IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Русия трупа оръжия на границата с Украйна

Според агенцията това е едно от най-сериозните доказателства до момента за съгласуваните действия на руските военни в региона

09:23 | 28.05.15 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Много от превозните средства са без регистрационни табели и опознавателни знаци, а много от военнослужещите са премахнали емблемите от своите униформи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много от превозните средства са без регистрационни табели и опознавателни знаци, а много от военнослужещите са премахнали емблемите от своите униформи. Снимка: Ройтерс

Руската армия струпва голямо количество войници и въоръжение, сред които и мобилни ракетни установки, танкове и артилерия, в импровизирана база близо до границата с Украйна, предава Ройтерс.

Много от превозните средства са без регистрационни табели и опознавателни знаци, а много от военнослужещите са премахнали емблемите от своите униформи. Това напомня силно на появата на военни части, забелязани в източната част на Украйна през миналата година, за които Киев и западните му съюзници считат, че са били прикрити руски отряди.

Струпването на войски на полигона „Кузмински“ на около 50 км от границата според агенцията е едно от най-сериозните доказателства до момента за съгласуваните действия на руските военни в региона.

По-рано през този месец ръководителят на НАТО генерал Филип Брийдлав заяви, че сепаратистите се възползват от примирието, което влезе в сила през февруари, за да възстановят силите си и да се подготвят за нова офанзива. Тогава обаче той не даде подробности за твърденията. 

Русия винаги досега е отричала, че е замесена в конфликта в Източна Украйна, където подкрепени от Москва сепаратисти се борят срещу силите, лоялни на прозападното правителство в Киев.

Министерството на отбраната на Русия заявява пред Ройтерс, че няма да коментира твърденията за струпване на военни части. Няколко войници обаче са заявили, че са били изпратени в базата заради военни учения, което нямало никаква връзка с положението в Украйна.

На въпрос на агенцията дали присъствието на голям брой военни сили без обозначителни знаци означава руска инвазия в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отговорил по време на пресконференция: „Считам, че словосъчетанието подготвяна инвазия е неподходящо“.

Оръжията в близост до украинската граница включват ракетни установки "Ураган", танкове и самоходни оръдия - оръжия, които са били използвани по време на конфликта в източната част на Украйна между силите на Киев и сепаратистите. Размерът на военна техника в базата е около три пъти по-голяма, отколкото през март тази година, където журналисти на Ройтерс са били и преди.

В течение на четири дни журналистите на агенцията са забелязали четири товарни влака с военни превозни средства и войници, които са пристигнали на гара в региона на Ростов в южната част на Русия. Най-малко две композиции са отпътували за база „Кузмински“.

Вижте кадри от учението в галерията на Investor.bg!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 23 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 9 години
Турците не "могат", а ЩЕ го кажат и болшинството от населението дори ще подкрепи с референдум! Вече въпрос, дале ще е Велика Турция или Велик Ислямски Халифат, но ще стане с решаващата помощ на НАТО - това мажеш да си сигурен! Основите вече са сложени... хахаха!А вие се пазете от Русия! Хубаво се пазете... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 11
крас
преди 9 години
УКРАЙНА се превърна в едно голямо бреме на запада. Не им стигаха византийците, ами сега и укрите се хвърлиха на шиите им като спасители.Врещят като бебета и искат и те да са на СУКАЛКАТА. МНОГО СТАНАХТЕ ВЕЧЕ. БАБА МЕРКЕЛ Е НА ПЪТ ДА ПРИСЪХНЕ, ЗАЩОТО И ПРИ НЕЯ СЕ ЯВЯВА ПРОБЛЕМ С БОЗАЕНЕТО. На укрите не им трябва война.По подобие на нас потънали в корупция и грабеж те се самоунищожават. Малко тласък и куклите в КИЕВ ще се сгромолясът.Важно е да няма кой да плаче за тяхНА ТОВА РАЗЧИТА И ПУТИН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 13
0pk
преди 9 години
И индианците могат да кажат, че щатите са тяхна територия, ама що не казват?А пък знаеш ли, преди на земята е нямало хора, откъде на къде някой ще казва, че земята е негова? А ти пусна ли си отпуска да ходиш да помагаш на укропите да си върнат Крим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 9
0pk
преди 9 години
Как 50?!? Поне 100 години назад ги е върнал! Невероятно е, какви са мазохисти руснаците. Товари камъни и носи в Москва, да има с какво замерят Путин. Щото те от глад, вече и камъните изядоха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 18
MZ/X
преди 9 години
Пич, Русия не е анексирала никакъв Крим, по простата причина, че Крим винаги си е бил техен. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------Утре и турците могат да кажат по същата логика, че България 500 години е била тяхна и просто възстановяват традиционното статукво, като присединят сегашната територия на България, към Велика Турция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 26
redcretin
преди 9 години
*** оттече в канала, но за беля - и "нормалните" рашки също. Тоя ги върна 50 години назад, просто невероятно че не са го пребили с камъни още :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 11
SS-23
преди 9 години
то па една "войска" ... цялата я видяхме на 6 май на площада:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 25 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 9 години
И все пак нека уточним - на границата, или на полигон на 50 км. от границата? Щото иначе ако нашите военни се заиграят на полигон около Перник, сърбите могат да скочат, че трупаме войски на границата им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 31 rate down comment 19
Mavi Goz
преди 9 години
Всъщност, това е голямата цел на янките - да накарат Русия да нападне Украйна. Според тях това би трябвало да доведе до изолация на Русия в ООН, от там в БРИКС и да разцепи сегашният им съюз с Китай.В тази посока е и пълната изолация на Приднестровието, наложена преди няколко дни и от Молдова. Преди това Украйна отряза всички възможности за достъп. Това поставя освен жителите там, но и руския вооенен контингент в много сложна ситуация. Всеки, който прави тази крачка, не може да не е наясно какви могат да са последствията, да не говорим, че нито в Молдова, нито в Украйна някай взема автономни решения. Кери си тръгна от Сочи с празни ръце и сега следва нов кръг от ескалация навсякъде. Ваденето на мечката от бърлогата продължава - ръчкането с обикновените пръчки се заменят от мушкане с нажежени железа. хехе...Да видим този път Путин какво е измислил... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 13
SS-23
преди 9 години
Ройтерс: Русия трупа оръжия на границата с Украйна----Е що да не трупа? Къв е проблема? По оградата си, от вътрешната страна, мога да правя каквото си искам. Съседите какво ги бърка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още