IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варшавската фондова борса иска да стане регионален център за бизнеса и инвеститорите

Фондовият пазар изгражда нова основна система за търговия, която ще е най-бързата в света и ще я направи глобален играч, според нейния директор

18:20 | 22.11.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Той обяснява, че има много лондонски фондове, които се интересуват от по-малките пазари както на дългове, така и на акции, и те вече имат достъп до Варшавската фондова борса. „Те се доверяват на нашите технологии, но не е задължително да имат достъп до борсата в Тбилиси. Най-добрият модел тук е двоен списък: списък на местната борса за местни инвеститори и друг на Варшавската фондова борса за международни инвеститори“, обяснява още той.

Идентифициране на ниша

Варшавската фондова борса вече е най-голямата борса в развиваща се Европа. „Искаме да бъдем най-добрата фондова борса и не непременно само в региона, но и в световен мащаб. Ние сме ограничени от размера на полската икономика, но ако погледнете например SIX - Швейцарската фондова борса, която е електроцентрала за Европа що се отнася до структурираните продукти, ще видите, че размерът на икономиката не е ограничаващ фактор и все още можете да намерите своята ниша“, казва Марек Дитл.

„В рамките на едно десетилетие виждам Варшавската фондова борса като диверсифицирана група, все още много силна в търговските дейности, но с една трета от приходите, идващи от източници, които не са пряко свързани с текущия бизнес цикъл или пазарните турбуленции“, допълва той.

Тук технологията е в основата на всичко. „Вярвам, че можем да бъдем двигател на технологичните промени в региона“, казва главният изпълнителен директор на GPW. Той обяснява обаче, че борсата иска да направи нещата по различен начин.

В момента големите борси създават изключително сложни и скъпи системи и технологии, които не са идеални за по-малки борси. „Нашият подход е различен. Първо разглеждаме какво е абсолютно необходимо за фондовата борса и след това добавяме модули. По този начин вярвам, че можем да предложим на инвеститорите същия опит в търговията, с който са свикнали на по-големите фондови борси. Това е нашият основен принос за растежа на нововъзникващия европейски регион, както и по-тясното сътрудничество с другите борси за повишаване на осведомеността за региона в световен мащаб“, коментира още той.

На въпрос за следващите етапи в развитието на Варшавската фондова борса Дитл споменава основната система за търговия, която борсата изгражда. „Това ще бъде най-бързата система за търговия в света, създадена специално за по-малки борси. Когато получим третата референция, което означава, че освен нашата капиталова група ще има и трети потребител, който ще я използва, ще се изкуша да кажа, че сме глобален играч“, казва той.

„Ние показахме своята компетентност в технологиите и компаниите се доверяват на нашия опит. Ще бъдем готови със системата до 2024 г. и очакваме да имаме първите трима клиенти до 2027-28 г.“, посочва още Дитл.

Силен растеж у дома

Въпреки Covid-19 и последвалия спад в световната икономическа активност, борсата във Варшава имаше добра 2020 г. През октомври тя беше домакин на най-голямото IPO за годината в Европа, когато акциите на полската група за електронна търговия Allegro скочиха с над 60% при дебюта си. Това оцени компанията на почти 19 млрд. евро.

Боевете в спорния регион Нагорни Карабах забавиха приключването на сделката за борсата в Армения, но Дитл казва, че в дългосрочен план амбициите на GPW не са се променили. „Конфликтът около Нагорни Карабах продължава повече от 30 години и ние бяхме наясно с това“, казва той.

„Когато инвестирахме в място, така белязано от геополитиката, ние се опитахме да подготвим условия, които да осигурят интересите на фондовата борса възможно най-много. От друга страна секторът на новите технологии в Армения процъфтява и има известна аналогия с Израел, който също преживя своя най-голям бум в началото на 90-те години, докато беше във война с всички свои съседи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Варшавската фондова борса иска да стане регионален център за бизнеса и инвеститорите Мооже!Да наложи санкции на Берлин и Париж, че си бият протестиращите граждани като мръсссни кучитъ!Ше стане морален ориентир на всичкио мигрантски бизнес и биомаса,че бие 2 шпакли на Хегемона иче стане..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още