IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще влезе ли Израел в ролята на посредник?

Нафтали Бенет е един от малкото премиери, които поддържат добри отношения с всички страни в конфликта

23:16 | 05.03.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бенет (вляво) и Путин през октомври 2021 г. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/YEVGENY BIYATOV</em></p>

Бенет (вляво) и Путин през октомври 2021 г. Снимка:  EPA/YEVGENY BIYATOV

Премиерът на Израел поднесе изненадата тази събота: Нафтали Бенет се срещна с лидера на Кремъл Владимир Путин по време на работно посещение в Москва. Според правителствени източници от Йерусалим размяната на мнения за войната в Украйна е продължила три часа.

Бенет е координирал действията си със САЩ, Германия и Франция и е бил „в постоянна връзка с Украйна". Той е обсъдил с Путин и положението на израелците и еврейските общности във връзка с конфликта.

След срещата с Путин Бенет първо е разговарял по телефона с украинския президент Володимир Зеленски, а след това е заминал за Берлин, за да се консултира с германския канцлер Олаф Шолц. За това беше съобщено и от германските правителствени кръгове и потвърдено от офиса на Бенет.

А според непотвърдени засега информации след това израелският премиер ще лети и за Париж, където ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон. 

Израел отдавна е смятан за възможен посредник във войната в Украйна. Страната е една от малкото, които досега са поддържали добри отношения с Русия, както и със САЩ и Украйна. Но това обстоятелство поставя министър-председателя Бенет пред големи предизвикателства по време на война.

Той трябва внимателно да прецени как ще коментира действията на лидера на Кремъл Владимир Путин в Украйна. От една страна, Израел би могъл да разгневи най-важния си съюзник - САЩ, като не осъди руската инвазия.

Ако Бенет го направи, той ще застраши добрите си отношения с Москва. А това е от решаващо значение за Израел, който иска да предотврати иранското присъствие в съседната му държава Сирия, коментира Handelsblatt. 

Русия контролира въздушното пространство над Сирия и понастоящем позволява на израелските военновъздушни сили да действат безпрепятствено срещу иранските дейности в Сирия. По тази причина Бенет досега се въздържаше да критикува инвазията на Путин.

Майкъл Херцог, посланик на Израел в САЩ, обобщи проблема в Twitter: „Въпреки че моралната ни позиция [по отношение на Украйна] е ясна, ние се стремим да я преследваме по начин, който запазва свободата ни на действие срещу Иран в региона“. Израелските военновъздушни сили няма да могат да бомбардират ирански конвои, преминаващи през Сирия, за да доставят оръжия на "Хизбула" в Южен Ливан, без съгласието на Путин.

 

Кризата в Украйна обаче оказва натиск върху министър-председателя и във вътрешен план: в Израел живеят повече от един милион души, които говорят руски. Те съставляват повече от десет процента от гражданите, които имат право да гласуват. От 90-те години на миналия век те имигрират в Израел от бившия СССР. Една трета от тях идват от Русия, а една трета - от Украйна.

В първоначалната си реакция на руското нахлуване Бенет подчерта подкрепата си за териториалната цялост на Украйна, но се въздържа да осъди Путин и дори да спомене думата „Русия". Това направи неговият външен министър Яир Лапид.

Последният осъди руската инвазия, като я нарече „сериозно нарушение" на международния ред. След това Бенет призова министрите да бъдат сдържани в интервютата си по темата за войната в Украйна.

Дипломатическото ходене по ръба на бръснача от страна на Израел се прояви и в Общото събрание на ООН. Израел се присъедини към редиците на критиците на Русия. Правителството обаче не беше представено от посланика на страната в ООН, а от неговия заместник. Целта е да се намали тежестта на изявлението на Израел, което е насочено срещу Русия.

Емануел Навон, професор по международни отношения в университета в Тел Авив, все пак смята, че руско-израелските отношения не бива да се надценяват. „В крайна сметка геополитическите интереси на Русия в Близкия изток се сблъскват с тези на Израел“. А Русия редовно гласува срещу Израел в ООН.

Украйна се интересува от система за противоракетна отбрана

Междувременно Украйна се оплаква от липсата на подкрепа от страна на израелското правителство. Тя вече няколко пъти е искала военна помощ, която Бенет отказва. Той се ограничава с доставката на хуманитарни стоки, които достигат до Украйна през Полша. Премиерът оправдава отказа си да достави оръжие на страната с дългогодишната израелска политика да не провокира Русия.

Украйна проявява особен интерес към системата за противоракетна отбрана Iron Dome. Въпреки това Киев никога не е подавал официално заявление, тъй като правителството осъзнава, че Израел няма да одобри износа. Правителството обаче разрешава на частни компании да доставят военни стоки и роботи на Украйна. Тясно сътрудничество има и в областта на киберсигурността.

Сега Израел се опитва да използва специалната си позиция в отношенията, за да посредничи в конфликта. След началото на войната Бенет се обади поотделно поне два пъти както на президента на Украйна Володимир Зеленски, така и на лидера на Кремъл Путин. Той се е съгласил да „продължи комуникацията" и с двете страни.

Израел многократно е предлагал да посредничи в преговорите за прекратяване на инвазията. В Украйна имаше положителен отговор, но не и в Русия.

Иран настоява за преговори

Нападението на Русия е дипломатическо предизвикателство и за други държави в региона. В Бейрут външното министерство осъжда инвазията, но министърът на труда от партията „Хизбула" я приветства: няма смисъл да се подкрепя американската страна, защото Вашингтон „въвлича съюзниците си във войни и после ги оставя да паднат отново".

Много държави от Близкия изток досега избягваха да осъждат Русия. Сред тях са Египет и Йордания, но правителството на Палестинската автономия също мълчи. Други виждат в конфликта бизнес възможност. Алжир, Катар и Саудитска Арабия предложиха да доставят газ и петрол, за да заменят руската енергия.

А Иран, който финансира и оборудва терористични организации в Близкия изток, е за започване на преговори, защото войните не решавали проблеми. Освен това Техеран обвини Запада, особено НАТО, че са отговорни за кризата.

Режимът обаче се опитва да не се изтъква. Защото: В преговорите за ядрената програма Иран се надява на европейска и руска подкрепа, за да се сложи край на санкциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 2
penman
преди 2 години
Умопобърканият човек не води преговори, той има само мисъл в главата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
aranda
преди 2 години
Нали знаеш кой е основният партньор и стои зад гърба на Израел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
aranda
преди 2 години
Пише посредник! Ти от къде знаеш, че не са седнали - или Байдън лично ти се обади? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
На шабат не се работи значи е бил на разходка, а не по работа. Всичко това е за парлама преговори няма да има докато на масата не седнат американците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 2 години
В статията ясно е написано с кой е съгласувал посещението си в Москва, очевадно е че това не е по негово желание, а за да го карат значи някой има интерес да говори с Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
aranda
преди 2 години
Щом Бенет се е раздействал на Шабат, значи шансовете за повратна точка в преговорите са налице:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ето по добър план... връщат всичко заграбено от Украйна, Молдова и Грузия, предават Путин икликата му на трубинал. освобождават поне 10-тина републики, ограничаване на армията... и падане на санкции!Ако всичко е ОК, до 10-15 години и вървят в правилна посока, може да ги вземем в ЕС и НАТО.... но не и преди да сме сигурни че са станали хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А и да ти кажа, Бенер е там защото НИКОЙ вече не вярва на пyттювските политици и техните постоянни лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
В днешния свят няма дребни, колкото и пропутлер пропагандата да се опитва да ги изкара. България е част от най-големия икономически и най-големия военен съюз и колкото и малка част да сме, свърши времето когато си мълчахме пред големия злодей! А ти не реви на чужд гроб, до 5 -8 години Украйна ще е изпреварила Мордор по всички показатели и това ще е заради подкрепата от Свободния свят! Мордор и поклонниците му сте вече токсични, никой не ви иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 2 години
Говорим за Киев в който ти каза че 90% от населението марази руснаците тоест руснаците няма как да са очаквали подрепа от вътре в превземането на Киев и явно имат други планове за неговото превземане, тези планове едва ли включват бой в градска среда сграда за сграда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още