IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случва, когато провокираш силния човек на Путин в Беларус?

От август беларуските следователи са започнали повече от 2400 криминални разследвания за „екстремизъм“, а 250 души получават присъди по фалшиви обвинения

18:12 | 12.06.21 г. 5
<p>
	Протестите в Беларус през миналото лято след президентските избори.<em> Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg</em></p>

Протестите в Беларус през миналото лято след президентските избори. Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Лятото обаче приключи бързо. Лукашенко беше обявен за победител в изборите на 9 август, удължавайки 26-годишното си управление. Въпреки че протестите продължиха месеци след това, репресиите постепенно ги спряха, а над 30 хил. души са арестувани. През февруари близо 250 души се сдобиват с присъди в контекста на президентския вот през 2020 г., според ООН. От август беларуските следователи са започнали повече от 2400 криминални разследвания за „екстремизъм“.

Освен Бабарико и част от екипа му, видео блогърът Сергей Тихановски беше затворен о време на предизборната му кампания заедно с някои от неговите сътрудници.

Андрей е арестуван два дни след гласуването и след това е обвинен в участие в групови действия, които „грубо нарушават обществения ред“. Той си спомня твърде добре този вторник, 11 август, обедно време, когато тръгва от апартамента си в Минск към предизборния офис на Бабарико. Преди дори да напусне двора на сградата, хора в цивилни дрехи го сграбчват, връзват му ръцете и му показват полицейски удостоверения. После го водят в централата на прословутото звено за следизборни арести. Там го изправят с лице към стената и с викове и псувни му обясняват, че е „изгубил“.

По думите му той е поискал адвокат, което е довело до побой и искане да отключи телефона си. В един момент той дава паролата си, а след това е откаран в следствения арест.

На мястото на арестуваните мъже на демонстрациите излизат жените. Мястото на Бабарико е заето от Мария Калесникава, флейтистка, която ръководи културната програма в OK16. Вероника Цепкало, съпруга на бивш чиновник, който също е възпрепятстван да участва в изборите, се присъединява към нея.

На основната политическа сцена излиза Светлана Тихановска, на която е позволено да се регистрира като кандидат за президент вместо арестувания ѝ съпруг. Тя избяга в Литва с децата си малко след избухването на протестите заради заплахи срещу нея.

На този фон неочакваното се случи миналия месец, когато силите за сигурност на Лукашенко се намесиха и отклониха полета на Ryanair от Гърция до Литва заради предполагаема заплаха за бомба. Беларуските служби за сигурност изведоха журналиста Раман Протасевич и неговата руска приятелка София Сапега от самолета и ги задържаха. Те могат да получат до 15 години затвор по обвинения в подбуждане към масови вълнения.

В четвъртък беларуските държавни медии излъчиха видео, в което Протасевич, седнал на маса на неразкрито място, пуши и размишлява. От краткия клип не става ясно при какви условия е заснет. Кадрите се стремят да оневинят правителството.

Андрей е имал относително късмет. Той е освободен временно през февруари след съдебен процес в Минск и може да прекарва време със семейството си. По всяко време обаче той може да бъде призован да изтърпи присъдата си, казва той. След освобождаването му му е било необходимо известно време, за да свикне с новия климат на страх в страна, където хората могат да бъдат наказани за носене на чорапи в опозиционни цветове или полагане на цвете близо до място, където е бил застрелян протестиращ.

За разлика от много противници на режима, той е съгласен да бъде интервюиран, защото вече се е сблъскал с неизбежното. „Докато сте в затвора, вие не се страхувате да не бъдете затворени. Страхувате се от други неща, какво може да ви се случи, но поне страхът от загуба на свободата го няма“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мдааам ... както Ирак и Либия ... след туй няма държави , няма и народ ... остава само местно население .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
А диктатори които тъпчат и подтискат народите си трябва да бъдат обезглавени. Буквално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
що стае Хитлеp, нешо не стаа раотата там май а? .... :)) еее то не мое разтуряте сека държава малко треа си го поемете от към анaaлнотo отверстие от там към сливиците нема как .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
fon
преди 2 години
Взимай лопатата, копай и не разсъждавай. Ако изкараш за хляб трябва да си доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
опитите да се направи от Беларус втора Украйна трябва да се пресичат от корен ... унищожаването на суверенна държава и превръщането и в колония сме преживели и ние ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още