IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ни национална сеизмична лаборатория като инкубатор на кадри, идеи и технологии

Готова ли е България за силно земетресение и какви са проблемите със сградите, коментират проф. д-р инж. Петър Павлов и доц. д-р инж. Цветан Георгиев

12:11 | 03.01.20 г.
Трябва ни национална сеизмична лаборатория като инкубатор на кадри, идеи и технологии

След силното земетресение в Албания, което стана преди повече от месец, имаше десетки жертви. В. "Ню Йорк таймс" излезе със статия: "Урокът от земетресението в Албания: Балканите не са готови за силен трус". Вестникът цитира проф. Павлов за това, че има сгради, които са уязвими заради партерните им етажи, превърнати в магазини, но експертът заяви, че е имал предвид строителството през 90-те години.

"Сега има достатъчно контрол", категоричен е проф. Павлов. По думите му трябва самите граждани да отделят средства, за да поддържат сградите.

Според доц. д-р инж. Цветан Георгиев, член на експертния съвет на Националния център по сеизмично инженерство, е спекулативно твърдението, че цялото строителство на 90-те години е компрометирано.

"България издържа едно земетресение в Перник, сравнително добре се държаха конструкциите в този близък до София град. Ние не сме били подложени скоро на такова сеизмично събитие както в Румъния, Турция, а наскоро Албания, и дано не се случи, но в този момент ще разберем дали наистина сме готови. Нашият център работи превантивно за подобряване на цялата тази система, която има отношение към устойчивост на строежите", посочи проф. Павлов.

“В Румъния, където вече са обозначени опасните сгради”, информира Цветан Георгиев и заяви, че сеизмичната устойчивост на строежите не трябва да се прави кампанийно.

Той смята, че е малко преувеличено твърдението, че милиони на Балканите са уязвими при силно земетресение.

"Добре е, че се бие камбаната, но е по-добре да се работи системно и планирано, настоява доц. Георгиев.

Проф. Павлов е на мнение, че и трите вида конструкции – тухлените, панелни или ЕПК, “при определени обстоятелства биха били опасни, важна е поддръжката”.

Той разкри, че в Албания сгради на 30 години изглеждат много по-зле, отколкото сгради в България на 50-60 години, заради лоша поддръжка и некачествени строителни дейности.

Цветан Георгиев разкри, че в Албания е станало ясно, че напълно разрушени са тези сгради, при които са игнорирани базовите правила.

По думите му при земетресението в Перник се е видяло, че най-лошо поведение са имали сградите, които не са минали през инженерно проектиране, като това право се получава преди да започне стрпоителството.

Експертите призоваха да има национална сеизмична лаборатория като инкубатор на кадри, идеи и технологии.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още