IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще погуби ли икономическата криза в Турция самия Ердоган?

Президентът доминира в турската политика от почти две десетилетия и преживя много кризи, но никога не е бил по-близо до загубата на властта

08:36 | 14.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доверието към турския президент спада все повече. <em>Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Доверието към турския президент спада все повече. Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

Усещането на много турци е за 100%-на инфлация

Според социологическо проучване от декември най-популярният политик в Турция е кметът на Анкара Мансур Яваш, който принадлежи към Републиканската народна партия (РНП) и е оценяван положително от около 60% от гражданите. Неговият партиен колега и кмет на Истанбул Екрем Имамоглу заема второ място с 51%, а Мерал Акшенер от "Добрата партия" остава трета с 39%. С 38% Ердоган се класира едва на четвърто място - катастрофален резултат за човек, който доминира на политическата сцена в страната от две десетилетия.

Сегашният рейтинг на Ердоган е сравним със ситуацията по време на парламентарните избори през юни 2015 г. От пробива си през 2002 г. партията на Ердоган никога не е била толкова близо до загуба на властта (на избори). Тогава рейтингът на Ердоган беше само с около един процентен пункт по-нисък, отколкото днес.

Макар че ПСР бързо преодоля своя пристъп на слабост и се възстанови на новите избори през есента, тогава тя не трябваше да се справя с толкова лошо икономическо положение и се сблъска с много по-разединена опозиция. Освен това през последните шест години, след като режимът стана още по-авторитарен, особено след опита за преврат през 2016 г., се натрупа ново недоволство срещу него.

Отговорът на Ердоган

В тази бъркотия Ердоган се опитва да изгради наратива за икономическа криза, в който обвинява различни фактори, включително влиянието на „чужденци" и „външни лица". Изглежда обаче, че избирателите не вярват на това и все повече разбират, че Турция преживява вътрешна криза, причинена от политиката на собственото ѝ правителство.

Според социологическо проучване, проведено през декември, 76% от хората заявяват, че доверието им в икономическата политика на правителството е намаляло. В предишно проучване, проведено през октомври, 64% от анкетираните са заявили, че смятат, че правителството не е в състояние да реши настоящите икономически проблеми.

Ердоган предприе някои опити за подобряване на положението, като например повиши минималната заплата с 50%. Въпреки това е съмнително, че това наистина ще промени ситуацията, като се имат предвид растящите цени и продължаващата девалвация на валутата. Докато предишната минимална работна заплата се равняваше на 387 долара преди година, новата, „по-висока“ сума е само 309 долара по текущи курсове. Освен това много основни продукти, включително техните компоненти, се внасят, така че загубата на покупателна способност на лирата означава, че основните стоки в Турция са по-скъпи, отколкото преди.

На 20 декември Ердоган обеща да гарантира спестяванията в лири. Това доведе до известно възстановяване, но скоро валутата отново започна да поевтинява - и не се знае колко лошо ще стане положението. Ердоган ще трябва скоро да се изправи срещу обединена и популярна опозиция в условията на икономически трудности и без подкрепата на правителство, което да се възприема като компетентно. Все още не всичко е загубено, не на последно място защото възможността за фалшифициране на изборите е реална. Но нарастващият гняв на обикновените хора този път може да означава край на хегемонията на Ердоган в турската политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Marie-Sophie Germain
преди 2 години
Хладилникът може да е по-силен телевизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
earth1225
преди 2 години
Ще погуби ли икономическата криза в Турция самия Ердоган - А дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
earth1225
преди 2 години
Ще погуби ли икономическата криза в Турция самия Ердоган - А дано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още