IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: Турция се отдалечава от европейските ценности и стандарти

Европейските депутати приветства желанието на Анкара да бъде посредник между Украйна и Русия

20:24 | 07.06.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция последователно отстъпва от ангажиминетите си във връзка с процеса по присъединяване към ЕС, предупреждават европейските депутати в доклад, приет с 448 гласа „за“ , 67 гласа „против“ и 107 гласа „въздържал се“. Страната многократно отбелязва, че има за цел да стане член на общността, но през последните две години се отдалечава от европейските ценности и стандарти, се казва още в доклада, цитиран от пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

Като цяло има леко подобрение на отношенията между ЕС и Турция - по-специално що се касае до диалозите на високо равнище. Но това засилено сътрудничество е факт успоредно с редовните конфликти, тъй като отношенията със съседните държави, част от общността, продължават да бъдат трудни, подчертават членовете на ЕП. Те обаче приветстват готовността на Анкара да действа като посредник във войната в Украйна. 

Това е от жизненоважно значение за доброто сътрудничество между ЕС и Турция в областта на външната политика и политиката на сигурност в настоящите трудни времена. Турските власти се придържат към позициите на НАТО и ЕС в този конфликт, подчертават още европейските депутати.

В доклада се посочва още продължаващото влошаване на положението с правата на човека в Турция, наличие на правен и административен натиск върху гражданското общество и защитниците на правата на човека, адвокатите и журналистите. 

Депутатите призовават Европейската комисия да предостави достатъчно финансиране за продемократичните усилия в Турция.

Докладът приветства усилията на Турция да продължи да приема бежанци и отбелязва постоянното предоставяне на финансиране от ЕС за тази цел, което членовете на ЕП се ангажират да запазят и в бъдеще. Евродепутатите също така подкрепят предложението на ЕК за започване на преговори за актуализиране на взаимноизгоден Митнически съюз, но предупреждават, че парламентът ще подкрепи постигането на окончателно споразумение, само ако са изпълнени необходимите демократични условия относно правата на човека и основните свободи, зачитането на международното право и добросъседските отношения.

На този етап ЕП не може да обоснове промяна на позицията си относно официалното временно преустановяване на преговорите за присъединяване с Турция, които на практика са в застой от 2018 година насам, казват още евродепутатите. Като се противопоставя открито на обвързващите решения на Европейския съд по правата на човека във връзка с делото на Осман Кавала и други, настоящото турско правителство умишлено разруши всички стремежи за възобновяване на процеса на присъединяване към ЕС на този етап, добавят те.

Възражения на Турция срещу кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО

Членовете на ЕП призовават турското правителство да разгледа добросъвестно заявленията за членство на Финландия и Швеция в НАТО, да се ангажира конструктивно с усилията за разрешаване на евентуални нерешени въпроси и да се въздържа от оказване на неправомерен натиск в този процес.

При настоящите сериозни обстоятелства е важно всички съюзници на НАТО да действат далновидно и бързо да ратифицират протоколите за присъединяване на двете държави, подчертават евродепутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Според теб е съвсем нормално убийствата от едната страна да се игнорират и прикриват. Съвсем нормално е убийства и извращения да се приписват на едната страна, при положение че има свидетелства за извършването им от другата. ОК, наслаждавай се, имаш късмета да си сред Съвсем Нормална за теб среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Айде започна се. Виж колко бързо си проличава какъв си ;) Изнасилванията били лъжа, убийствата също, срутените градове сигурно са фотошоп :) Между другото имаш стила на писане на един друг наш добър познайник, но това няма значение. Колкото и да рипаш, фактите са си факти. А те са: 1. Русия нахлу в Украйна и то съвсем преднамерено. 2. След инвазията редица градове на Украйна изведнъж изпариха от лицето на земята. 3. Десетките хиляди убити украинци си бяха живи преди Русия да нахлуе. Разбира се тези неща са съвсем нормални за теб, не се критикуват изобщо, но ако някой дори спомене Буча и започваш да рипаш за инсценировка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
И даже не споменах за изнасилванията - там една госпожа толкова се увлече да си измисля, да съчинява и да лъже, че я уволниха украинците - просто и тях ги досрамя, толкова прекалено стана. Госпожа Денисова. Вероятно не са ти казали от телевизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Нали това казвам бе, гладко промито безкритично мозъче. За всичките пропагандни писания за инвазията на Русия, които са "категорични" за вината във всяка ситуация, докато и Буча, и Краматорск са НАЙ-МАЛКОТО съмнителни, и също имаше сто процентово остъствие на статии за обратната страна - като взривиха пенсионерки с украинска ракета в центъра на Донбас, ТИШИНА. Като стреляха в краката на руски военопленици ТИШИНАА награденият журналист Бойчо може да пише единствено колко лоши са руснаците и никога никога нещо различно. Знам че от телевизора не са ти казали, затова те разбирам защо си толкова раздразнителен и напрегнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Глупости, ти си просто поредния копейка тролейбус. Имаше достатъчно статии за инвазията на Русия в Украйна, за разрушенията, изнасилванията и убийствата там. Не те видях да се трогнеш по въпроса, камо ли да критикуваш. Но виж за европейските ценности и месеца на хомосексуалността или всичко свързано с ЕС си първа пушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
Когато почнат да се публикуват статии, възхваляващи Русия и възпяващи безкомпромистното мъжество на лидера Путин, можеш да бъдеш сигурен че ще има мои коментари със същото ниво на скептичност и неприязън отдолу. Но понеже в момента се намирам под силната струя на про-зеленската пропаганда, съответно реагирам с отвращение и неприязън на нея. А колко изкривеняци има в Русия просто не знам, и отново - ако имаше няколкостранични дописки за парада на хомогордостта в Москва, и как се празнува Месецът на обратната резба там - щях и това да спомена. В момента само виждам, че има МЕСЕЦ на сексуалните предпочитания като "празник" в САЩ и Европа, и намирам това за невероятно откачено. И доста смешно да сочим в този момент Турция с пръст че "се отдалечавали" от някакви си ценности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Уважаеми кокоркчо, когато спреш да плюеш ЕС под всяка статия и започнеш да критикуваш и Русия, тогава пак ще си говорим. Аз от своя страна обещавам, когато Късият си замине и Мордор реши да тръгне в посока европейската цивилизация, а не азиатските степи, да кажа и няколко добри думи за него. Последното е малко вероятно, но човек трябва и да помечтае от време на време. Не ми отговори на въпроса и с какво бройката е по-различна от тази в ЕС, че ревеш само за последните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Хахахха, имбецилен импотент, събрал си всичките ти характеристики на едно и си ги обърнал срещу "врага". Мокрите фантазии с Късия не бяха ли твой специалитет? Както и панелното битие и паралелната вселена, в която пребиваваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Явно цялата работа е, че Турция не се държи като съюзник на репресорите. Не налага санкции над Русия. Не дава оръжие на укpoпите. Затвори проливите си за натовски кораби. Кой ви каза, че Турция иска още да влиза във вашият ЕС? В последните години такова нещо не съм чул !!! Вие ли ще говорите за "човешки права", бе, които не позволявате на хората да получават информация от "лоши" телевизии и конфискувате частна собственост на хора, само защото са руснаци - нарушавайки накуп 1/3 от членовете във Всеобщата декларация за правата на човекът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Защо не се обърнеш към добър специалист-псиxиатър? Най-сериозно ти го казвам? Абе... тоя - ти сигурно всяка нощ сънуваш как Путин те пoри изотзад, нали? Сигурно опищяваш посред нощ цялата панелка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още