IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Ислямофобията е опасна колкото COVID-19

Mилиони турци, живеещи в Европа, са в постоянна опасност да станат жертва на престъпления от омраза, твърди турският президент

12:44 | 13.05.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
 

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в изявление късно в сряда, че „вирусът на ислямофобията“ се разпространява в Европа, съобщи БНГЕС, позовавайки се на Sabah.

„Вирусът на ислямофобията, толкова опасен, колкото коронавирусът, се разпространява бързо, особено в европейските страни“, каза той.

Ердоган подчерта също, че милиони турци, живеещи в Европа, са в постоянна опасност да станат жертва на престъпления от омраза.

„Европа, където днес живеят 35 милиона мюсюлмани, включително 6 милиона турци, все повече се превръща в затвор на открито за нашите братя и сестри“, каза той.

„Настоящата ситуация, която стана толкова мрачна, представлява сериозна заплаха за сигурността на мюсюлманите, живеещи в Европа.“

Ердоган е атакувал Запада много пъти заради бездействието му пред лицето на нарастващата ислямофобия.

„Мюсюлманите са подложени на натиск с проекти като европейски ислям, френски ислям, австрийски ислям“, каза преди това Ердоган.

Президентът на Турция отбеляза, че нападките срещу свещените ценности на мюсюлманите са пренебрегнати от западните правителства под предлог на свобода на изразяване.

Някои европейски държави, особено Франция, приеха враждебна позиция срещу мюсюлманите през последните години.

През януари специална комисия във Френското национално събрание одобри "хартата на републиканските ценности" на исляма, която беше въведена миналата година от президента Еманюел Макрон като част от борбата срещу "сепаратизма".

През миналата година Франция също влезе в ожесточена вражда с мюсюлманските страни, включително Турция, заради изявленията и политиките, направени от висши френски служители след републикацията на обидни карикатури на пророка Мохамед . Мюсюлманите по целия свят осъдиха сатиричното френско списание „Щарли Ебдо” за решението да публикува отново карикатури, като се позоваха на неуважение към мюсюлманите и пророка Мохамед.

Австрия се опита да наложи подобен законопроект ; правителството обаче ревизира противоречивия закон за "борба с тероризма", използвайки израза "религиозно мотивиран екстремизъм" вместо "политически ислям", след негативни реакции от обществеността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още