IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Герхард Шрьодер: Крим е изконно руска територия

Бившият канцлер е известен с добрите си отношения с руския президент Владимир Путин

23:00 | 14.06.19 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Бившият германски федерален канцлер Герхард Шрьодер защити позицията на Русия да анексира Крим по време на предизборно събитие, организирано от неговата партия - SPD.

“Крим е стара руска територия. В съветски времена нямаше значение къде териториално се намираше Крим. Но не сега“, казва Шрьодер според вестник Bild в сряда вечерта пред предприемачи в Бранденбург. „Разбира се, може да си представим и правното становище, че това не е отделяне, а одобрено от населението, тоест – неагресивно действие“, казва още бившият канцлер.

Шрьодер е известен с добрите си отношения с руския президент Владимир Путин. Освен това бившият политик от SPD е председател на надзорния съвет на оператора на газопровода „Северен поток“ и на руската петролна компания „Роснефт“. Преди пет години Шрьодер си навлече критика заради парти по повод на 70-годишния си рожден ден в Санкт Петербург и топла прегръдка с Путин точно в разгара на украинската криза.

Украинският Черноморски полуостров беше анексиран от съседна Русия през март 2014 г. Преди това украинският президент Виктор Янукович беше свален от власт след месеци на жестоки протести, които взеха повече от 100 жертви. Впоследствие руските войски окупираха парламента в Симферопол (Крим) и други стратегически важни места на полуострова.

В рамките на един доста спорен референдум мнозинството от населението на полуострова гласува в полза на присъединяването към Русия. Анексирането не е признато от почти никоя държава по международното право.

След това САЩ и Европейският съюз (ЕС) наложиха санкции срещу Русия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 23 rate down comment 2
data
преди 4 години
За силния международното право винаги е оптекаемо - така е било и кат гледам така и ще бъде . Демек международното прао е за плюнки кат нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 20 rate down comment 12
data
преди 4 години
Жоре , как някой може да твърди за нещо завоювано преди 60-70 годин че е изконно негово бе ? Крим ако требе да сме честни е ИЗКОННО Българска територия що преди едни 500 г на картите на Крим пише - Стара Велика България . Апропо тогага любимата ти Русия вобще я е нямало на картите :) Панимаеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Рано или късно, пиниза на международното право "за едни може, за други не може" ше бъде ревизиран, предполагам, от несъгласните с него, които виждаме, че от ден на ден се множат... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 23 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 4 години
Еми начи сичко е точно - американците си отпориха след зверски бомбардировки с уранови бомби Косово за база през 1999 и Международният съд в Хага след 11 години им узакони завоеванието. Айде да почекаме още 5 години и да видиме какво ше каже по въпроса с Крим пак този съд и тогава да говориме за международно право, щот в Крим една пушка не пукна и целокупното население гласува на референдум за отделяне от Украйна - може па международното право да се произнесе (пак) не така, както некои си мислят... Щот никой не е мислил, че международното право ше отсъди в полза на откъсната с война територия, за воденето на която война немаше санкция на СС на ООН, а знаеме какво казва международното право по въпроса. Друга бира е, че международното право се оказа с характер на дъвка "Орбит" в устата на силните. А Русия вече не е слаба, както по време на косовската война... Та... запаси се с търпение, дишай дълбоко и го дай по-полека с междунаросното право... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 22
Sakamano
преди 4 години
Казва каквото има за казване. През 2008 г. по искане на Сърбия ООН сезира Международния съд в Хага да се произнесе дали независимостта на Косово не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че този акт не е в нарушение на международното право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 24 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 4 години
"... по силата на международното право."И какво казва международното право по казуса "Косово"...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
На 8 декември 1991 г., с подписването от президентите на РСФСР, БССР и УССР на Съглашение за създаването на Организация на независимите държави във Вискули (Беловежката гора) край Брест. Подписано е от Борис Елцин президент на РСФСР!На 10 декември съглашението е ратифицирано от Върховните съвети на Белорусия и Украйна, а на 12 декември и от Върховния съвет на Русия. Руският парламент ратифицира документа с голяма разлика в гласовете: за 188 гласа, против 6, въздържали се 7.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 14
Sokratus
преди 4 години
1945 Кьонинсберг става част СССР!1954 Крим става част от УССР!Сега видях каква е разликата! Когато Русия получава земя 4 е пред 5, а когато дава земя 4 е след 5!Необорима логика за изконност!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 13
khao
преди 4 години
нищо ново, всеки народ си има своя поп Кръстю
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 15
ДХДО
преди 4 години
А Крим е украински не защото тъй е казал *** и Пульо, а по силата на международното право.====Кое международно право ? Това, което еднозначно изисква санкция от съвета за сигурност на ООН, за да се метат бомби, да се разчленяват държави и опустошават територии (справка: Ирак, Югославия, Либия) ??Същите, които вложиха всичко от себе си, за да се превърне международното право в някаква нелепа безсмислица, сега реват на най-висок глас за правото !?!?Шрьодер поне получава пари за това, което дрънка :) Ти безплатно ли ги ръсиш тия хумористични заклинания, за някакво право?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още