IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекалено рано ли се зарадваха пазарите на очакваното гръцко споразумение?

Дори и споразумението на Атина с кредиторите да бъде подписано, то не решава проблемите на Гърция в дългосрочен план

20:35 | 22.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Прекалено рано ли се зарадваха пазарите на очакваното гръцко споразумение?

Ясвно чувство на облекчение завладя световните финансови пазари дори и само при намека, че гръцката драма най-накрая ще бъде решена. Преди часове президентът на Еврогрупата Йерун Диселблум коментира, че споразумението на Гърция с кредиторите може да бъде подписано до края на седмицата.

Само това беше достатъчно за силен ръст на водещите индекси на фондовите пазари по света, посочва CNBC. Европейските борси записаха силни повишения в първата сесия за тази седмица

Но дори и да бъде постигнато споразумение между Атина и кредиторите, то няма да реши проблемите на южната ни съседка в дългосрочен план. Това означава, че несигурността относно бъдещето на Гърция продължава да виси, коментират анализатори.

„Пазарите се държат сякаш сделката е постигната. Моят инстинкт обаче ми подсказва, че би било погрешно за пазарите да празнуват политически компромис от страна на Брюксел за сметка на икономическите реалности”, посочи Бил Блайн, стратег в Mint Partners в Лондон.

Според него решението на проблема е „отстраняване на Гърция” преди нейните проблеми да се задълбочат и разширят.

Има и още причини да бъдем предпазливи, смята Джоната Лойнес от Capital Economics. Дори и сделката да бъде подписана бързо трябва да бъде уточнено плащането към МВФ в края на месеца, както и да се спре изтичането на депозитите от гръцките банки.

CNBC напомня, че през следващата седмица Гърция трябва да плати 1,5 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Очакванията са страната да изпадне в дефолт, ако не успее да се споразумее с кредиторите си – Европейската комисия, МВФ и Европейксата централна банка.

Несигурността за бъдещето на страната стана причина гърците да изтеглят парите си от банките. От ноември 2014 година досега над 30 млрд. евро са напуснали банковата система. В същото време днес ЕЦБ реши да увеличи ликвидната подкрепа за гръцките банки. Сумата все още обаче не е уточнена.

Публичният дълг на Гърция е около 177% от брутния вътрешен продукт на страната и е най-високият в еврозоната.

Все пак според някои наблюдатели обаче подписване на споразумението ще е достатъчно да разгони облаците на несигурността, надвиснали над Гърция и ще намали риска от излизането на страната от еврозоната.

В момента еврозоната се възстановява от кризата, ЕЦБ ще продължава да изкупува държавни ценни книжа поне до 2016 година, коментира Дейвид Оуен от Jefferies International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
Eon
преди 8 години
Айдееее, отваряйте шампанското, мама ви некадърна... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Другото обяснение е, че гръцките проблеми не влияят толкова върху икономиката, колкото си мислят анализаторите. Чак пък всички участници на пазара да са кръгли *** не ми се вярва. А това, че гръцката криза определяла състоянието на борсите по света, включително и тези отвъд океана е елементарно и наивно обяснение на случващото се и върши работа само за пред широката публика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
юрист
преди 8 години
"....Прекалено рано ли се зарадваха пазарите на очакваното гръцко споразумение?.." ДА- защото де юре и де факто НЯМА подписано споразумение, а има сложено НАЧАЛО на преддоговорните отношения- т.е. сложено е началото НА ПРЕГОВОРИТЕ, който НЕ СА финализирани с подписано многостранно споразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още