителството ще опита да погаси всички свои задължения към МВФ наведнъж. 

За разлика от него обаче министърът на вътрешните работи Никос Вуцис отчаяно заяви, че през юни Гърция може да не изплати дължимия транш към МВФ в размер на 1,6 млрд. евро. На 5 юни е падежът на първата вноска в размер на 300 млн. евро. И за нея страната няма пари, заяви Никос Филис, говорител на парламентарната фракция на управляващата партия Сириза. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ДесеткиЛевове
преди 8 години
Сигурно предполагат че докато коментираш под всяка статия за Гърция, значи има интерес. Чудя се импето да не е болен днес, искам да чуя и неговото мнение за *** и дали требе да се опрости дълга на Гърция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още