IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" всъщност не пълни германските газови хранилища

Германските резервоари на дъщерното дружество на "Газпром" Astora всъщност са се изпразнили дори още повече след крайния срок

21:22 | 10.12.21 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската държавна компания „Газпром“ очевидно не е спазила обещанието на Кремъл да запълни газовите си хранилища в Германия от 8 ноември и по този начин да намали предизвиканото от газовата криза напрежение в Европа.

Както показват данните на браншовата асоциация Gas Infrastructure Europe, германските резервоари на дъщерното дружество на "Газпром" Astora всъщност са се изпразнили дори още повече след крайния срок.

Средното ниво на запълване е спаднало от 22% на 18%. Досега най-голямото съоръжение за съхранение на Astora в Реден, Долна Саксония, е запълнено само на седем процента. За разлика от него резервоарите на всички останали по-големи оператори са пълни поне на две трети. 

В края на октомври, по време на предаване по телевизиите заседание на кабинета, руският президент Владимир Путин поиска от шефа на „Газпром“ Алексей Милер да запълни хранилищата в Германия и Австрия от 8 ноември. Всъщност се е случило точно обратното. 

Според ТАСС към края на октомври в руските газохранилища са нагнетени почти 73 млрд. куб. метра природен газ и кампанията приключва на 8 ноември. Очакванията бяха, че от тази дата и "Газпром" ще започне да предлага допълнителни количества газ за Европа. В края на октомври Путин нареди на директора на "Газпром" Алексей Милер след 8 ноември компанията да започне да нагнетява газ и в европейските съоръжения, които са под неин контрол.

Каква роля играе „Северен поток 2“

Това засилва опасенията на европейските газови пазари за възможен недостиг през зимата. В продължение на месеци „Газпром" доставя на Запада видимо малко гориво, въпреки че цените тук са изключително високи. Държавната компания е заподозряна, че иска да окаже натиск, за да получи предсрочно одобрение за газопровода „Северен поток 2" в Балтийско море.

Путин беше обявил, че ще увеличи доставките на газ за Европа веднага щом „Северен поток 2" започне да функционира. Това обаче ще отнеме време. Федералната агенция за мрежите засега е спряла процеса на сертифициране.

Съгласно Директивата на ЕС за пазара на природен газ добивът, преносът и разпределението на природен газ не могат да се извършват от една и съща компания; според регулаторните органи обаче това може да се случи със „Северен поток 2". Затова вероятно ще минат месеци, преди газопроводът да бъде одобрен - ако изобщо стане това.

В отговор на въпрос на SPIEGEL Astora обяснява, че като оператор на съоръжения за съхранение на газ „няма влияние върху поведението на клиентите и нивата на зареждане поради законовите изисквания“.

Междувременно несигурността продължава да повишава цените на едро в Европа. В петък един мегаватчас природен газ на нидерландския референтен пазар TTF струваше в някои случаи над 100 евро. Преди година цената беше около 16 евро.

Повече от 700 доставчици на газ в Германия вече са увеличили или са обявили увеличение на цените си за крайни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Че кой има дивизии. Ти смяташ че някой ще ходи да се бие? Руснаците бягат по бързо от Юсейн Болт и Бен Джонсън. Има видео заснето от Байрактар, как изстрелва планираща бомба, която издава специфичен звук. Руските(донбаскита) войници залягат и след детонацията се изнасят със скоростта на светлината. Аз вероятно бих постъпил по същия начин, искам само да разбереш че и путин няма дивизии. Гръмнат ли бомбите, мъжеството се стопява. Болният човек в кремъл не е наясно, но скоро и той ще разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Стоенчо, колко дивизии имаш, за да гледаш прагматично?.. - николкоКолко приятели имаш да застанат зад гърба ти?.. - николкоКолко българи са готови да воюват(загинат) на Източния фронт?.. - николкоКогато нямаш ръка в картите - пасуваш, не се пънеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Колкото и да сме прави, аз предлагам да подходим прагматично. руснаците или да свалят цената на природният газ или да ни върнат азбуката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Поне аз не страдам за името на България. Прабългарите също са били почти монголи, леко поевропейчини защото са били в състава на хунската империя, а след разпада и са се върнали около в Укайна и южна русия. След това отнова са поели към Европа а други към Волга. Гръцкото им име е вулгари, а вулгарен знаеш какво е. За мен не е проблем, че един съвсем малък и премитивен народ се налага над траките и славяните и ни оставя името си. С турците е същото. Когато идват от Азия в Мала Азия, османлиите имат 500 конника. И постепенно, разбира се с помощна на селджуките асимилират 10 или 12 милионното христианско население. С русия тоже, 500 монголски семейства включително и чингизиди се преселват в москва, приемат христианството и създават(въстановяват) империя. Историятае такава каквато е, а лошото е че всеки(особено източноевропейците, западните не се интересуват) се опитва да си я нагласи. Така е измислено у нас изчезването на траките, за да се нагласи славянският ни произход. Никъде не са изчезнали, още са си тук- до 40% от населението. Или пък прекръстването на готите на гети, защото ние сме техни наследници точно колкото на славяните(около 15%), а това са германски племена все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
Werter
преди 2 години
Прав е колегата Петров. Доста украсена и манипулирана е официалната руска история. А истината е, че са диво азиатско племе в рамките на Татария. За справка - "Страна Моксель или открытие Великороссии" от Владимир Белинский. Московските руснаци дори не са славяни. До 17-18 век народът масово говори на тюркски, дори и сега има значителен слой от тюркски думи - деньги, башмак, кулак.... Според езиковеди съвременният руски език се сформира и налага на базата на църковния старобългарски, който заляга на 50-60% в езика им. Затова още никой не е открил литературно произведение на руски език датирано преди 18 век. Т.нар. Светославов сборник според историците е всъщност Симеонов сборник от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
И така да е, Стояне. Защо ли си мисля че, ако сега тук се живееше два-три пъти по-сито и по-сигурно, поне 2/3 от българите, не биха страдали за името на страната си? Замислял ли си се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ще ти цитирам отново Маркс, но преди това ще обясня как Москва става княжесто. След превземането и от татарите тя е малък и незначителен град. При приемането на исляма от страна на монголците, 500 рода несъгласни с новата религия се преселват в Москва. Сред тях има и чингизиди(наследници на Чингиз хан). Именно те стават елита на новото княжество и претендират след упадъка на Кримското ханство(17век) да наследят Златната орда. Фактически Рус, а не русия приема християнството от България. Историята на Рус е присвоена от русия по време на Елесавета ||(пренаписва историята). Ето и Маркс : " До 1721 година официално се употребява само названието Москва или Московска държава. До това време официално русия не съществува, още по-малко като наследница на Рус. След това името бива съзнателно променено. През 1721 година Московското царство завладява земите, името и историята на Рус и ги превръщат в Русиь. Това название не е народно, а изкуствено.Именно с това започва митотворчеството за великата Русия или Великорусия. И само след сто години Московия вече е наричана Русия, а московитите стават руснаци или великоруси.Московия престава да признава завладяването на Рус, твърдейки, че става дума за една земя и за един народ. Русините-украинци изведнъж ставата малоруси.Когато Московия сменя наименованието си, русините променят името на своята земя, за да не ги отъждествяват Рус и Московия, Рус все по-често е наричана Украина."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Стоян Петров, каква 1721г, като руснаците приемат християнството към 1000г някъде? И знаете ли от кого - от нас, българите! https://bg.wikipedia.org/wiki/Покръстване_на_русите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Стоян Петров, AKO Газпром е нарушила договорите - има си международен арбитражен съд. НО май ние от много акъл вместо фиксирани цени на газа минахме към спотови(под натиска на ЕС и хАмерика). АМИ ще си сърбаме попарата(т.е. ще си плашаме), като сме много умни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Никога не бях чел Маркс, но той понякога пишел и верни неща : " Ломоносов, Милер, Соловьов, Ключевски, Покровски и редица други руски учени са писали, че основата на народа на Московия са угро-финските племена, но самите руснаци претендират да са първият и главен славянски народ.Московия (Русия) е плащала данъци на кримския хан, неин суверен и правоприемник на Златната орда чак до 1700 година. Московският цар е посрещал кримския посланик извън границите на града, качвал го на коня си, а той пешком, водейки коня за юздата го отвеждал в Кремъл, поставял го на трона, а самият той коленичел пред него.Московия е преименувана на Русия от цар Петър I чак през 18 век, през 1721 година.В средните векове всички картографи на Европа определят Московия като принадлежаща на Ордата, следователно на Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още