IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия провежда първите парламентарни избори от присъединяването си към ЕС

До обяд избирателната активност е 21,55%

14:42 | 08.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Хърватия днес се провеждат парламентарни избори – първите от присъединяването на държавата към Европейския съюз през 2013 г., пише Ройтерс. Победителят ще бъде изправен пред трудната задача да възстанови крехката икономика и да се справи с огромния брой мигранти, които преминават през страната. Към 11:30 часа избирателната активност е 21,55%.

Социологическите проучвания предполагат, че опозиционната Патриотична коалиция може би ще спечели с малка преднина от около пет парламентарни кресла – евентуален развой, който ще доведе до преговори за сформиране на коалиционно правителство.

Управляващите социалдемократи се изправят пред сериозно предизвикателство от страна на консервативната опозиция по мигрантския въпрос, настоявайки за по-стриктен граничен контрол, за да се регулира потока от хора, искащи да стигнат до Западна Европа. От средата на септември до момента около 330 хил. души са преминали през Хърватия. На ден границата със Сърбия прекосяват от 5 хил. до 10 хил. души.

Резултатът от изборите може да промени притока на десетки хиляди мигранти през границата, ако консерваторите се върнат на власт и приложат строгите мерки против даване на убежище, посочва АР.

Нито консерваторите, водени от бившия шеф на разузнаването Томислав Карамарко, нито центристката коалиция, водена от досегашния премиер Зоран Миланович се очаква да спечелят абсолютно мнозинство. Съставянето на ново правителство ще зависи от няколко малки партии, които се очаква да влязат в 151-местния парламент.

Хърватия, с население от 4,2 млн души бе изправена пред вълна от бежанци, месеци след като излезе от 6-годишна рецесия, изтрила близо 13% от брутния вътрешен продукт на страната. Освен това безработицата също е висока – около 16%.

Избирателните секции отвориха в 7 часа местно време и затварят в 19 часа местно време. 3,8 млн. души имат право да гласуват. Към 11:30 часа са гласували 21,55% от избирателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още