IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай похвали връзките си с Русия, планира хуманитарна помощ за Украйна

Причините за "ситуацията в Украйна" са "сложни" и не са се случили за една нощ, коментира китайският външен министър

13:02 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Китайският външен министър Уан И. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Китайският външен министър Уан И. Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският Червен кръст ще предостави хуманитарна помощ на Украйна "възможно най-скоро", заяви външният министър на Китай Уан И в понеделник, като същевременно определи приятелството на страната си с Русия като "здраво като скала", предаде Ройтерс.

Китай отказа да осъди атаката на Русия над Украйна или да я нарече инвазия, призовавайки западните страни да уважават "основателните опасения за сигурността" на Русия.

Уан И каза, че причините за "ситуацията в Украйна" са "сложни" и не са се случили за една нощ, коментирайки чрез традиционен китайски израз, че "три фута лед не се образуват за един ден".

"Решаването на сложни проблеми изисква спокойствие и рационалност, вместо да се налива масло в огъня и да се засилват противоречията", заяви той на пресконференция в кулоарите на годишната среща на китайския парламент.

Китай вече е свършил "малко работа" за насърчаване на мирните преговори и през цялото време е бил в контакт с всички страни, добави той.

"Китай е готов да продължи да играе конструктивна роля в търсенето на мир и насърчаването на преговорите и е готов да работи с международната общност за извършване на необходимото посредничество, когато е необходимо", коментира още външният министър.

Китай е готов да продължи да полага усилия за разрешаване на хуманитарната криза и Червеният кръст на страната ще предостави пакет от помощ на Украйна "възможно най-скоро", каза Уан И, без да дава подробности.

За първи път страната обявява такава помощ. Китай предлага "хуманитарните действия" да спазват принципите на неутралност и безпристрастност, а хуманитарните въпроси не трябва да се политизират, добави той.

Руският президент Владимир Путин се срещна с китайския си колега Си Дзинпин часове преди началото на Зимните олимпийски игри миналия месец в Пекин и двамата подписаха широкообхватно стратегическо партньорство, насочено към противодействие на влиянието на САЩ. Двамата президенти заявиха тогава, че няма да имат "забранени" области на сътрудничество.

Уан И каза днес, че приятелството между Китай и Русия е "здраво като скала" и перспективите за сътрудничество са отлични.

"Без значение колко е зловеща международната ситуация, и Китай, и Русия ще запазят стратегическата си решимост и непрекъснато ще продължат напред всеобхватното стратегическо партньорство за координация през новата ера", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още