IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предколедни чудеса в Румъния

Жаждата за промяна у румънците достигна кулминацията си с оставката на премиера Виктор Понта

22:08 | 06.11.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

"Две шеги са на мода тази седмица. Първата – оставката на премиера Виктор Понта е най-хубавия подарък за вече бившия президент на Румъния Траян Бъсеску, който навърши 64 години! Понта и Бъсеску бяха смъртни врагове в политиката близо десет години. Втората – идва краят на ерата на Викторовците – Виктор Янукович в Украйна и Виктор Понта в Румъния вече са минало. Виктор Орбан в Унгария все още е под въпрос.

Но сега сериозно. Трагедията в клуб "Колектив" в Букурещ отприщи поредната вълна на спотаяван гняв в северната ни съседка. Във вторник по улиците на румънската столица протестираха 30 000 души. В сряда броят им в цялата страна надхвърли 70 000. Отвъд Дунава като далечно ехо звучаха "Крадци", "Засрамете се", "Оставката на Понта не стига. Всичките му подчинени също трябва да напуснат".

Как се стигна дотук? Истината е, че Виктор Понта трябваше да подаде оставка още през 2012-а година. Тогава той заедно с управляващия Социал-либерален съюз намери вратичка в закона, за да даде повече време за гасуване на референдума за импийчмънт на президента Траян Бъсеску. Впоследствие допитването беше обявено за невалидно.

Втората груба грешка на Понта. Точно преди година на президентските избори през ноември 2014-а той отказа да промени по спешност чл. 44 от Закон 370/2004 и да удължи изборния ден в чужбина. Въпреки километричните опашки пред посолствата, въпреки протестния вик на румънците зад граница.



Тогава си изми ръцете с Венецианската комисията към Съвета на Европа, според която подобни промени се правят най-малко шест месеца преди изборите. Само че препоръките на въпросната комисия имат консултативен, не задължителен характер. Тогава, вместо да си тръгне Понта, оставка подаде министъра на външните работи Титус Корлъцян и на Теодор Мелешкану, който зае поста му за рекордните осем дни.

Никога няма да забравя изборната нощ, в която президентската битка спечели Клаус Йоханис. Тогава улиците в големите градове в цяла Румъния бяха пълни с хора. Но те не ликуваха толкова за победата на Йоханис, а се обединиха около един лозунг и той звучеше така – "ДОЛУ ПОНТА!".

Но вместо да си посипе главата с пепел и да се оттегли в някое пусто село в Карпатите, да размишлява как може да подобри имиджа си, седмица след балотажа Понта замина за Дубай и изхарчи хиляди евро в най-скъпия клуб "Cavalli" в компанията на магната Себастиан Гица.

"Остани си в Дубай, Понта", написаха някои вестници. Това беше капката, която преля в морето на нетърпението на румънците и те отново излязоха на улицата с искане за незабавна оставка на премиера и правителството. В официална декларация жителите на Тимишоара обявиха Виктор за персона нон-грата. Понта липсваше от държавата, когато по спешност трябваше да се решават един куп важни въпроси, включително бюджета 2015. Компании, фирми, дружества, граждани не можеха да си направят разчетите за догодина, защото не знаят какви данъци ги очакват!

В края на септември тази година започна и съдебен процес срещу Понта. Виктор стана първият действащ премиер, който е обвинен, а имуществото му – запорирано!

Но чашата на търпението на северните ни съседи преля с трагедията в нощния клуб "Колектив". Четири дни след драматичните събития Понта беше притихнал. За разлика от президента Клаус Йоханис, който прекъсна визитата си в Мексико и беше съпричастен с трагедията на народа.

"Трябваше да умрат хора, за да може да се случи тази оставка”, не се сдържа държавният глава. За да потуши пожара максимално бързо, той си е поставил за цел да подреди новия политически пъзел до края на седмицата. Вече текат консултации с всички парламентарно представени партии.

Национал-либералите, които са в опозиция, настояват за предсорчни парламентарни избори. "Ако улицата не ни избере, ще се кандидатирам в България", сподели депутатът от НЛП Михаица Калименте, бивш шеф на румънското разузнаване.

Едно е ясно. Румънците са жадни за промяна. Която започна точно преди година с избора на един сашки германец за президент. Дали в северната ни съседка ще се случи второ Коледно чудо? Предстои да разберем!

Автор: Мартина Ганчева, водещ на предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още