IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е използвала свръхзвукови ракети „Кинжал“ за първи път в Украйна

Те могат да пренасят обикновени или ядрени бойни глави и се движат десет пъти по-бързо от скоростта на звука

12:58 | 19.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия обяви, че е изстреляла свръхзвукови ракети от своята система „Кинжал“ за първи път по време на продължаващия вече три седмици конфликт в Украйна. Това е станало при атакуване на подземни хранилища за съхранение на оръжия в западните части на страната.

От руската армия съобщиха, че са използвали ракетите в петък по цели в село Делятин, край град Ивано-Франковск.

Засега от Киев не съобщават за руски атаки срещу военни цели.

Ракетите „Кинжал“, които могат да пренасят обикновени или ядрени бойни глави, се движат десет пъти по-бързо от скоростта на звука, или с над 2 мили в секунда, каза руският президент Владимир Путин при обявяването на системата по време на изказване за състоянието на нацията през 2018 г.

„Кинжал“ е едно от няколко стратегически оръжия от последно поколение, които по думите на Путин тогава биха могли да превъзмогнат американските отбранителни сили.

В петък украинските власти заявиха, че руски ракетен удар е уцелил военни бараки в южния град Миколаев, като се съобщава за десетки загинали войници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Видеото бе впечатляващо. Складът буквално хвръкна във въздухът и изобщо не се видя какво го е ударило - толкова е бръза ракетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още