IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По следите на един гръцки данъчен инспектор

В Гърция укриването на данъци е нещо като национален спорт, пише Георгиос Христидис за Der Spiegel

21:07 | 06.10.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кафене в атинския квартал Панкрати. Сътрудниците на Андруцос влизат и всички посетители замръзват на място. Един от данъчните инспектори пита клиент дали е получил касова бележка, но съдържателят не е издал такава.

"Съжалявам. Това е недоглеждане. Тук не мамим никого", оправдава се смирено собственикът.

Инспекторите запазват спокойствие, но въпреки това налагат глоба. Чаша чай, продадена без касова бележка за 2,50 евро, струва на собственика на локала 250 евро.

Подобни случаи показват голямата власт, с която изведнъж се сдобиха в Гърция данъчните инспектори като Андруцос. Те имат слава на хората, от които зависи благоденствието на малкия бизнес - при десет липсващи касови бележки някой бар може да бъде затворен веднага за 48 часа. При следващо нарушение заведенията остават запечатани за още по-дълго.

Хората, които работят за Андруцос, са високо квалифицирани, имат университетско образование, говорят английски. Напоследък могат да удостоверят дори завършен курс по самоотбрана - човек никога не знае.

Въпреки това са нископлатени.

"Данъчните инспектори работят здраво и са на крак през целия ден, но получават едва 700 евро месечно", казва Андруцос. Той самият се възприема като патриот, който дава приноса си за спасението на своята страна.

"Всички обаче сме на края на силите си и сме на прага на срив", допълва мъжът.

В частта от Атина, която Андруцос и хората му трябва да следят, живеят 800 000 души. За този район навремето инспекторите са разполагали с екип от 51 служители, но всъщност са необходими двойно повече. Андруцос обаче няма права да назначава нови хора, тъй като в държавните служби е обявено замразяване на назначенията.

Всеки ден Андруцос играе на котка и мишка.

"Укриващите данъци могат да са много изобретателни", разказва той. Съдържателите на барове например често издават касови бележки само за първите продадени питиета. Когато клиентът поръча следващото, същата касова бележка се дава още веднъж. Така собствениците навъртат печалба, която не се облага с данъци.

Той и хората му не изпитват задоволство, когато налагат глоби, уверява данъчният инспектор.

"Целта ни не е да налагаме високи глоби. Искаме да допринесем за промяната на манталитета в страната ни", за повече прозрачност и честност, заявява той.

Във всекидневната си работа Андруцос се натъква не само на мошенници. Той прави посещение и в шикозен ресторант, където с удоволствие се отбиват политици и бизнесмени. Тук не успява да установи никакво нарушение. Собственикът уверява, че винаги се е отчитал коректно, дори преди ресторантът му да стане място за срещи на могъщите. За честността си обаче плаща скъпо.

"Борим се за оцеляване. В Гърция ако си честен, си почти светец", оплаква се той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Вчера бях в Кавала, на три отделни места касови бележки не дават. Сметките за около 100 евра. Утре отивам пак, ще видим какво се случва по ресторатнтите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis21
преди 6 години
Гърците не получиха нито цент от парите които трябва да изплащат сега.Големите фирми се измъкват със обучени счетоводители и плащат трохи.Въпрос на чест е да не плащат данъци обикновените гърци и малките фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Ivel
преди 6 години
Стилът на писане не ми харесва, в Гърция редко ще ви издат касов бон, хората са озлобени към държавата, че е причина да ги изкара от зоната на комфорта. Така си отмъщават, внасят свойте 5 цента за да прецакат държавата. Това ми е познато отнякъде, ние дали не сме също такива, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още