IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната война на Саудитска Арабия с Русия

Саудитска Арабия започва да атакува традиционни за Русия пазари, като доставя по-евтин петрол на Полша

14:35 | 20.10.15 г. 54
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато президентът Владимир Путин се опитва да възстанови позициите на Русия като основен играч в Близкия изток, Саудитска Арабия започва да атакува традиционни за Русия пазари, като доставя по-евтин петрол на Полша, пише Леонид Бершидски в коментар за Bloomberg.

На неотдавнашен инвестиционен форум Игор Сечин, който е главен изпълнителен директор на най-голямата руска петролна компания Роснефт, се оплака от саудитското влизане на полския пазар.

"Те активно правят дъмпинг," посочи той. И други руски ръководни кадри са притеснени. "Това не е ли първа стъпка към преразпределение на западните пазари?", посочи на кръгла маса миналата седмица Николай Рубченков, директор на Татнефт.

Дали правителствената енергийна стратегия не трябва да съдържа някои мерки за защита на руските интереси на съществуващите западни пазари, попита той.

Европейски търговци и нефтопреработватели потвърждават, че Саудитска Арабия предлага петрола си със значително намаление, като така саудитското черно злато става по-привлекателно от руското. И въпреки че повечето източноевропейски рафинерии сега технологично зависят от руския петролен микс, представителите на руския петролен сектор с право се притесняват.

През 70-те години Саудитска Арабия изпращаше половината от петрола си за Европа, но тогава Съветският съюз изгражда тръбопроводи за износ от богатите си петролни находища в Западен Сибир и саудитците се насочиха към азиатските пазари, където търсенето нарастваше и можеше да се получат по-добри цени. Делът на Саудитска Арабия на европейския петролен пазар продължи да спада; през 2009 година той достига най-ниското си равнище от 5,9%.

Делът на Русия пък постигна максимум от 34,8% през 2011 година. През последните години Саудитска Арабия бавно увеличава присъствието си, достигайки до 8,6 % през 2013 година, но никога не бе опитвала късмета си в Полша.

Като повечето страни от Централна и Източна Европа, Полша отдавна е клиент на руските петролни компании. Миналата година около три четвърти от вноса на горива е бил от Русия, а останалата част от Казахстан и европейски страни.

Полша обаче е в центъра на усилията да бъде намалена зависимостта на Европейския съюз от руските енергийни източници. След като Русия анексира Крим от Украйна миналата година, Полша, която граничи с Украйна, увеличи военните си разходи и усилията за укрепване на сигурността. Тя работи също така с по-малките си съседи.

Миналата седмица обяви споразумение с Литва, Латвия и Естония за изграждането на тръбопровод за природен газ към и от балтийските страни, гарантирайки бъдещата си независимост от руските газови доставки.

В този контекст един нов и надежден доставчик е добре дошъл. А що се отнася до саудитците, те трябва да разширят дейността си извън Азия, където търсенето спада.

Кремъл и представителите на руския петролен сектор отдавна усещат желанието на Европа за енергийна диверсификация и потърсиха нови пазари. До началото на века почти целият петролен износ на Русия бе за Европа. Миналата година делът се сви до под две трети.

На азиатския пазар Русия стана сериозен конкурент на саудитците. През май руските петролни доставки за Китай дори временно надминаха доставките от Саудитска Арабия. Сега когато саудитците са ангажирани с безмилостна ценова война за пазарен дял - не само с производителите на шистов петрол в САЩ, а и с всички доставчици, които не са членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) - те се насочват към традиционни за Русия пазари.

Това може да се превърне в сериозна свада между две страни най-големи износителки на петрол в света, между които вече има неразбирателство по сирийския конфликт. Засега ОПЕК и Международната агенция за енергията прогнозират скромно повишение на търсенето догодина, но ако китайската икономика продължи да се представя по-лошо от очакваното, този пазар може да стане прекалено малък за руснаците и саудитците. И двете икономики зависят от петрола и запазването на пазарния дял е въпрос на оцеляване.

Петролната конкуренция е опасно подводно течение в близкоизточната политика на Путин. Руският лидер се надява, че когато неговият съюзник Иран отново излезе на световния петролен и газов пазар, Русия по някакъв начин ще се възползва от това, може би чрез нови тръби през Сирия. Той освен това иска да попречи на саудитците да установят маршрути за износ в Сирия. Сега, когато руското енергийно върховенство в Европа е изложено на риск, Путин все по-упорито ще се стреми да реши сирийския конфликт според условията, които той поставя.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
тоест трябва да ги съжалим че трябва да си вдигнат качеството нашите нацепени батки ... защо аз не виждам проблем, а само положителни неща в това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 15 rate down comment 17
redcretin
преди 8 години
Кои бяха рушнаците... а бензинджиите на европейската бензиностанция :) Сега и туй вече не им е монопол - и остана едно голямо нищо, ама от сърце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 11 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
ентусиаст е тоя смешника Данчов обаче .... :)) може да вкара и американци ако иска, нещо негъри тва онова.... Те немците са свикнали на друго обслужване и друго качество не да се занимават с дебели *** на БГ черноморието с ланци по врътовете .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 17 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 8 години
А от къде е тази увереност, че немците и изобщо - Европа, ще се замерят с пачки? Нещо не върви моторът, киха, кашля, пуши и прекъсва, въпреки високооктановото гориво, което щедро налива драгият Драги...?! Да не ни стане последна грижа туризмът по Черноморието и изобщо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 9 rate down comment 6
iPyramid
преди 8 години
Абе накрая и саудити и руснаци ще мирясат. Щото огромните Количества нефт са ... под океанското дъно. Ще изпапат онзи на сушата, ще клекнат. И ще дойдат на Дедовия. Ама тогава ще се почудим дали да им дадем достъп до върховите си технологии. Ако си платят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 21 rate down comment 6
mpy_yordanov
преди 8 години
Да се готви Черноморието ни, защото по-малко пари в руснаците, означава, че трябва да си търсят други туристи, примерно немци, а немеца подбира и иска качество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 9 rate down comment 4
Rael
преди 8 години
Хората ти казват, че още преди 40 години са го докарвали с танкери. Сега ще си построят 10-на танкера и ще възобновят трасето. пък рано или късно ще прокарат и тръбопровод, ако трябва ще окупират част от Сирия - то се видяло, че тази държава няма да я бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 19
Атанасио
преди 8 години
''Очаква се Саудитска Арабия да отчете бюджетен дефицит от 150 млрд. долара, или около 20% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за тази година в сравнение с 3% през миналата, изчислява Международният валутен фонд (МВФ) - http://***.investor.bg/analizi/91/a/srivyt-na-cenite-na-petrola-uvelichava-natiska-vyrhu-saudistka-arabiia-201111/Преди 10 дена Гардиан публикува официален документ който потвърждава този факт ,че дефицита ще е 20% Ако искат още може да смъкват цената Проблема е ,че петрола свършва и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Започва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 15 rate down comment 16
iPyramid
преди 8 години
Ако търсят, както и досега, шистов газ, янките ще го намират в малка част от реалните находища. Бедата е в технологията, която използват...и /или и/ в директивите, които получават от Фашингтон: "-Тук да НЯМА газ!" И...газ, естествено, "няма". Щото бедните "съюзници" още нямат технология, а янките имат. Познайте, от един път, колко опита ще направят после "бедните" поляци, дето /уж/ нямат /"чак толкова много"/ газ, да повторят на същото място?А УСА затъва все по-дълбоко в дългове http://***.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-sa-na-praga-na-falita-6044086 и им трябват все повече ИСТИНСКИ пари, срещу готов /изнесен/ продукт, вместо напечатани хартийки, дето могат ги бълва до 101 и обратно.Оттам, Директивите.Оттам, в Полша "няма" газ и поляците го духат. А, когато се усетят, ще е "късно", ще се е сменила властта у УСА и т.н. Битият-бит, прекараният...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 28 rate down comment 28
Mavi Goz
преди 8 години
Пхахаха...! Тя Полша беше и първата, дето американците щеха да я удавят с втечнен шистов газ! Даже наш Боцко ходи да души за "диверсификация"... хахаха...!!! И терминал уж направиха, па после се оказа, че цените са едно на лаф, друго на моабет, а трето и четвърто, като дойде до плащане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още