IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отново арестува журналисти

Най-малко деветима са били задържани, като са обвинени в членство в терористична организация

18:11 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Демонстрация в подкрепа на сбоводата на словото в Турция. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Демонстрация в подкрепа на сбоводата на словото в Турция. Снимка: Getty Images News

Турската полиция e разредила арестите на редица журналисти. Служители са претърсили и няколко сгради, а като цяло са били засегнати общо 35 опоненти на правителството, съобщи държавната Анадолска агенция, включително и няколко журналисти. Най-малко деветима са били задържани, като са обвинени в членство в терористична организация.

Сред арестуваните е и редакторът и издател на антиправителствения вестник Birgün Бурак Екичи. Чрез Twitter той обяви, че е бил задържан и се намира в полицейското управление на Аксарай, квартал на Истанбул. 

Предисторията на арестите според Анадолската агенция са твърденията, че журналистите поддържат връзки с живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен. Турските власти го считат за отговорен за опита за преврат през юли 2016 г.

Задържаните са обвинени, че са използвани за комуникация приложението за съобщения ByLock. Според властите същата услуга за криптирана комуникация е била ползвана и от поддръжници на Гюлен при подготовката на опита за преврат. Движението на Гюлен се счита в Турция за терористична организация.

Използвайки наложеното след опит за преврат извънредно положение турските власти преследват стриктно предполагаемите последователи на проповедника. Десетки хиляди бяха арестувани, редица медии – затворени, а повече от 100 000 държавни служители бяха съкратени с укази. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още