IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел увеличава натиска над Атина

Въпреки това расте оптимизмът за споразумение до края на седмицата

10:30 | 23.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел предупреди, че&nbsp;остава за вършене много работа, а времето за това е кратко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел предупреди, че остава за вършене много работа, а времето за това е кратко. Снимка: Ройтерс

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел отново увеличи натиска над Атина, като заяви след края на срещата на върха на Еврозоната в Брюксел, че има „известен напредък, но е ясно, че остава за вършене много работа, а времето за това е кратко“.

Меркел поясни, че базата за преговорите остава позицията на трите институции – Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия, чиято позиция досега Гърция отричаше.

И френският президент Франсоа Оланд остава твърд в някои отношения. По думите му ЕС изключва възможността да има трета спасителна програма за Гърция. „Просто няма да има трета програма“. Затова и удължаването на изтичащата на 30 юни програма е основата на преговорите. Досега международните кредитори отпуснаха в рамките на две спасителни програми общо 240 млрд. евро. 

Практически в последната минута гръцкият премиер Алексис Ципрас представи нови предложения за сериозни увеличения на данъците и бюджетни ограничения. В следващата година и половина мерките трябва да доведат до спестяване на поне 5 млрд. евро. След четиричасовото заседание Ципрас заяви, че „предложението ни е прието за база за разговори“. Според него е нужна обхватна програма, която да държи Гърция „икономически жива“.

Подобно на Меркел и директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард смята, че има нужда от много действия. „Новите предложения не са конкретни“, заяви тя. Въпреки това расте надеждата за споразумение през тази седмица.

В четвъртък ще се проведе редовната среща на върха на ЕС с 28-те правителствени и държавни ръководители. Председателят на ЕК Жан -Клод Юнкер заяви, че е „убеден, че ще стигнем до крайно споразумение до края на тази седмица по простата причина, че трябва да намерим решение през седмицата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Подобно на Меркел и директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард смята, че има нужда от много действия." Досега какво правихте ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
nobel
преди 8 години
В грешка съм. Меркел очевидно си е разтворила всички отвори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
nobel
преди 8 години
А стига бе. Ако Меркел увеличава натиска над Атина явно го увеличава с помощта на половия си орган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още