IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засилва атаките в опит да превземе стратегически важния Мариупол

Москва започва нова атака срещу пристанищния град ден, след като бомбардира родилен дом там

07:28 | 11.03.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

В четвъртък, ден след като един от самолетите на Русия бомбардира родилен дом, Москва започна нова атака срещу обсадения южноукраински град Мариупол, което показва как Русия засилва насилствения си стремеж да завладее стратегически градове на висока за цивилното население цена.

След среща с украинския си колега в четвъртък, руският външен министър Сергей Лавров заяви, че болницата е легитимна цел, тъй като е държана от „местни радикални милиции", въпреки че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че „нямаме ясна информация" за инцидента.

„Това е пълна лъжа", заяви кметът на Мариупол Вадим Бойченко в отговор на твърдението на Лавров. „Всичко, което беше казано, всяка дума е абсолютно невярна“.

Срещата на Лавров с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Анталия, Турция, беше най-високото ниво на контакт между двете страни от началото на войната, но дипломатите не успяха да постигнат споразумение за прекратяване на огъня или за защита на цивилното население, попаднало в обсега на военните действия.

Руските сили обстрелваха и Харковския физико-технически институт, в който има експериментален ядрен реактор. Ядрената инсталация е напълно изключена, а обстрелът е предизвикал пожар в складово помещение. 

Украинските власти увеличиха броя на жертвите на бомбардировката на болницата в Мариупол в сряда на трима загинали и 17 ранени. По време на посещението си в Полша в четвъртък вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призова за разследване на военни престъпления, като добави, че Русия извършва зверства в Украйна.

Русия и преди е била обвинявана, че нанася удари по болници. Организацията „Лекари за правата на човека" потвърди 492 нападения срещу здравни заведения в Сирия и 847 смъртни случая на медицински персонал там между март 2011 г. и декември 2017 г., които са причинени от руски и сирийски сили. Други групи, включително „Лекари без граници", имат подобни констатации. В един момент Русия нарече подобни обвинения „плод на въображението".

Ежедневните бомбардировки над Мариупол са оставили града с над 400 000 жители без храна, чиста вода и електричество. Кадрите от части от Мариупол започнаха да приличат на градове, изравнени със земята от Русия в други конфликти, като Грозни в Чечня и Идлиб в Сирия. Тази седмица Бойченко заяви, че децата в града са започнали да умират от обезводняване.

При обстрел в четвъртък в града са убити 36 цивилни и са ранени много други, заяви говорител на местен отбранителен полк. От кметството на Мариупол съобщиха, че от началото на обсадата са загинали повече от 1200 цивилни граждани.

За Кремъл Мариупол е ключова цел. Превземането на стратегически важния пристанищен град би отворило сухопътен коридор от руската граница по южното крайбрежие на Украйна до Крим, който Москва анексира през 2014 г., и би освободило руските сили за настъпление към Киев. Русия започна да бомбардира града още в първия ден от инвазията си, а сухопътните ѝ сили атакуваха от изток и запад.

Големият руски военен конвой, който за последно е бил забелязан северозападно от Киев, до голяма степен се е разпръснал и преместил, съобщи в четвъртък компанията Maxar Technologies, която следи конвоя със сателитни снимки. Както изглежда той се е разделил на част и е предислоциран. Бронирани коли от конвоя са забелязани в да маневрират в градчета близо до летище „Антонов“ северно от Киев. Някои от превозните средства са се преместили в гористи райони, съобщи Maxar. Конвоят беше струпан до столицата в началото на миналата седмица, но настъплението му изглажда беше спряно на фона на съобщения за недостиг на храна и гориво.

Правителството на Украйна възобнови в четвъртък усилията си за евакуация на цивилни граждани от няколко града, за които украинските и руските сили се споразумяха за предварително прекратяване на огъня. Макар че подобни усилия са се проваляли заради сраженията, украинското правителство заяви, че 60 000 цивилни са избягали през договорените коридори, откакто първите бяха организирани по-рано тази седмица.

Опитите за евакуация на хора от Мариупол на Азовско море са се проваляли многократно. Обсадата и бомбардировките на града се превръщат в предупредителен пример за това какво може да се случи с други украински градове, когато Русия продължи инвазията си.

По данни на местните власти градът е обграден от руски войски, някои от които са достигнали до покрайнините му. Украинската отбрана е понесла сериозни загуби, но е успяла да отблъсне атаките, заяви заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов.

Градът се охранява от сили, съставени от украинската брегова и гранична охрана, както и от местна милиция, сформирана от доброволци в отговор на руското нахлуване в Украйна през 2014 г.

Опълчението започва да функционира като отряд, който по-късно бе официално приет в състава на редовните въоръжени сили на Украйна като част от Националната гвардия. То се превърна в една от най-добре оборудваните и обучени военни единици, закалени в продължение на осем години на военни действия в района, който свързва контролираната от Украйна територия с окупираната от Русия зона.

Броят на бежанците от Украйна към 10 март достига над 2,3 млн. души, включително 1 млн. деца, показват данни на ООН. 300 000 души са пристигнали само във Варшава, което прави 15% от населението на полската столица. А кметът на Киев Кличко заяви, че в момента в града има около 2 млн. души, след като половината жители вече са го напуснали.

Олег Жданов, полковник от запаса в украинската армия и военен анализатор, заяви пред Wall Street Journal, че сред защитниците на Мариупол има части с богат опит в боевете с войските, ръководени от Русия, в източната част на Украйна. Той каза, че през последните две седмици те са нанесли тежки загуби на руските нападатели, които според него са организирали скъпоструващи фронтални атаки.

Но обсадата е накарала останалите жители да се скрият в мазетата, за да се спасят от обстрела, и да се борят за храна и вода.

Андзела Тимченко, баба на четири малки деца, каза по телефона в четвъртък, че тя и семейството ѝ са се укрили в мазето на дома си и топят сняг, за да получат вода за пиене. Но добави, че дори снегът е свършил, и се притеснява, че внуците ѝ скоро може да пострадат от обезводняване. Тя каза, че в сряда местните власти са осигурили малки дажби от Pepsi Cola и зърнени храни, както и пелети за разпалване на огън, за да се топлят и да приготвят храна. Семейството ѝ е било събудено от рева на военни самолети в 3 ч. сутринта в четвъртък, последван от взривове, от които земята под тях се е разтресла, казва тя.

„Те бомбардират всичко, улиците са пълни с мъртви хора", казва тя.

Отец Серхий Горобцов, православен свещеник, казва, че въздушната атака в четвъртък е била по-интензивна от другите преди нея. „Високите сгради се срутват като домино", пише отец Горобцов на страницата си във Facebook.

На мястото на бомбардираната болница Орлов, заместник-кмет на Мариупол, заяви, че неясен брой тела не могат да бъдат открити заради интензивния обстрел и че 47 души са били погребани в общ гроб в сряда. Болницата е втората, която е поразена, след като по-рано през седмицата обект на обстрел беше голяма клиника с 600 легла. Орлов съобщи, че е била бомбардирана и кръвна банка.

Руският външен министър Лавров обвини пристрастните западни медии, че съобщават за предполагаемите зверства, и отхвърли притесненията за западните икономически санкции, които започнаха да прекъсват връзките на Русия със САЩ и Европа.

Той заяви, че Русия ще преустрои икономиката си, за да стане по-независима, което е „отдавна закъсняло".

В Москва руската Дума изготви проектопостановление, с което да се обърнат към ООН за разследване на работата на предполагаеми биолаборатории в Украйна. От офиса на генералния секретар обявиха, че не разполагат с данни за възможно използване на химическо оръжие в Украйна. Президентът Володимир Зеленски заяви, че химически или други оръжия за масово унищожаване не са разработвани в Украйна, а лабораториите в страната са останали от съветско време и се занимават с „обикновена наука“.

В САЩ в четвъртък вечерта Сенатът прие мащабен законопроект за разходите, който предвижда 13,6 млрд. долара помощ за Украйна, включително над 3 млрд. долара за подпомагане на мисиите на Европейското командване на НАТО, за изпращане на персонал в региона и за разузнавателна подкрепа.

Според американски официални представители Москва, която не успя да поеме бързо контрола над Украйна след началото на инвазията си преди две седмици, вероятно ще се опита да продължи с все по-голямо пренебрежение към цивилните жертви. Москва заяви, че нейните сили не се насочват умишлено към цивилни граждани.

Западните анализатори твърдят, че нарастващите цивилни жертви са неизбежни, тъй като боевете в Украйна се пренасят в големите градове. Украинските сили, които не са в състояние да се сравняват с руснаците по отношение на жива сила и въоръжение, предпочитат да се оттеглят в градските райони, където се очакват ожесточени боеве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Хаха :) по приличен опит, но пак неуспешен :) никога не съм твърдял, че съм без грешен :)Ти си се се излагал хилядолетно и то като кифладжия, ама айде да не се излагаме пред чужденците:) А истината за био лабораториите, е точно каквато казвам - чист фейк :) да се мъча да ти го доказвам, е все едно да се мъча да убедя убеден плоскоземец че земята е кръгла.Да мислиш, че Украйна заедно със САЩ са разработвали във Украйна, ОМП е толкова лишено от логика, че не си струва усилията да обяснявам противното. Вярвай в каквото искаш, кефи се на масов убиец и сатрап като джуджето, което унищожава собствената си страна на първо място. Не ми пречиш. Едно е сигурно и ти го повтарям за N ти път идолът ти ще свърши или като милошевич или като Кадафи.Моите предпочитания са за варианта на Кадафи. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Знам, Гоше, знам. Ти няма как да се изложиш по каквато и да е тема... ;) Срещал съм доста като теб, даже има и тук такива - стоенча, юристката/***, даже твоя френд Смарти(khao), който се изложи като кифла , но и сега ще потвърди, че една вода, облъчена с радиоактивно гама лъчение, си остава облъчена, щото вярва в това. Няма как да му се помогне - така е устроен. И ти така - не е важно каква е истината, а в какво вярваш. Помня, че преди две-три години пак тук се пенявеше и ми обясняваше, че нема как Русия и Китай могат да играят в комбина. И сега ще ми кажеш, че се излагам, без значение, че само преди дни точно външният министър на Китай пред цял свят заяви: . . . ""Без значение колко е зловеща международната ситуация, и Китай, и Русия ще запазят стратегическата си решимост и непрекъснато ще продължат напред всеобхватното стратегическо партньорство за координация през новата ера". Оставям те да гадаеш що за "нова ера" са замислили Путин и др. Си часове, преди да открият олимпиадата в Пекин. Ти със сигурност си убеден, че това, което мисли да прави Путин в Украйна, не е било обсъдено на 6-часовата. им среща ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Накрая ще видим, кой се излага :) определено няма да съм аз. Поне не и по тази тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Еми за Фокс не знам, поне съм го чувал, но за currenttime.tv от теб научих. Този биолог също не го знам, но Виктория Нюланд вчера се потеше пред сенатска комисия и обясняваше, че американската администрация е управлявала дейността на верига от обекти за биологични изследвания в Украйна и в момента полага всички необходими мерки те да не попаднат в ръцете на руснаците. Въпросът е: ще се притесняват ли американските служби и органи за невинните бактерии, които твоят биолог е надлежно разлистил, ако попаднат в ръцете на руснаците? Те си ги имат в носоглътката и червата на вкеки руски войник... ;) Защо ги унищожават? Тъкър Карлсън от Фокс не обяснява и пропагандира, а задава въпроси от горния порядък. Например: защо останали 3 биолаборатории от времето на СССР, свързани със съветски военни биологични изследвания в Украйна, взети под контрол от САЩ през 2005 г., (прилага докувенти), вместо да бъдат унищожени, са се нароили до 30 и още се ползват, какво правят в тях и защо това, което са правили, не трябва да бъде намерено от руснаците и едва сега панически се унищожава? Според теб, ако руснаците влязат в България, помощник държавният секретар на САЩ ще се занимава с унищожаването на твоята лаборатория ли? Не се ли излагаш уекинко...? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
v_tin
преди 2 години
Погледнах страницата, не ми се струва много руска, отделно че нюланд си призна за тези лаборатории. А какво правят в тях- диляна грозданова направи филм за такава лаборатория в грузия. До момента на руснаците не им беше ясно какво се прави там, но предполагам че ще разбомбят тамошната лаборатория
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Хаха, жалка работа, с това ли ме излизаш? Преувеличения и манипулации на Фокс? Гледах и изслушването на Нюланд, каза, че да поддържат research labs. Украйна, но не разработват никакви оръжия или патогени а цел да бъдат използвани като оръжия. Прекрасно е обяснено в линка, който пуснах. Виж документите, който публикуваха руснаците, ако не вярваш на мен, занеси ги в някоя микробиологочна лаборатория. Има поне една такава във всеки областен град в цяла Европа. Както и във всяка средно голяма или голяма фирма от хвп. Та да ти кажат, колко са опасни Има един единствен, потенциално опасен за човека патоген.Останалите ги срещаме почти ежедневно. Та дори и в моята лаборатория имам образци от бактериите причиняващи бурцелоза и от трихинелозните *** . Те са поненциално далеч по патогенни от всичко в тоя руски списък. Напълно законно и контролирано по правила. И аз ли правя био оръжие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
https://m.youtube.com/watch?v=g2cwGscanAg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
deiveli
преди 2 години
Под заглавието е тъпня !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
руснаците са в състояние да изфабрикуват каквито си пожелаете факти. Гнусните гени които притежават, изплетени в голяма степен отнеандерталско ДНК им позволяват всякакви машинации и манипулации. Освен 5 индивида в България, в никоя друга страна не им вярват. Понеже съм писал безброй пъти за неадекватното поведение на кремълскиятшизофреник, считам че е безпредметно повече да го обсъждаме. Въпросът е какво да правинм с народът му? Не е ли време САЩ наистина да се заемат с отстраняването на този рудементарен клон на човешката раса(руснаците) от съвременната цивилизация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
georgi_shum
преди 2 години
Пълни глупости са тия тъпототии с био лабораториите. Само един от патогенните публикувани от руснаците е потенциално опасен за човека.Ето материал от руски микробиолози по повода, обяснява какво, как и защо се случва в тия лаборатории и защо са там.https://***.currenttime.tv/a/mikrobiolog-pochemu-zayavleniya-o-biologicheskom-oruzhii-v-ukraine-fake/31746848.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още