IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия изчисли щетите от съветската окупация на 300 млрд. евро

Рига не очаква Русия да изплати загубите в пълен размер, но може и да поиска символично обезщетение от 1 евро

13:56 | 21.04.16 г. 11
<p>
	Сградата, в която се е помещавала КГБ в Рига. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Сградата, в която се е помещавала КГБ в Рига. Снимка: Ройтерс

Загубите, които е нанесла съветската окупация на Латвия, са в размер на 300 млрд. евро. Това сочи анализ на специалната комисия, натоварена с изчисленията какво са коствали на страната годините на съветското управление.

В понеделник беше разпропространен доклад, според който щетите бяха оценени на 185 млрд. евро. Днес обаче от комисията уточняват, че тази сума обхваща само загубите за икономиката, пише руската информационна агенция "Новости".

"Нанесени са щети и на околната среда, на демографията. След възстановяването на независимостта продължаваме да реализираме загуби. Ето така се получава сумата от 300 млрд. евро, която може да е и по-голяма", коментира членът на комисията Рута Паздере.

Още в първите години от присъединяването на Латвия към СССР например около 15 хил. души - по-голямата част от които добре образовани и заможни, са били депортирани в Сибир, пише и New Historian по темата. Индустриализацията пък е извършена така, че е разрушена околната среда и на места следите са видими и до днес, допълва изданието.

Латвия не смята да търси обезщетение от Русия за пълната сума на нанесените щети. "Ако потърсим компенсации от Русия в размер на 300 млрд. евро, Русия ще банкрутира", смята Паздере. Тя обаче допълни, че Рига може да потърси символична компенсация, например в размер на 1 евро.

Латвия определя годините на съветска власт - от 1940 година до 1991 година, като окупация. Москва обаче не признава такава формулировка. Според външното министерство в страната присъединяването на Балтийските страни към СССР е било по силата на съществуващото към момента международно законодателство.

Между страните не е имало военни действия, а влизането на войски се е осъществявало на базата на договори. През периода (с изключение на годините на германската окупация на региона през Втората световна война) страната, както и останалите Балтийски републики - Латвия и Естония, са били управлявани от национални органи.

Въпреки тези обяснения Литва, Латвия и Естония са решени да търсят обезщетение за годините на съветската власт. През ноември 2015 година министрите на правосъдието от Балтийските страни подписаха меморандум за сътрудничество, който предвижда координирани действия за отправяне на иск към Русия за обезщетение на щетите от съветската окупация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 7 години
Созе - "Свободна Европа" никога не е била приятел на България и няма и да бъде - Спомни си за бомбардировките над София - Спомни си за затворените реакори - Спомни си за Южен Поток И накрая си помисли ако България е била толкова мила на Европа защо при подялбата след ВСВ не я записаха в западният блок както го направиха с Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Защо да хабят ракети, те и без това ще опустеят тия земи до двайсетина години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
Stone_Kold
преди 7 години
ДА СЪМ НА ПУТИН СЛАГАМ В 1 САТАНА 2 ЕВРО И Я ИЗСТРЕЛВАМ КАТО ГИ ПРЕДУПРЕДЯ АКО МОГАТ ДА СИ Я ХВАНАТ У ВЪЗДУХА ИМАТ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НЕКОЛКО МИНУТКИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 15
soze
преди 7 години
те да бяха само финансови щетите от съветската окупация... с перце да ги намажеш степните полупримати. Но колко струва живота на десетки и стотици хиляди избити (само за България)??? КОлко струват репресиите на цели фамилии в конц. лагерите? КОлко струва духовното, материалното, техническото и всяко едно изоставане от свободна Европа, където ние (България) принадлежим? Да пият по една студена вода и латвийци и естонци, ние, литовци, поляци.. и всичките, които се освободихме от кремъл и да благодарим все пак, че вече не сме и няма да бъдем никога под руска власт! Не е малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
0pk
преди 7 години
Срещу америте няма се жавка, шот ше направят някой десант и ше трябва да чистим после:https://***.youtube.com/watch?v=gJkpI3m1GWEhttps://***.youtube.com/watch?v=7gQaBXRalrgholy sheet dude както казват зад кадър на последното:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 12
michaelis12
преди 7 години
За Американската окупация обаче репарации никой не си търси ааа що ?!? Те ни разбиха и нас и Украйна, Югославия, Мюслитата, Латиносите, Грузия, Виетнам, Руснаците съсипаха (добре, че са са с диктатор :)))) Кога питам аз почти целия свят ше си потърси компенсации от Американското управление ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
мда дет вика колегата и ние за Турция и всеки на всеки ако почне да си търси сметка къде ше му излезе края?? До тук добре а кога Европа ше си поиска компенсация от Американската окупация и по специялно Германия защото тя ни разката фамилята и то не само Европа ами всички бараби, латиноси и още където "сеят и са посяли Демокрация" тея гадове ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
Internet
преди 7 години
Тази прибалтийска *** Паздере ще получи само един-единствен среден пръст.Жалка смешница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
0pk
преди 7 години
Те в момента дали струват и половината от това? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Веднага да се съставя комитет, който до иска компенсация от Турция за 500 години окупация. Може да искаме и от Румъния, Сърбия, Македония и т.н.. Лошото е, че в Европа това може да го искат почти всички от всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още