IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Киев очаква Запада да наложи санкции срещу Русия

Призоваваме западните колеги да не допуснат рецидив на силовите решения, посочи руският външен министър

16:27 | 08.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Лавров: Киев очаква Запада да наложи санкции срещу Русия

Изостряйки ситуацията в Донбас, Киев очаква Запада да наложи санкции срещу Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Киев заяви, че няма да свали икономическата блокада на Донбас, докато властта там не се смени", каза Лавров. "Това противоречи пряко на споразумението от Минск. Тук виждаме връзка с това, че сега протича срещата на високо равнище на т.нар. "седморка".

Вероятно са искали за тази среща да изострят максимално ситуацията, помнейки, че членовете на "седморката" заявиха, че санкциите срещу Русия ще действат, докато Русия не изпълни споразумението от Минск", добави той.

"Следователно това е "жокер" в ръцете на киевските власти: "ние, украинците, ще саботираме изпълнението на споразумението от Минск, а за това ще страда Русия, защото никой няма да отмени санкциите срещу Русия", подчерта Лавров. "По такъв начин, заемайки тази позиция и обвързвайки санкциите срещу Русия с изпълнението на споразумението от Минск само от Русия, нашите западни партньори станаха заложници на украинското правителство".

"Базираме се на това, че Франция, Германия, други колеги от ЕС и САЩ, най-малкото чрез устата на Джон Кери, ни увериха в Сочи, че ще работят с украинските власти, подтиквайки ги честно и всестранно да изпълняват споразумението от Минск", заяви руският външен министър. "Смятаме, че сега това е тяхно задължение, както ние ще продължаваме да работим с Донецк и Луганск, подтиквайки ги конструктивно да работят за всестранно изпълнение на второто споразумение от Минск".

Само с такива съвместни усилия на всички, които влияят на страните в конфликта, може да се постигне резултат и да се уреди кризата по мирен път, убеден е Лавров. "Призоваваме западните колеги да не допуснат рецидив на силовите решения", напомни руският първи дипломат. Той изрази надежда, че последните провокации в района на Мариинка няма да прекъснат работата на Контактната група, пише БТА.

Русия и Беларус заемат обща позиция, обявявайки се за пълно и всестранно изпълнение на споразумението от Минск. Според това споразумение няма алтернатива на прекия диалог между Киев и Донецк и Луганск, подчерта Лавров след преговори с беларуския външен министър Владимир Макей. Първият дипломат на Беларус опроверга появилите се в медии публикации, че Беларус променя външнополитическата си стратегия на ориентация към Москва. 

"Разглеждаме, разглеждахме и ще разглеждаме Русия като най-близък съюзник и партньор и винаги ще се придържаме към съгласуваните си подходи", обеща Макей. Ситуацията по света е сложна и има редица проблеми, изискващи съвместната реакция на Москва и Минск, подчерта той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 6
dr.5rov
преди 8 години
Базираме се на това, че Франция, Германия, други колеги от ЕС и САЩ, най-малкото чрез устата на Джон Кери, ни увериха в Сочи, че ще работят с украинските власти, подтиквайки ги честно и всестранно да изпълняват споразумението от Минск".==========Така беше, но после Нюланд каза обратното малко по-късно. Така че Кери вече не преде. Сега е важно какво казва Нюланд. Някои вече говорят и за оттеглянето на Кери от поста му. Това Лавров не го ли знае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още