IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтекъл план за възстановяване на Донбас предизвика дебати в Русия

Експерти обаче се съмняват в истинността на материала и подозират хакерска атака или част от борбата за власт

17:38 | 14.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сергей Кириенко. <em>Снимка: Robert Gilhooly/Bloomberg News</em></p>

Сергей Кириенко. Снимка: Robert Gilhooly/Bloomberg News

Изтекъл план за възстановяване на Донбас предизвиква разгорещени дебати в Русия, въпреки че автентичността му не е потвърдена и може да е дело на хакери. Планът за възстановяване бе публикуван за кратко време на уебсайта на проправителствения руски вестник "Известия" в понеделник. Според статията той е написан от Сергей Кириенко, заместник-ръководител на руската президентска администрация и влиятелен довереник на президента Владимир Путин.

В статията се твърди, че Кириенко подготвя руското население за болезнените мерки, които ще наложи възстановяването на Източна Украйна. „Да, това ще струва няколко трилиона рубли", пише той. „Тези пари ще бъдат осигурени от руския бюджет - дори с цената на временно понижаване на жизнения стандарт в страната ни“, е цитиран Кириенко.

Според Bayerischer Rundfunk в рускоезичната мрежа се е "разгорял оживен дебат". Например потребителите се питат защо населението трябва да плаща за разходи, които очевидно са причинени от „специална военна операция". Потребителите се питали също дали ще се понижи само техният стандарт на живот или и този на Кириенко. Други просто осмиват плановете като „детска изненада".

Многобройни правописни грешки

Само след няколко минути обаче „Известия" отново свали статията от мрежата. Самият вестник я нарича хакерско дело. Американският мозъчен тръст Institute for the Study of War пък прави паралел с инцидент, случил се малко след началото на войната: в края на февруари руската информационна агенция РИА вече случайно публикува статия, в която завладяването на Украйна се обсъждаше в минало време.

Независимата руска емигрантска медия "Медуза" обаче се съмнява в автентичността на предполагаемите планове. Подобно на редактора на BBC Андрей Сахаров, критичната спрямо Кремъл платформа посочва множество правописни грешки в статията. Според Сахаров материалът е публикуван два пъти с разлика от 40 минути. Експертът по Русия подозира, че публикацията "най-вероятно е хакерска атака от анонимен източник".

Според Bayerischer Rundfunk причината за публикацията може да е борба за власт в Кремъл. Кириенко е смятан за възможен наследник на Путин, който според "Медуза" е натоварен със задачата да направи от Донбас нов федерален окръг на Руската федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
SA
преди 1 година
То не е нужна да излезе статия, за да се досети човек. Ако Русия излезе от войната без териториални придобивки - срам и позор. Ако успе е да запази разрушените територии, някой ще трябва да плати за възстановяването им и тоя някой ще е руският данъкоплатец. При това при намаляващ износ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още