IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" всъщност не пълни германските газови хранилища

Германските резервоари на дъщерното дружество на "Газпром" Astora всъщност са се изпразнили дори още повече след крайния срок

21:22 | 10.12.21 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската държавна компания „Газпром“ очевидно не е спазила обещанието на Кремъл да запълни газовите си хранилища в Германия от 8 ноември и по този начин да намали предизвиканото от газовата криза напрежение в Европа.

Както показват данните на браншовата асоциация Gas Infrastructure Europe, германските резервоари на дъщерното дружество на "Газпром" Astora всъщност са се изпразнили дори още повече след крайния срок.

Средното ниво на запълване е спаднало от 22% на 18%. Досега най-голямото съоръжение за съхранение на Astora в Реден, Долна Саксония, е запълнено само на седем процента. За разлика от него резервоарите на всички останали по-големи оператори са пълни поне на две трети. 

В края на октомври, по време на предаване по телевизиите заседание на кабинета, руският президент Владимир Путин поиска от шефа на „Газпром“ Алексей Милер да запълни хранилищата в Германия и Австрия от 8 ноември. Всъщност се е случило точно обратното. 

Според ТАСС към края на октомври в руските газохранилища са нагнетени почти 73 млрд. куб. метра природен газ и кампанията приключва на 8 ноември. Очакванията бяха, че от тази дата и "Газпром" ще започне да предлага допълнителни количества газ за Европа. В края на октомври Путин нареди на директора на "Газпром" Алексей Милер след 8 ноември компанията да започне да нагнетява газ и в европейските съоръжения, които са под неин контрол.

Каква роля играе „Северен поток 2“

Това засилва опасенията на европейските газови пазари за възможен недостиг през зимата. В продължение на месеци „Газпром" доставя на Запада видимо малко гориво, въпреки че цените тук са изключително високи. Държавната компания е заподозряна, че иска да окаже натиск, за да получи предсрочно одобрение за газопровода „Северен поток 2" в Балтийско море.

Путин беше обявил, че ще увеличи доставките на газ за Европа веднага щом „Северен поток 2" започне да функционира. Това обаче ще отнеме време. Федералната агенция за мрежите засега е спряла процеса на сертифициране.

Съгласно Директивата на ЕС за пазара на природен газ добивът, преносът и разпределението на природен газ не могат да се извършват от една и съща компания; според регулаторните органи обаче това може да се случи със „Северен поток 2". Затова вероятно ще минат месеци, преди газопроводът да бъде одобрен - ако изобщо стане това.

В отговор на въпрос на SPIEGEL Astora обяснява, че като оператор на съоръжения за съхранение на газ „няма влияние върху поведението на клиентите и нивата на зареждане поради законовите изисквания“.

Междувременно несигурността продължава да повишава цените на едро в Европа. В петък един мегаватчас природен газ на нидерландския референтен пазар TTF струваше в някои случаи над 100 евро. Преди година цената беше около 16 евро.

Повече от 700 доставчици на газ в Германия вече са увеличили или са обявили увеличение на цените си за крайни клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Хахахах, смешници, така се оплетохте в лъжите и манипулациите си - като патета в кълчища - че вече сами не можете да се оправите !!! Още тогава казах, че Вова Путин не е никой в Газпром, че да НАРЕЖДА и ЗАПОВЯДВА на компанията и на Саша Милър какво да правят - защото това си е частна компания, макар с държавно участие и си има мениджмънт !!! И преди държавата се е опитвала да дава нареждания на Газпром, но без резултат. Впрочем Путин никога е не е казвал нищо такова - че ЩЕ ЗАПОВЯДА на Газпром да пълни хранилищата в германия !!! Газпром си изпълнява договорите, това е важно. Като искат повече - да сертифицират СП 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 2 години
Можеш да плачеш на чужд гроб, ама ако си професионална оплаквачка. Ако не ти плащат, к.е.л ф.а.й.д.а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
aldy
преди 2 години
Умниците от ЕК се канят да глобят "Газпром" с 80 млрд евро за злоупотреба с монополно положение. Какво точно са злоупотребили, няма значение. Следствието от тази безкрайно умна мярка ще е незабавното спиране на всякакви газови доставки за Европа. Тогава за Азербайджан ще настане истински рай - да бъдат монополисти на европейския газов пазар на борсата. А европейците като един ще отговорят с нови перки и фотки. За Рашата остава да се дави с газията, която никой никъде не ще иска да купи на каквато и да било цена. Пей сърце, Путин отива на въжето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Глобалното затопляне ще реши този проблем ,а то настъпва всяка година около май месец ,така че проблем няма Руснаците да си дават газта на Китай Европа няма нужда от нея Нас ни топли глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
мхм , куче което не знае да лае , само вкарва вълка в кошарата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
хихи ... губят пазарна позиция газпром , щото норвежките платформи са увеличили с над 30% доставките , LNG са се запътили към една от най-добрите си години по обем , и нещо което не се е случвало от поне петилетка две , алжирските доставки се увеличават ... катар , нигерия , тринидат , хамерика новите дестинации за газ на ЕС ... не е истина , ако са се помислили , дори и за ден , за незаменими и велики ... да си изпуснат пазарните позиции на сигурен и платежоспособен пазар като европейският ... рассийска му работа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още