IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ обмисля да отпусне нов заем на Украйна до края на юли

Киев трябва да избегне политически обрати на предприетите реформи, заявиха от Фонда

11:08 | 24.07.15 г. 1
МВФ обмисля да отпусне нов заем на Украйна до края на юли

Международният валутен фонд (МВФ) обмисля да отпусне спасителен заем на Украйна в размер на 1,7 млрд. долара през следващата седмица, тъй като страната продължава да е раздирана от гражданска война и проблеми с публичния и частния дълг, предава AP.

Изпълнителният съвет на МВФ трябва да се срещне на 31 юли, за да вземе решение за отпускането на втория 4-годишен пакет за подкрепа на страната, заяви говорителят на Фонда Гери Райс.

Евентуалното одобрение на средствата "е възможно при нашите обичайни условия", каза Райс на пресконференция.

В началото на юли МВФ заяви, че вторият транш ще бъде отпуснат след извършването на някои неуточнени действия и при условия, които ще позволят на екипа на МВФ да прецени дали държавният дълг на Украйна е устойчив "с висока степен на вероятност".

МВФ одобри 4-годишна спасителна програма за Киев на стойност 17,5 млрд. долара през март, след като икономиката на страната изпадна в колапс след месеците на гражданска война. Първата сума, която правителството на Арсений Яценюк получи, бе 5 млрд. долара.

Киев поиска отписване на част от дълга, но временната анкетна комисия на облигационерите на Украйна, формирана от четирите най-големи американски инвестиционни и хедж фонда, посочи, че удължаването на срока за изплащане на задълженията ще бъде достатъчно за постигане на целите.

"Властите (в Украйна – бел. ред.) и кредиторите постигнаха добър напредък в своите дискусии", заяви Райс, въпреки че за момента не е постигнато официално споразумение. "По-нататъшен напредък се очаква до 31 юли".

Междувременно говорителят на МВФ предупреди, че Киев трябва да "избегне политически обрати" на реформите, изисквани от Фонда в замяна на спасителния план.

Запитан за сравнение на спасителните програми на Украйна и Гърция и различният подход на институцията спрямо двете държави, Райс отбеляза, че това са "две много различни страни по много различен набор от обстоятелства". "Правителството (на Украйна – бел. ред.) пое ангажимент, те изпълниха реформите. Има голям напредък".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Ето истината: http://ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/cenaeuink.jpeg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още