IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще работят ли до гроб руснаците след пенсионната реформа на Путин?

Предложението за повишаване на пенсионната възраст предизвика протести в цялата страна

12:10 | 01.09.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Максим, 47-годишен графичен дизайнер от Московска област, е съгласен с нея, че за човек, който наближава традиционната пенсионна възраст, е трудно да си намери работа.

Той описва своя бранш като "много конкурентен" и казва, че в него "лесно се взимат на работа млади хора".

"Цените на хранителните стоки и лекарствата растат. Няма гаранции, че ще успееш да покриеш разходите си", казва той. Максим отбелязва, че семейството му има късмета да притежава апартамент, който може да дава под наем, за да свързва двата края.

Руският парламент вече даде първоначалното си одобрение за повишаване на пенсионната възраст от 55 години за жените и от 60 години за мъжете. Ако мерките бъдат приети, пенсионната възраст в Русия ще се вдигне за първи път от 80 години.

Предложението предизвика протести в цялата страна и подкопа доверието в лидерските качества на Путин, показват допитвания. Равнището на доверието се е сринало от 60 процента преди половин година на 48 процента, сочат данните от сондажи на най-големия независим институт за социологически проучвания "Левада Центр".

Михаил Александрович, 68-годишен пенсиониран инженер от Москва, твърди, че Русия е северна страна с "тежък климат, по-скоро некачествено здравеопазване и доста бедно население".

Ранното пенсиониране компенсира това, когато "хората вече не могат да работят", каза той и допълва:

"Правителството се опитва да покрие задълженията си, като използва парите на възрастните граждани".

Четиридесет и четири годишната Светлана, учител по чужд език в Москва, казва, че не може да си представи, че някой може да одобрява покачването на пенсионната възраст - "освен нашите власти. . ., които заграбват цялото богатство и се възползват от другите".

"Те крадат парите, които хората са изработили. Могат да правят каквото си щат. Като при феодализма. Не можем да се защитим", възмущава се тя.

Светлана също е съгласна, че за хората на възраст е трудно да си намерят работа. "Те ще бъдат лишени от всякакви средства за оцеляване", отбелязва тя.

"Тази промяна е глупост, не трябва да се пестят пари за сметка на възрастните", казва 32-годишната Анастасия Палони, която работи в технологичния отрасъл в Москва.

Според нея е трудно да се предскаже какво ще е положението, когато стане време тя да се пенсионира след 30 години.

"Аз не разчитам да получавам пенсия. Това очевидно не е приоритет за руското правителство", казва тя и обяснява, че има двойно гражданство - руско и американско.

Анастасия подчертава, че Русия не е единствената страна, която се затруднява да подсигури възрастните си граждани. "Не разчитам на никакви осигуровки и в САЩ", казва тя.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 7
abdul
преди 5 години
по-добре така, от колкото като джендърите - с конфискация на деца.Впрочем джендърските държави имат далеч по-сериозен проблем с пенсионните си системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Получава 300 ама рупли, сам сметни колко са хахахаха :)Мноо си лековерен, ама ние си те знаем тук отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
Точно като циганорите :) Плодете се в мизерия, те рашките са си свикнали и без това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
george353
преди 5 години
За руснака не знам, ама за българина със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 9
abdul
преди 5 години
а най-гнусното е, че там от където си я научил тая глупост продължителността на живота гони 80, но пък деца - йок и нема кой да плаща.Пенсионни проблеми не се решават с удължаване на живота, а с раждаемост (естествено за тия работи е забранено да се говори в джендърските държави). И впрочем ако дочетеш путинската реформа ще видиш много интересни неща за демографската му политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 2
mariata
преди 5 години
Само не мога да разбера едно нещо в световен мащаб. Жените искат равноправие с мъжете, но не и равнозадължение. Жените плащат същия процент осигуровки като мъжете , но ползват пенсия три пъти по-дълго, в числа ако един мъж и жена внесат по 5 лв, мъжът ще ползва 2,50, а жената - 7,50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 11
korn
преди 5 години
Аз не мога да си представя Вова,който постоянно обвинява Запада,че експлоатирал и не се отнасял с уважение към другите народи,Вова който постоянно говори за равенство в света,да тръгне да се държи по същия начи в собствената си държава.Не мога да си представя доблестен християнин като Вова,воден от принципите на християнството за милосърдие и равенство,да оставя невинни деца в Русия,да мизерстват щото не били с чиста кръв.Не мога да си представя Вова,който стои така гордо на парада на Червения площад,празнувайки победа над нацизма,да се държи като нацист в собствната си държава както ти го представяш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 5 години
С 1 година стаж, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 5 години
Гнусното е, че средната продължителност на живота при мъжете е 66.7 години, а ще се пенсионират на 65. Още по-гнусно е обяснението на Слънцеликия, че докато тя се изпълни(защото се увеличава на 2 календарни години с 2 година стаж) продължителността на живота ще се увеличи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 16
korn
преди 5 години
Я обесни как става това,твоя Вова как определя кой е руснак ще вземе детски.Кои са малценствата в Русия.По външен вид ли ги определят,по религия ли?Аз съм чел че Русия е една от държавите с най разнородно население изповядващо много видове религия.Вовата как избира кои деца родени в Русия ше *** от глад,и кои ще живеят.Нещо като в Спарта ли имаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още