IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Русия трупа оръжия на границата с Украйна

Според агенцията това е едно от най-сериозните доказателства до момента за съгласуваните действия на руските военни в региона

09:23 | 28.05.15 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Много от превозните средства са без регистрационни табели и опознавателни знаци, а много от военнослужещите са премахнали емблемите от своите униформи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много от превозните средства са без регистрационни табели и опознавателни знаци, а много от военнослужещите са премахнали емблемите от своите униформи. Снимка: Ройтерс

Руската армия струпва голямо количество войници и въоръжение, сред които и мобилни ракетни установки, танкове и артилерия, в импровизирана база близо до границата с Украйна, предава Ройтерс.

Много от превозните средства са без регистрационни табели и опознавателни знаци, а много от военнослужещите са премахнали емблемите от своите униформи. Това напомня силно на появата на военни части, забелязани в източната част на Украйна през миналата година, за които Киев и западните му съюзници считат, че са били прикрити руски отряди.

Струпването на войски на полигона „Кузмински“ на около 50 км от границата според агенцията е едно от най-сериозните доказателства до момента за съгласуваните действия на руските военни в региона.

По-рано през този месец ръководителят на НАТО генерал Филип Брийдлав заяви, че сепаратистите се възползват от примирието, което влезе в сила през февруари, за да възстановят силите си и да се подготвят за нова офанзива. Тогава обаче той не даде подробности за твърденията. 

Русия винаги досега е отричала, че е замесена в конфликта в Източна Украйна, където подкрепени от Москва сепаратисти се борят срещу силите, лоялни на прозападното правителство в Киев.

Министерството на отбраната на Русия заявява пред Ройтерс, че няма да коментира твърденията за струпване на военни части. Няколко войници обаче са заявили, че са били изпратени в базата заради военни учения, което нямало никаква връзка с положението в Украйна.

На въпрос на агенцията дали присъствието на голям брой военни сили без обозначителни знаци означава руска инвазия в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е отговорил по време на пресконференция: „Считам, че словосъчетанието подготвяна инвазия е неподходящо“.

Оръжията в близост до украинската граница включват ракетни установки "Ураган", танкове и самоходни оръдия - оръжия, които са били използвани по време на конфликта в източната част на Украйна между силите на Киев и сепаратистите. Размерът на военна техника в базата е около три пъти по-голяма, отколкото през март тази година, където журналисти на Ройтерс са били и преди.

В течение на четири дни журналистите на агенцията са забелязали четири товарни влака с военни превозни средства и войници, които са пристигнали на гара в региона на Ростов в южната част на Русия. Най-малко две композиции са отпътували за база „Кузмински“.

Вижте кадри от учението в галерията на Investor.bg!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 41 rate down comment 13
george353
преди 8 години
Айде пак се почна с пропагандните статийки. Вече втора година Русия напада Украйна през горе-долу 2-3 седмици. Това трябва да е някаква супер сложна схема за нападение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 15
Nathan
преди 8 години
Не смятам, че подобни снимки притежават качеството да доказват струпване на оръжия/армия от страна на Русия. За да могат въпросните снимки да бъдат приети за доказателства за струпването на оръжия или за участието на Москва в активизирането на сепаратистите трябва да бъде доказана причинно- следствена връзка между въпросното струпване и активизирането на сепаратистите или връзката на въпрсното струпване,осъществено в официално признатите граници на руската федерация и действията на сепаратистите. Доказателство би било ако въпросната техника беше заснета как преминава руско- украйнската граница,но представените снимки не притежават процесуалното качество да доказват подобни факти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 23
vzhekoff
преди 8 години
Пич, Русия не е анексирала никакъв Крим, по простата причина, че Крим винаги си е бил техен. Пияндурникът - хохол Хрушчов незаконно, дори по съветските закони, го подарява на Украйна. Вземи се образовай малко и после драскай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 32
MZ/X
преди 8 години
Мантра значи и всички просто сме сънували някакъв сън, че Русия е анексирала Крим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 18
Kosto
преди 8 години
Русия струпва оръжия в границите на Русия ли? Е, и? По неприемливо е чужди оръжия да се струпват из Европа под мантрата, че на Русия и трябва земя и ще напада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 16
0pk
преди 8 години
Ми вземи си и ти отпуска и *** да помогнеш на укропите :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 14
0pk
преди 8 години
Тая песен се изтърка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 27
MZ/X
преди 8 години
Дмитрий Песков е отговорил по време на пресконференция: Считам, че словосъчетанието подготвяна инвазия е неподходящо.-------------------------------------------------------------------------------------------------------Естествено, че няма никаква инвазия! Просто руски военни в отпуск ще отскочат до Източна Украйна за лятото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още