IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разшири обхвата на контрасанкциите

Ембаргото ще се прилага за храни и от Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн, както и Украйна, ако Киев подпише икономическата част от споразумението с ЕС

14:31 | 13.08.15 г. 46
Русия разшири обхвата на контрасанкциите

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев е подписал указа за разширяването на списъка с държави, срещу които Русия прилага ограничения в отговор на санкциите заради анексирането на Крим, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

Това е съобщил самия Медведев по време на правителственото заседание, допълва информационната агенция.

Освен държавите от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Австралия, Канада и Норвегия, контрасанкции ще се прилагат още срещу Албания, Черна гора, Исландия и Лихтенщайн, както и Украйна, но при специални условия.

Всички тези страни подкрепят санкциите на Запада и ги прилагат, макар и да не са членки на ЕС.

“Тези страни аргументират решението си  (за присъединяване към санкциите на ЕС срещу Русия – б.ред.) със споразуменията с ЕС, но тази позиция не е справедлива”, коментира Медведев на правителственото заседание. Той подчертава, че и други държави извън ЕС са подписали споразумения с Брюксел, но не подкрепят санкциите срещу Руската федерация.

Според него присъединяването към западните санкции на тези държави е “съзнателен избор”, “което означава готовност за реакция от наша страна”.

Забраната за доставката на земеделски продукти от Украйна ще влезе в сила в случай, че Киев подпише икономическата част на Споразумението за асоцииране с ЕС, обяснява Медведев.

Медведев припомня, че Русия се противопостави на споразумението между Киев и Брюксел и постави определени условия, за да приеме икономическата му част. Украйна има срок до 1 януари 2016 г. да се справи с проблемите на икономическото регулиране. Ако дотогава не се постигне тристранна договорка, ембаргото за вноса от Украйна също ще влезе в сила.

Информационната агенция припомня, че ответните мерки заради западните санкции Русия прие през август 2014 г. Забраната обхваща вноса на говеждо, свинско, плодове и зеленчуци, месо, птици, риба и морски дарове, сирене, мляко и повечето видове млечни продукти от САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. В последствие Руската федерация прие и мерки заради реекспорта на стоки през Сърбия и Беларус.

От май т.г. действа и забрана за внос на фъстъци и живи птици от САЩ, от юни - за внос на рибни консерви от Латвия и Естония, а от днес – и на шпроти от Полша.

В края на юни т.г. Русия удължи ембаргото в отговор на решението на Запада да удължи санкциите срещу Руската федерация.

Москва започна и да унищожава западни храни със сертификати от Молдова, Турция и други страни, срещу които не се прилагат ограничения, директно на границата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
*** си ти. Няма значима за световната икомомика страна, с която Русия да си е увеличила търговията за миналата година, или за първото полугодие на тази, спрямо това на мин. год. Дори и с Китай търговията им е яко надолу с около 15 % мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Що ми се правиш да улав ??? Кога съм ти казвал в какво вярвам и на коя страна сме ??? Коментирам ОЧЕВАДНИЯ дебилизъм на поредния ДЕБИЛЕН пенсионер (дето беше купувал големи пакети от RTS-a и Септември мин. година чакаше 50 % ръст спрямо нивата му от м. Март 2014.:))) подвизаващ се тук. Или ти типично по червеноармейски почваш , като ти се посоки очевадна глупост - да ми излизаш с лафа " ама вие що биете ***" ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
Има страни наложили санкции срещу Русия.Русия отвръща на тези страни с контра санкции.Има и страни ,които не са се включили към американската авантюра.С тези страни Русия разширява своят стокообмен.За какъв глад говорите въобще?***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
опс, извинявам ти се госпидин Ботев, верно съм сложил кофти се пише от тел..:)) И най добрите грешат :)) Признавам :))) Кефи се.. рядко ми се случва :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
:)) АХхаах :))) От теб, определено съм в пъти по умен :) Грижа за мен не бери :))))) и нищо му няма климата на Новосибирск, благоприятен си е за живот на над 1.5 милиона души :) Не го мисли :)))) И мяккий знак никъде не *** слагал глупи :)) Сложил съм й, където е трябвало да сложа само и :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 9
redcretin
преди 8 години
Рашките отчетливо показват че не са в Европа. Ами тогава ще ги третираме като азиатска държава от третия свят хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ше умрат дуци, тея колко мое да носат на бой, на света му е бедна фантазията .... :)) точно тея с война и глад не мое ги стреснат, само ако им спрат пиенето без мезе могат ама без водка - не знам :)) То е същото все едно на нас да ни спрат Гроздовата .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Ура, либералната мечта - руснаците да умрат от глад е на път да се сбъдне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
е Лихтенщайн кво толкова изнася, там банкерите да не копат домати и краставици на нивата върху 1 декар площ на цялата измислена земя там ? А Албания и Черна Гора с техните санкции ше съборат Китайската стена ...... :)) Само Укрия не моа ги разбера от американски подбуди искат гладни ли да стоят или що ? Ама нищо де техен проблем, в източната Укрия нема санкции щото там просто вече не е Укрия ..... :))) Абе да се опраат клетва са дали тва е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Така е, те си признават че са в рецесия, а ние си верваме че сме от страната на вечния икономически възход, пак да кажа - вечния. Тука няма стъкмистики неее, трябва да си бая *** за да мислиш че има стъкмистики и нагаждачество. А дълговете е супер безпроблемно да се изчистят, ама още не му е дошло времето. Иначе всички знаят как чрез икономически възход ще се изчистят дълговете. Знаят, ама не могат да ги изчистят и само нагнетяват пари в икономиката, за да върви винаги на плюс. И го наричат това растеж. А ако не вярваш в това за тебе има измислени томахавки. Няколко томахавки и отиваш там дето си мислят че ще идат вярващите. А края не се вижда, щото е безкраен. Растежа. Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още