IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Документите на Панама: Как богатите и известните в света крият милиардите си

Офшорки за 2 млрд. долара водят до Путин, над 11 млн. секретни документа са разкрити от журналисти

22:35 | 03.04.16 г. 87
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Документите на Панама: Как богатите и известните в света крият милиардите си

Над 11,5 млн. секретни документа бяха разкрити в най-голямото разгласяване на документи в историята на журналистиката.

Разкритията на Panama Papers, или Документите на Панама, както се нарича докладът, са свързани с едни от най-влиятелните фигури в световната политика - руският президент Владимир Путин, Павло Лазаренко (бивш премиер на Украйна), Дмитрий Песков (говорителят на Путин), Петро Порошенко (президент на Украйна), премиерите на Исландия, Пакистан, кралят на Саудитска Арабия, бащата на сегашния премиер на Великобритания Дейвид Камерън - Иън.   В тях фигурират още официални лица от FIFA, световни знаменитости и спортисти като Лионел Меси. 

В разследването участват повече от 370 журналисти от 109 медии в 76 страни по света. Близо година те проучват внушителен обем от данни – 2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години - между 1977 и декември 2015 г.

Докладът е категоричен - близки на Путин са се облагодетелствали за милиони и милиарди от сделки, които е нямало как да спечелят, ако не е била протекцията на руския държавен глава.  Намерени са данни за поне 100 финансови сделки, сред които и такива за огромни заеми, които се изкупуват за 1 долар. Резултатът според тях бил един – парите и властта се връщали обратно при хора и компании, свързани с Путин.

Според сметките на авторите на доклада близо 2 млрд. долара в офшорки са свързани с руския президент.

От документите става ясно, че семейството на Путин са се облагодетелствали от парите.

 

Други документи посочват, че в Bank of Russia са се прали милиарди долари, свързани с президентското семейство. Путин притежава 3.6% от банката. "Документите на Панама" за първи път разкриват как е действала банката. Парите са били предоставени на две офшорни компании, собственост на близки на Путин.

Заеми пък за стотици милиони долари са били продавани от една офшорна компания на друга. За 1 долар.

Един от тях е известният майстор на виолончелото Сергей Ролдугин. С руския президент се познават от юноши и е кръстник на Мария, дъщеря на Путин. Според документите Ролдугин е спечелил стотици милиони долари от съмнителни сделки.

В "Документите на Панама" фигурират и над 150 български граждани.

"Масивното изтичане на данни e най-голямото, известно досега", казва германският журналист Бастиан Обермайер от "Зюддойче цайтунг".

"Започнете ли да четете сега, ще ви трябват поне 26 години", допълва за гигантския обем информация един от редакторите на проекта Мар Кабра.

"Повечето от услугите на фирмите, които предлагат офшорна регистрация, са законни, ако сa съобразени със закона. Документите обаче показват, че банки, адвокатски кантори и други офшорни играчи често са пропускали да следват законовите изисквания, заради които да се уверят, че клиентите им не са участвали в криминални начинания, избягване на данъци или политическа корупция", казват журналисти от екипа на ICIJ. В данните има информация за банки, които са били движещи сили за създаването на трудни за проследяване компании на Британските Вирджински острови, Панама или други финансови райски кътчета. Журналистите открили почти 15 600 фирми, създадени от банки за техни клиенти, които искат авоарите им да бъдат обгърнати в тайна.

Сред разкритите е и бащата на премиера на Великобритания Дейвид Камерън Иън Камерън, който почина през 2010 г. Според документите той е помогнал за създаването на фонда Blairmore Holdings Inc. в Панама, който се рекламира в рекламни материали, че "не носи отговорност за данъчно облагане на своите приходи или капиталови печалби". В рекламите се твърди още, че фондът на Камерън "няма да бъде предмет на корпоративен данък или данък върху печалбите във Великобритания". 

Прочети още на Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 11 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Има, има...ама не се говори за тях в тая новина(гледай сайта)-има исландци, французин, унгарец, англичани...Ако търся конспирацията-исландците си изритаха банките, унгарците и англичаните се опъват на ЕС, французите не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 14 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
не прави ли ти впечатление, че от Запада няма никой ама нито един ?! :)) Те да не ходят в Неделя на Литургия в Църквата там на Wallstreet и на Xetra ?!? Както казахме по тоя начин вместо очи да им извадат сега враговете ше се обединят, здравей Китай (той ше ги покрие лошите), здравей юан, адиос Империя - беше ни приятно .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 19 rate down comment 15
ABBA
преди 8 години
Само преди седмица Песков заяви, че срещу Путин се готви информационна атака без да дава повече подробности...Журналистиката е втората най-древна професия.Особено, ако медията е купена от англо-сакси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 19 rate down comment 12
kalendar
преди 8 години
и аз имам някакви такива съмнения...Сега гледам новините по нова и там нито дума за българите и пак за 2та милиарда. Ако някой има съмнения, че Путин е прибрал някой лев(за техните мащаби и техният начин на управление 2 милиарда са джобни пари, аз съм 100% сигурен, че Путин е прибрал-строго незаконно много повече!) то е с наивността на петокласник. По нова даже не споменаха починалият баща на Камеран...той ни е идеологически събрат, следователно не може да го петним...друга тема е, че починал човек не можеш да съдиш(удобно). Защо се набляга на Путин, след като в нашият съюз има много повече политици(виж сайта, дето пуснах)? Защо не се говори за българите вътре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 15 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
не се стягай Сашш плащат индиректно чрез НПО с грантчета, после Сашшовци като го попушат, няма да бъркаш повече в разсъжденията си .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 13 rate down comment 12
kalendar
преди 8 години
тия с минусите се активизираха-ми да ги замоля ми обяснят къде бъркам в разсъжденията си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 20 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
навсякъде дефицита на държавите се увеличата -> в Сашш дори "намалява" (явно воденето на войни е свиваща мярка). Всички медии са партенки -> само Сашовските разбира се, че не. И така до безкрая другарки и другари Империята вместо да се закрепи, накрая ше го лапне до гърло .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 25 rate down comment 18
michaelis12
преди 8 години
На края както казва @skeptika няма да оцелее само един .... :)) а ще се получи така, че ощипаните ще се обединят срещу "извършителя" който пуска само избирателната информация -> Сашшш .... :)) Тези неконски шемети на власт от 10г. вместо да изградят съюзници, глупаците изградиха сумай ти врагове. Защото не може, само Сашовската икономика да расте -> другите не. Само там рейтинга е топ -> другите пак не. Само наудобните са корумпирани и имат кинти в офшорки -> Сашови нье. Всички коли пушели -> Сашовските пак нье. Всички банки са набалончени имат лоши кредити -> Саш ньет. Съдят държави в Хага където самите Сашш не признават. Навсякъде е диктатура и комунизъм -> само в Сашш е "демокрация". Неправителствените "международни" (американски) организации дават акъл на всички -> в Сашш обаче тея правила не важат. Всички петролни компании са на социални -> в Сашш раздават бонуси по 100 бона бонуси в тоя бизнес. Навсякъде безработицата се покачва -> е сега в Сашш спада и е същата от 20г. т.е. 5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 19 rate down comment 15
george353
преди 8 години
А къде остана Ябълката със 181 милиарда в офшорки? Мит Ромни кандидат за президент с офшорни сметки на Кайманите. Или номинирания от Обама министър на финансите наскоро хванта с кайманови сметчици. Или факта че Лондонското Сити създаде и е основен глобален хъб за пране на пари чрез офшорки... сигурно и парите на Путин са минали от там. Ами фиаското с фонд Доверие. Да се набляга само един аспект от даден проблем е характерен пропаганден трик. Проблема е повсеместен и е далеч по-сериозен он Путин и корупцията в Русия. Да не се окаже че тези дето викат дръжте крадеца са участници в основната схема, както често се случва. Както когато БНБ тръбеше че КТБ е солвент, а пък те взеха че фалираха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 13 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
https://panamapapers.icij.org/the_power_players/Официалният сайт за новината...няма ни едно българско име, има доста европейски политици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още