IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е Русия в блоковото разделение между демокрации и автокрации?

Няма място за реално ефективна дипломация, посочи Владимир Шопов по повод кризата в Украйна

22:00 | 18.02.22 г. 2
Къде е Русия в блоковото разделение между демокрации и автокрации?

В последните години има сериозен дебат по отношение на европейския суверенитет и стратегическата автономност на Европа. Кризата в Украйна и на фона на възникващата двублокова система ни изпращат на място, където възможният европейски суверенитет би могъл да бъде единствено част от широкия Запад. Тоест, ако е имало държави и политици, които отпреди тази криза продължаваха да си мислят, че е възможно да се поддържа едно междинно положение, то оттук нататък това ще бъде все по-трудно, коментира той.

Според него третата посока, която е важна за Югоизточна и Източна Европа, е свързана с това, че с последната съвместна декларация на президента Путин и на президента Си Дзинпин ставаме свидетели на един пакт за блокиране на евроатлантическата интеграция на тези държави в двата региона, които не са част институционално от западния свят.

"Визирам най-вече официалната позиция на Москва и на Пекин срещу по-нататъшното разширяване на НАТО", уточни Шопов.

По думите му Русия започва да променя своите намерения по отношение на начина, по които се позиционира в своята периферия.

„Дотук тя се задоволяваше основно с по-ограничено позициониране, разчитане на някои подкрепяни от нея местни играчи. Следващият етап е по-скоро свързан с твърдо стъпване и уплътняване чисто позиционно и териториално на Русия и по всяка вероятност и създаването на нови международни субекти, като евентуални федеративни структури, които включват и Беларус, по всяка вероятност и бъдещите отцепнически републики в Украйна. Идеята е нейното позициониране да бъда много по-устойчиво и да бъде изнесено максимално близо до границата с НАТО“, смята анализаторът.

Той отбеляза, че Путин и Русия в момента се опитват да очертаят контурите на евентуалните бъдещи залози, ако този процес на изплъзване на перифериите от руска гледна точка продължи.

Владимир Шопов е скептичен, че има място за реално ефективна дипломация.

В кои области може да се водят преговори? Ще има ли Русия някакъв алтернативен икономически модел? Как се отразява партньорството на Москва с Пекин?

Още по темата за зараждащия се нов световен ред може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
пPocия е една умираща държава. Снешна икономика за мащаба си, намаляващо с огромни темпове бяло население, масова алкохолизация, СПИН на първо място на глава, хероинозависими на първо място на глава и тн. Вече не съществува никакво реално производство освен добив и частична обработка на природни ресурси. Точно, като в Африка и арабския свят. Абсолютно демотивирано население, смазано от пълна безперспективност. Масова мизерия, смешни доходи, скапана или изобщо липсваща инфраструктура. Влошаващи се отношения с развитите страни и принуда да продава евтино на Китай, което още повече усилва процесите. На управляващите им остана само един коз - ядрените ракети и военната заплаха. Да изместят вниманието към някакви "успехи", пък и пак да поокрадат някой съсед. Това е последния бастион и *** много добре го знае, да поддържа някакъв дух сред населението, че били "велики" и да забравят всичко останало. И затова той няма избор и ще напада. И пак, и пак и пак... Но това е временно, разпада на пPocия е неизбежен. А китайците стоят в засада и чакат, те ще са първите, които ще се възползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Демокрация == където са наложници на Хегемона. Свободни медии == където лижaт на Хегемона. И т.н. да си дойдем на истинските понятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още