IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Туск иска извънредна среща на Еврогрупата заради Гърция

Преговорите между Атина и кредиторите за икономиите пак изпаднаха в застой

18:45 | 27.04.16 г. 4
Доналд Туск иска извънредна среща на Еврогрупата заради Гърция

Председателят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Доналд Туск поиска до няколко дни да се проведе спешна среща на финансовите министри на държавите от еврозоната (т.нар. Еврогрупа), за да се избегне нова несигурност около Гърция, съобщава Ройтерс.

Туск написа в Twitter, че “трябва да избегнем ситуация на нова несигурност за Гърция". "Имаме нужда от дата за среща на Еврогрупата не в толкова далечно бъдеще, след дни, а не след месеци", посочва той.

Днес премиерът на Гърция Алексис Ципрас е поискал да се свика извънредно заседание на Съвета на ЕС, на което да се вземат решения за облекчаване на преговорите между Атина и кредиторите й по третата програма за спасителна помощ за страната.

Туск обаче смята, че засега няма нужда от извънредно заседание и предпочете да остави въпроса да се дискутира на министерско равнище.

Утре Еврогрупата трябваше да се срещне заради проблемите на Гърция, но заседанието беше отменено за след Великден заради застоя в преговорите между Атина и кредиторите.

Ябълката на раздора са допълнителните мерки за икономии, за които кредиторите на страната настояват. Гръцкото правителство и Международният валутен фонд (МВФ) са в конфликт за това как да се намерят до 3,6 млрд. евро, ако Атина не изпълни бюджетните си цели.

Финансовият министър Евклидос Цакалотос смята, че спестяванията трябва да дойдат чрез орязване на публичните разходи във всички държавни ведомства, ако това е необходимо. Представителите на МВФ обаче смятат, че повсеместни съкращения нямат особен смисъл и разходите трябва да се орязват само в секторите, където още има проблеми и необходимост от реформи.

Позицията на МВФ означава, че ще се стигне до ново намаляване на пенсиите и премахване на изключенията при данъчното облагане на доходите – буквално взривоопасни казуси за всяко правителство на страната, пише Wall Street Journal.

ЕС се надяваше, че Гърция и МВФ ще стигнат до споразумение скоро. Сега обаче пак не е ясно кога преговорите ще бъдат възобновени, след като снощи отново бяха прекъснати. В Атина се засилват опасенията, че ако не се постигне сделка и не се проведе среща на Еврогрупата в началото на следващата седмица за одобряване на резултатите от първия преглед на изпълнението на спасителната програма, ще има проблем с изплащането на дълговете на страната.

Гърция трябва да направи сериозни плащания по облигации с матуритет през юли. Ако не се стигне до бързо решение на проблема, следващата среща на Еврогрупата, която да одобри транша по програмата, няма да може да се проведе преди 24 май. Същевременно паричните резерви на Гърция се очаква да се изчерпят още през юни, което ще забави изплащането на пенсиите и заплатите в публичния сектор.

На следващата среща на Еврогрупата се предвижда да започнат преговори за облекчаване на дълговото бреме на Гърция чрез преструктуриране на европейските спасителни заеми. Тази дискусия обаче може да започне само след споразумение между МВФ и Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
...можеха да гръмнат шампанското...сега им навиват тирбушона !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Що бе, гледай какво хубаво сиртаки играят :-)1 напред, 2 назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Все още не е късно Гърция да им покаже един среден пръст на лихварите...и в двата случая краят ще е еднакъв , ама определено бързият и с музика е за предпочитане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Хихихи, вече започнаха да избират крайни популисти и да падат демократични правителства в Европа.Да видим как ще се разберат по мерките за Гърция новите социалисти и националисти в Европа. На севр твърдо десни, на юг твърдо леви :-)Европа вече е разцепена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още