IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" всъщност не пълни германските газови хранилища

Германските резервоари на дъщерното дружество на "Газпром" Astora всъщност са се изпразнили дори още повече след крайния срок

21:22 | 10.12.21 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската държавна компания „Газпром“ очевидно не е спазила обещанието на Кремъл да запълни газовите си хранилища в Германия от 8 ноември и по този начин да намали предизвиканото от газовата криза напрежение в Европа.

Както показват данните на браншовата асоциация Gas Infrastructure Europe, германските резервоари на дъщерното дружество на "Газпром" Astora всъщност са се изпразнили дори още повече след крайния срок.

Средното ниво на запълване е спаднало от 22% на 18%. Досега най-голямото съоръжение за съхранение на Astora в Реден, Долна Саксония, е запълнено само на седем процента. За разлика от него резервоарите на всички останали по-големи оператори са пълни поне на две трети. 

В края на октомври, по време на предаване по телевизиите заседание на кабинета, руският президент Владимир Путин поиска от шефа на „Газпром“ Алексей Милер да запълни хранилищата в Германия и Австрия от 8 ноември. Всъщност се е случило точно обратното. 

Според ТАСС към края на октомври в руските газохранилища са нагнетени почти 73 млрд. куб. метра природен газ и кампанията приключва на 8 ноември. Очакванията бяха, че от тази дата и "Газпром" ще започне да предлага допълнителни количества газ за Европа. В края на октомври Путин нареди на директора на "Газпром" Алексей Милер след 8 ноември компанията да започне да нагнетява газ и в европейските съоръжения, които са под неин контрол.

Каква роля играе „Северен поток 2“

Това засилва опасенията на европейските газови пазари за възможен недостиг през зимата. В продължение на месеци „Газпром" доставя на Запада видимо малко гориво, въпреки че цените тук са изключително високи. Държавната компания е заподозряна, че иска да окаже натиск, за да получи предсрочно одобрение за газопровода „Северен поток 2" в Балтийско море.

Путин беше обявил, че ще увеличи доставките на газ за Европа веднага щом „Северен поток 2" започне да функционира. Това обаче ще отнеме време. Федералната агенция за мрежите засега е спряла процеса на сертифициране.

Съгласно Директивата на ЕС за пазара на природен газ добивът, преносът и разпределението на природен газ не могат да се извършват от една и съща компания; според регулаторните органи обаче това може да се случи със „Северен поток 2". Затова вероятно ще минат месеци, преди газопроводът да бъде одобрен - ако изобщо стане това.

В отговор на въпрос на SPIEGEL Astora обяснява, че като оператор на съоръжения за съхранение на газ „няма влияние върху поведението на клиентите и нивата на зареждане поради законовите изисквания“.

Междувременно несигурността продължава да повишава цените на едро в Европа. В петък един мегаватчас природен газ на нидерландския референтен пазар TTF струваше в някои случаи над 100 евро. Преди година цената беше около 16 евро.

Повече от 700 доставчици на газ в Германия вече са увеличили или са обявили увеличение на цените си за крайни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Така ли? С думи прости да ми обясниш три факта. Първият как русия прекрати изгоден за България договор за доставка на природен газ, четири години преди изтичането му по време на Р. овч. В резултат на рекета и корупцията на путин страната ни изгуби 2 000 000 000 лева. Факт втори - как русия прекрати плащането на 2 000 000 000 лева дължими такси за Трансбалканският газопровод, за периода до 2030 година. Отново рекет и корупция. Факт трети - удържа ли русия на подписа си под под Будапещенският меморандум, съглазно който тя гарантира териториалната цялост на Украйна, в замяна на отказа и от ядрените оръжия които притежава. Не, всичко бе лъжа и измама. На мен ми е точно през сaпа какво ще правят руснаците, но да ми представяш тези носители на най-низшите гени в Европа (конкурираще се по низост само с турските) за мъже, ми идва в почече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Правил съм бизнес с руснаци, те имат една 'дума' - договорите ли се нещо - считай го за направено. НО има и обратната страна - ако ти не си изпълниш своите задължения... Слава Богу не ми се е случвало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 2 години
Руснаците винаги лъжат и мамят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
първо , никой не се бие в гърдите , освен рассийските царедворци , че са единствен и незаменим доставчик , и видиш ли животът започва и свършва с тях ... второ , според регламента за таксономия на ЕС , природният газ нито е включен , нито е изключен , и твърде вероятно , лека-полека няма да бъде включен като устойчива дейност . демек ще се таксува на общо основание и потребителите на тази суровина ще им плющът ушите от въглеродни такси ... трето , че потребителите на природен газ ще им плющът ушите в скоро време ( от 3 до 5 години ) говори и регламента "fit for 55" , където газчицата не присъства в определянето на новите въглеродни граници , демек емисиите от нея ще са включени в ставките на продуктите ... четвърто , да си пропуснал развитието на зеленият водород ?! следиш ли я темата ?! прави ли ти впечатление колко държави в ЕС са започнали подготовка на газопреносните си системи за насищане с водород ?! как се стандартизира цялата енергийна инфраструктура за водород , като започнеш от електролизери , бутилки за съхранение и транспорт , водородни клетки - за домашни и промишлени цели - (защото водород ще се гори за енергия само в главите на фосилните извратеняци) ... ?! ... та ако ги следиш тези неща , би трябвало да не припадаш като форумните фосилно впечатлителни , по газовите резерви на могучая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
кой къде реве не знам импе , ама гледам внасяните обеми газ в ЕС по произход ... :))) ... и фактите са , газпром губи пазарна позиция - повече от 30% , печелят всички останали ... освен това значението на природният газ след 5-7 години въобще , ама въобще няма да е това , което е днес ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
"Путин беше обявил, че ще увеличи доставките на газ за Европа веднага щом Северен поток 2" започне да функционира. Това обаче ще отнеме време. Федералната агенция за мрежите засега е спряла процеса на сертифициране.".Ето ви го отговора: Газпром, подава договореноте количества. Проблемът е на купуващата страна, която, в момента, харчи повече, а път и заявки за нови количества, не е обезпечила. Сертифицират, заявяват още, и ще получат. А, дотогава, ще сърбат, каквато сами са си забъркали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Зелков, при доказани конвенционални запаси от 1100 млрд кубика, (1,1 Трлн) според теб, колко години Норвегия ше се радва над пазарно предимство пред Русия с нейните 43000 млрд (43,0 Трлн)? А? Европа харчи над 300 млрд/год...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Ако някой ревеше, отдавна щяха да са пуснали СП-2. Тези ревове ги чуваш само ти. Леко си се заблудил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Газпром наистина ще бъде глобен, независимо колко се зъби пyтинка. Но това е без значение. Значение има че "фирмата" не продава на спота където цената е нат 1000$, а само подългосрочните контракти с цена 270$ за 1000 куб метра. Казвате щяла да дава на Китай, това наистина е даване защото цената на доставяната по Силата на Сибир газ е 140$ за 1000 куб метра. Всичко това доказва твърдението ми че газпром не е фирма, а геостратегически иструмент на болният човек в кремъл. А защо го прави, ами защото някой искат да си ходят от русия : "9 декабря Сокуров сообщил президенту РФ Владимиру Путину на заседании Совета по правам человека, что республики Северного Кавказа якобы стали националистическими. Режиссер предложил отпустить тех, кто не хочет входить в состав России. Глава государства не согласился и отметил, в России никто не хочет сепаратизма."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Хахахха - хубаво е, че имаш въображение... защо тогава цяла Европа реве пред централата на Газпром - а не в Тринидад? Американският газ що отива за Азия? Норвегия защо не поеме делът на Газпром - който при това си изпълнява договорите? Ако беше както казваш, газчицата щеше да е по 1- цента на метър, а не по долар !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още