IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският парламент одобри мерките за облекчаване на гръцките задължения

Въпреки това от МВФ предупредиха, че имат притеснения за дълготрайната устойчивост на гръцкия дълг

20:58 | 29.06.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският парламент одобри пакета от мерки за облекчаване на гръцкия дълг, който трябва да помогне на страната да се освободи от зависимостта от спасителните заеми с наближаването на края на програмата за подкрепа, съобщава БТА.

Германските депутати гласуваха пакета, одобрен от европейските кредитори и МВФ миналата седмица, с 410 гласа „за“, 226 гласа „против“ и седем души се въздържаха.

Финансовият министър Олаф Шолц заяви пред парламента, че „с това ние изпращаме сигнал за европейска солидарност“. Той допълни още, че след края на спасителната програма през август Гърция ще бъде в състояние да стои на собствените си крака и че страната се намира на „на правилен път“.

Въпреки излизането от спасителната програма се очаква Гърция да остане под засилено наблюдение от своите кредитори.

В същото време по-рано днес от Международния валутен фонд (МВФ) заявиха, че гръцката икономика е отбелязала значително подобрение, но все още остава „изправена пред много предизвикателства“ .

МВФ заяви, че Гърция „като цяло е премахнала макроикономическите дисбаланси“, но растежът все още е възпрепятстван от „значителното наследство на кризата и незавършената програма за реформи“.

Според МВФ брутният вътрешен продукт (БВП) на Гърция ще отчете растеж от 2% тази година и 2,4% през 2019 г., посочва още БТА.

Според Фонда европейските очаквания за бъдещия растеж на страната са „много амбициозни“ и заедно с целта за голям първичен фискален излишък ще затруднят Атина в поддържането на пазарен достъп в дългосрочен план, допълва Ройтерс.

„Притеснени сме, че това подобряване на индикаторите на дълга... може да бъде поддържано в дългосрочен период само при тези на пръв поглед оптимистични – може би амбициозни е по-точна дума, допускания за растежа на БВП и за възможността на Гърция да поддържа висок първичен илишък за удължен период от време“, заяви Петер Долман, ръководител на гръцката мисия на МВФ.

Ройтерс напомня, че Гърция е договорила първичен излишък от 3,5% от БВП годишно до 2022 г. и 2,2% от БВП след това.

Фондът посочва също, че все още има несигурност дали тежкият дълг на Гърция е устойчив, въпреки неотдавнашното споразумение с европейските кредитори да облекчат условията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Е, не е безплатно - Ципрас обеща да си вземе обратно неколко кафяви - почти по милиард на калпак... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още