IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P: Липсата на плащане към МВФ не е причина Гърция да обяви дефолт

Според Fitch неизплатените дългове на гърци по ипотеки са нараснали по време на проточилите се преговори

16:10 | 30.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
S&P: Липсата на плащане към МВФ не е причина Гърция да обяви дефолт

Липсата на плащане към Международния валутен фонд (МВФ) не означава, че Гърция трябва да обяви дефолт, коментира рейтинговата агенция Standard&Poor`s, цитирана от руската информационна агенция ТАСС. В понеделник агенцията свали рейтинга на Гърция до ССС -.

„Нашият суверенен рейтинг оценява способността и готовността на правителството да обслужва своите задължения към частните кредитори. Държавният рейтинг не отразява възможността и желанието да обслужва другите видове задължения, сред които и пред други правителствени и над национални организации, какъвто е Международният валутен фонд (МВФ) или Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF)”, се казва в съобщението на агенцията.

На базата на това неизплащането на задълженията на Гърция към ЕЦБ, което трябва да стане на 20 юли, също не може да бъде смятано като дефолт.

Така, според агенцията, предстоящите плащания на Гърция са на 10 юли (съкровищни бонове за 2 млрд. евро), на 14 юли (облигации в японски йени за 83 млн. евро) и на 17 юли (плащане на лихви по тригодишни ДЦК на стойност 71 млн. евро).

От агенцията отчитат, че при липсата на допълнителни благоприятни за икономиката на Гърция обстоятелства правителството може да обяви несъстоятелност в рамките на следващите шест месеца. Това е основната причина S&P да свали рейтинга на южната ни съседка.

На 30 юни изтича крайният срок, в който Гърция трябва да плати 1,6 млрд. долара на МВФ. Финансовият министър на южната ни съседка Янис Варуфакис вече съобщи, че страната няма да изпълни задълженията си

Междувременно в свой анализ друга от големите кредитни агенции - Fitch, пише, че неизплатените дългове на гърци по ипотеки са нараснали по време на проточилите се преговори между управляващите в Гърция и нейните кредитори.

Свиващата се икономика и почти напълно липсващото кредитиране вероятно са се комбинирали с неплащането на вноските по кредити, взети от домакинствата в дългия период на несигурност, посочва агенцията.

В анализа се посочва още, че е възможно дължащите вноски по ипотечни заеми да са предпочели в тази ситуация да погасят други дългове, тъй като са наясно, че сега едва ли някоя банка ще предприеме строги ответни мерки, за да си събира дължимото.

По-рано тази сутрин Fitch понижи оценката си за краткосрочния и дългосрочния рейтинг на четири гръцки банки до степен "ограничен фалит". 

Случващото се в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 3
albobo76
преди 8 години
Сега ще видим много маневри с цел фалитът на Гърция (поредния) да не бъде наречен с истинското му ме - ФАЛИТ. Както и да бъде наречено едно ***, то си продължава да смърди..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още