IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Имаше план за Grexit

Еврогрупата е като дирижиран отвън оркестър, начело на който е Шойбле, твърди бившият гръцки финансов министър

11:48 | 14.07.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Варуфакис е бил привърженик на по-твърда линия на поведение към ЕЦБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Варуфакис е бил привърженик на по-твърда линия на поведение към ЕЦБ. Снимка: Ройтерс

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис хвърли поредна бомба, като разкри, че всъщност е имало план за излизане на Гърция от еврозоната (т. нар. Grexit) и за въвеждане на паралелна валута в страната. Разкритията на Варуфакис предизвикаха остри реакции и в самата Гърция, съобщавa AFP.

В интервю за британското списание New Statesman бившият финансов министър е разкрил, че сериозно е обмислял вероятността за излизане на страната от еврозоната, и че бил предложил издаването на паралелна валута по Калифорнийски модел, както и "подстрижка" на заемите от Европейската централна банка в случай, че Франкфурт затвори гръцките банки. Той е посочил, че неговото предложение не е минало, и добавил, че е имал план Б за излизане на Гърция от еврозоната. 

Бившият финансов министър каза, че е имало група в неговото министерство, която е подготвяла излизането на Гърция от еврозоната.

Като причина за оставката си Варуфакис посочи и факта, че в Еврогрупата срещу него се е оформяла все по-голяма опозиция. Освен това той е считал, че с оставката си ще помогне повече на своя премиер Алексис Ципрас. Пред британското списание Варуфакис заявява още, че е подал оставка и защото по време на заседание на кабинета не е било подкрепено неговото желание за по-твърда линия. Така например той е предложил да се отнеме от ЕЦБ контрола над гръцката централна банка и да се въведат разписки за дълг от типа IOU (от англ. I owe you). За предложението са гласували двама министри, докато четирима са били против.

Освен това Варуфакис изказва облекчението си, че вече не е министър. В продължение на пет месеца той е спал само по два часа на ден. „И чувствам облекчение, че вече не съм подложен на този непоносим натиск да преговарям за една позиция, която мога трудно да защитавам“.

Бившият министър отново нападна германския финансов министър Волфганг Шойбле. По думите на Варуфакис „министрите от еврогрупата са тотално доминирани от него. Групата е като дирижиран отвън оркестър, начело на който е Шойбле“.

Междувременно депутатът от партията „Нова демокрация“ Дора Бакояни заяви пред Mega TV, че Варуфакис е бил фаталният човек през цялото време на преговорите с кредиторите. Мнението на повечето депутати в 300-местния парламент е, че Варуфакис е човек, чиято роля е изключително съмнителна, каза Бакояни.

От своя страна, депутатът от ПАСОК Андреос Ловердос смята, че е абсолютно необходимо Варуфакис да бъде призован за изявленията си и за това, че след резултата от референдума той бил предложил на премиера Алексис Ципрас излизане на страната от еврозоната.

Малко преди това пред местното радио Real FM Варуфакис е казал точно обратното, а именно, че правителството е имало планове за избягване на Grexit. „Никога не сме говорили за наша валута, правихме това, което сме били длъжни да направим, тоест да избегнем Grexit“, e казал бившият финансов министър.

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 5
Godo
преди 8 години
Частни банки, а все държавата ги финансира и плаща фалита им. Частните банки трябва да нямат нищо общо с държавата, а при липса на ликвидност, да плащат с акциите си и с акции и недвижимости заложени при тях. Добрата и истинската банка е държавната, тя може да печати ликвидност, банкноти, които да са гарантирани от държавата - като държавата изплаща стойността на парите - в злато, сребро, жито, валута, земя, .., със закъснение от една до 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Godo
преди 8 години
684 евро е минималната заплата в Гърция, при БВП на работещ грък от 50 000 евро. 250 долара е минималната заплата в Китай, при БВП на работещ от 13 000 долара. 360 лева е минималната заплата в България, при БВП на работещ от 28 000 лева. Мартин Лутър Кинг, е искал през 1963г., минималното заплащане да е 2 долара на час. Тогава БВП на работещ в САЩ е било някъде към 5 000 долара, годишно. Обикновено се работи 2 000 часа годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 6
Nikola666
преди 8 години
Проблемът на социализмът е че на този който плаща все някога му свършват парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 5
melon
преди 8 години
Левичари. Много знаят, ама все друг да им плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 1
evtimvz
преди 8 години
Съжарявам, че .....факис неуспя. Сега след някоя и друга година ще имаме същите проблеми. Ако беше успял сега целят свят щеше да е забравил за Гърция. Тези хора са потенциално опасни, защото при това настроение на гърците, проблемите може да възникнат отново. Най-добре ще е, а и не е късно, гърците да не одобрят плана и всичко да сдърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 23
крас
преди 8 години
ДВЕ СА КЛЮЧОВИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ВАРУФАКИС КОИТО ПРЕДАТЕЛЯ ЦИПРАС Е ОТХВЪРЛИЛ:1/ Издаването на паралелна валута по Калифорнийски модел2/ Отнеме от ЕЦБ контрола над гръцката централна банка АКО ТЕЗИ ДВЕ НЕЩА БЯХА ПРИЕТИ ТО ТОГАВА АКТИВИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА БАНКАНА ГЪРЦИЯ ЩЯХА ДА ОБЕЗПЕЧАВАТ НОВАТА ВАЛУТА , А ГРЪЦКОТО ЕВРО ЩЕШЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ОБРЪЩЕНИЕ!!!!ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ОБРЪЩЕНИЕ НАГРЪЦКОТО ЕВРО ОЗНАЧАВАШЕ РАЗПАД НА "ЕДИННАТА" ЕВРОПЕЙСКА ВАЛУТА!!НИКОЙ НЯМАШЕ ДА ТЪРСИ ГРЪЦКИ, ИТАЛИАНСКИ , ИСПАНСКИ ЕВРА И ЩЕШЕДА ГИ ЗАМЕНЯ ЗА НЕМСКИ ЕВРА!!!Нищо още не е загубено!СРЯДА ЩЕ Е РЕШАВАЩИЯТ ДЕН В КОЙТО ИЗБРАНИЯТ ОТ ГРЪЦКИЯ НАРОД ПАРЛАМЕНТ ТРЯБВА ДА РЕШИ - смърт и край на робтвото или агония безкрай!Ще се развам ако един народ като гръцкия излезе от това ГРОЗНО ЕВРОПЕЙСКО РОБСТВО което наложиха ШВАБИТЕ на останалите народи!ВРЕМЕ Е ГЕРМАНИЯ ОТНОВА ДА БЪДЕ РАЗФАСОВАНА - веднъж и завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още