IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разрешават балтийските страни да изпратят американски оръжия в Украйна

Ще бъдат изпратени противотанкови ракети Javelin, боеприпаси, радарни системи и медицинско оборудване

12:50 | 20.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO</em></p>

Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Миналата година САЩ прехвърлиха на Украйна оръжия и военно оборудване на стойност 650 млн. долара – най-голямата стойност от сумите за всяка една година, откакто страната получава помощ за сигурност от 2014 г.

Пеетер Куимет, ръководител на отдела за международно сътрудничество в Естония, коментира миналия месец, че страната му обмисля да изпрати на Украйна своите противотанкови ракети Javelin и 122-мм гаубици, като чака одобрението на САЩ за ракетите и на Финландия и Германия за гаубиците.

През декември литовският министър на отбраната Арвидас Анушаускас обеща да изпрати оръжия в Украйна, въпреки че отказа да уточни какви биха могли да бъдат те. „Това е въпрос на многостранно споразумение, защото са замесени няколко държави, не само подателят и получателят, но и производителят и доставчикът“, поясни той.

И двете страни вече притежават ракети Javelin и вероятно ще трябва да ги подменят с по-нови версии. Процесът вече започна, след като през декември Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 230 ракети Javelin на Литва, след като страната купи 220 такива ракети през 2015 г. Естония също закупи 350 ракети Javelin през 2014 г.

Литовски служител коментира пред медията, че страната му е готова да „увеличи броя на инструкторите за нашата военна тренировъчна мисия, като предостави допълнителна материална помощ: смъртоносна, несмъртоносна и хуманитарна“.

Законът за разрешение за национална отбрана от 2022 г. предвижда 300 млн. долара американска военна помощ за Украйна тази година, като най-малко 75 млн. долара са специално предназначени за смъртоносна помощ.

Предвид бързо развиващата се ситуация на място, някои държави започнаха да доставят собствени оръжия в Украйна. В понеделник британският министър на отбраната Бен Уолъс обяви, че Обединеното кралство ще „достави на Украйна леки, противобронирани, отбранителни оръжейни системи“ и ще изпрати „малък брой британски персонал“, който да обучи украинската армия как да ги използва.

Британското правителство е активно в региона. Миналата година Лондон изпрати инженери в Полша, които да подкрепят местните сили в укрепването на границата на страната с Беларус, след като режимът на беларуския президент Александър Лукашенко изпрати хиляди мигранти от Близкия изток към границата със страната.

През ноември Обединеното кралство също подписа споразумение с правителството в Киев за производство на осем нови военни кораба.

Говорител на британското правителство каза, че „Обединеното кралство и нашите съюзници предоставят набор от подкрепа на Украйна, включително за подобряване на отбранителните способности на Украйна, но тази подкрепа има основно отбранителен характер. Нито НАТО, нито Украйна представляват агресивна заплаха за Русия“.

Друг служител на Държавния департамент също потвърждава пред медията, че САЩ са одобрили оръжейния пакет на стойност 200 млн. долара. Той включва повече ракети Javelin, боеприпаси, радарни системи и медицинско оборудване, предава Асошиейтед прес.

Преместването на 100 хил. войници на позиции по границите на Украйна, съчетано с преместване на сили в Беларус в кратък срок, е „отвъд, разбира се, това, което бихме очаквали по отношение на нормалното учение“, коментира друг служител на Държавния департамент на САЩ пред Politico.

Според споразуменията между Русия и НАТО ученията с участието на повече от 9000 войници изискват 42-дневно предизвестие, а ако учението включва повече от 13 хил. войници, са необходими международни наблюдатели. Русия досега не е давала уведомления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
wart
преди 2 години
Ако руснаците " окупират" и принудят тези недоразвити нищожни предатели няма нищо чудно в това те въоръжават Украйна и я " подстрекават на провакации " това застрешава Националната Безопасност на Русия и те имат право на асиметричен отговор( нищо, че са в НАТО) престъпниците не биха ги защитили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
гледах интервюто на "Повелителя на свободния свят Байдън"! жалка картинка! не бих го сравнявал с Путин, унизително е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Още едно браво за Путин. Успя да укрепи НАТО както никой друг. Къса връзки с основния пазар за руската газ. Ще забърка Русия в една скъпа и безкрайна война в Украйна. Няма никва логика във всичко това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Джуджанка се наигра, стана смешен блъф :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
все пак говориш за хегемона... той никога не оставя съюзниците си, за разлика от водкаландия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
*** = дуxa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
САЩ разрешават балтийските страни да изпратят американски оръжия в Украйна >> Значи Хегемона казва накъде да духа вятъра! А Хегемона и малкия хегемон (Англия) махат маски и "ваксини". Тук колониите кога ще вземат пример!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още