IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще работят ли до гроб руснаците след пенсионната реформа на Путин?

Предложението за повишаване на пенсионната възраст предизвика протести в цялата страна

12:10 | 01.09.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Максим, 47-годишен графичен дизайнер от Московска област, е съгласен с нея, че за човек, който наближава традиционната пенсионна възраст, е трудно да си намери работа.

Той описва своя бранш като "много конкурентен" и казва, че в него "лесно се взимат на работа млади хора".

"Цените на хранителните стоки и лекарствата растат. Няма гаранции, че ще успееш да покриеш разходите си", казва той. Максим отбелязва, че семейството му има късмета да притежава апартамент, който може да дава под наем, за да свързва двата края.

Руският парламент вече даде първоначалното си одобрение за повишаване на пенсионната възраст от 55 години за жените и от 60 години за мъжете. Ако мерките бъдат приети, пенсионната възраст в Русия ще се вдигне за първи път от 80 години.

Предложението предизвика протести в цялата страна и подкопа доверието в лидерските качества на Путин, показват допитвания. Равнището на доверието се е сринало от 60 процента преди половин година на 48 процента, сочат данните от сондажи на най-големия независим институт за социологически проучвания "Левада Центр".

Михаил Александрович, 68-годишен пенсиониран инженер от Москва, твърди, че Русия е северна страна с "тежък климат, по-скоро некачествено здравеопазване и доста бедно население".

Ранното пенсиониране компенсира това, когато "хората вече не могат да работят", каза той и допълва:

"Правителството се опитва да покрие задълженията си, като използва парите на възрастните граждани".

Четиридесет и четири годишната Светлана, учител по чужд език в Москва, казва, че не може да си представи, че някой може да одобрява покачването на пенсионната възраст - "освен нашите власти. . ., които заграбват цялото богатство и се възползват от другите".

"Те крадат парите, които хората са изработили. Могат да правят каквото си щат. Като при феодализма. Не можем да се защитим", възмущава се тя.

Светлана също е съгласна, че за хората на възраст е трудно да си намерят работа. "Те ще бъдат лишени от всякакви средства за оцеляване", отбелязва тя.

"Тази промяна е глупост, не трябва да се пестят пари за сметка на възрастните", казва 32-годишната Анастасия Палони, която работи в технологичния отрасъл в Москва.

Според нея е трудно да се предскаже какво ще е положението, когато стане време тя да се пенсионира след 30 години.

"Аз не разчитам да получавам пенсия. Това очевидно не е приоритет за руското правителство", казва тя и обяснява, че има двойно гражданство - руско и американско.

Анастасия подчертава, че Русия не е единствената страна, която се затруднява да подсигури възрастните си граждани. "Не разчитам на никакви осигуровки и в САЩ", казва тя.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 23 rate down comment 8
barbaron
преди 5 години
Императоре на *** :)Ето ти малко статистика за продължителността на живота към 2016 г. :)Франция: мъже: 78.7, жени: 85.1България: мъже: 71, жени: 78Русия: мъже: 64, жени: 76Сега става ли ти ясно какви са последствията от корупцията в България и Русия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 42 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Когато правителството на ББ искаше да увеличи възрастта за пенсиониране, същите *** тук за малко да вдигнете революция. Но когато Путин направи същото - ето всегда хорошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 11
redcretin
преди 5 години
Идеааално, практически фалит.Да се готви България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 12
zelka007
преди 5 години
и каква пропаганда пък видя :))) ... същото като тука . пАри нЕма - действайте ... :))) . те ти линк и на руски е същото , само дето са писали по-обширно и има малко повече статистика и обяснение : https://russian.rt.com/russia/article/525133-gosduma-pensiya-reformaто проблема с пенсиите е очеваден за цял свят . елементарната сметка е колко години искаш да взимаш пенсия и каква сума да е . ако смяташ на 60 да спираш с работата и да откараш още 40 в безделие . сядяш и смяташ : 40 г х 12 месеца х ХХ лева . и те съветвам да сложиш инфлационен индекс . делиш получената сума на 40 г х 12 месеца х YY вноска и получаваш колко ти трябват . това е . всички други сметки са за едно друго време , което вече няма да го има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 23
Стефчо
преди 5 години
Бойчо, толкова ли не можете да намерите някой руски източник, ами пускате немска статия за пенсионната реформа в Русия пълна с елементарна пропаганда от която не става ясно нищо за самата реформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 15
tisia
преди 5 години
...явно от тук насетне ще се "наслаждаваме" на подобна журналистика, изцяло зависима от прищевките на господаря, онзи, който дава парите. А истината - кучета я яли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 14
lyusien
преди 5 години
А вие как мислите Особенно при мъжете След като средната продължителност там е 66 години а възрастта за пенсия 65години Мъжете руснаци имат цяла година да се наслаждават на пенсия Достатъчно време да съберат пари за погребение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 14
michaelis12
преди 5 години
мнооо ясно в каторгата ше бъдат шиббани с камшици и на почивката камънье ше носат .... с работно време до два гроба, че един е малко ....Абе кат пише е глупости той Путтлера е скоро на над 60 и кусур начи или требе да мре или у пенсия кат гледам "продължителността на живота им" на тия по-скоро ше мре да мое си отдъхнете малко, *** мнооо ви се насъбра последните 4-5 години ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още