IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият екип на Путин омаловажи последиците от санкциите

Русия трябва да преосмисли фокуса си върху износа, заяви гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина

13:47 | 16.06.22 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Високопоставени представители заявиха на годишния икономически форум в Санкт Петербург, че Русия се справя по-добре под натиска на санкции от първоначалните очаквания, хвалейки нов модел, фокусиран върху местното производство, докато страната е изправена пред безпрецедентна международна изолация заради инвазията в Украйна, съобщава Bloomberg.

Посетителите на тазгодишния Международен икономически форум в Санкт Петербург бяха доста по-малко в сравнение с предишни издания, които привличаха световни лидери и топ международни компании.

Сред посетителите тази година са представители на Близкия изток и Азия, както и на талибаните в Афганистан. Дори много руски участници не са пожелали да направят ефективни презентации, както през предишни години, опасявайки, че това може да ги направи цели на още санкции от САЩ и съюзниците им. Много от панелистите вече са ударени от такива.

Макар и в много по-малка зала от обичайното, настроението бе приповдигнато по време на основната икономическа сесия в четвъртък, на която по никакъв начин не бе спомената Украйна или войната. Правителството ще коригира надолу прогнозата си за спад на брутния вътрешен продукт тази година, заяви икономическият министър Максим Решетников.

„Виждаме, че мерките, които биват предприети, дават резултат“, каза той, без да конкретизира новата цифра. В момента властите очакват спад от 7,8%.

Решетников обаче предупреди, че за разлика от отминали рецесии, когато възстановяването върна икономиката обратно на предишния ѝ път, този път ще бъде различно.

„Целта ни е да спечелим време, за да позволим да се случи структурна реформа“, каза той.

Русия трябва да преосмисли фокуса си върху износа, който отдавна е двигател на растежа и източник на твърда валута, заяви гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина. Тъй като санкциите притискат цените на основните продукти в страната и повишават разходите за внос, индустрията трябва да се фокусира върху местния пазар, каза тя.

Финансовият министър Антон Силуанов се оплака, че „глобализацията, към която се бяхме насочили по-рано, се оказа, че не е толкова удобна за държавите, така да се каже“.

Това предизвика нотка реализъм от модератора на панела, който посочи, че най-големият производител на автомобили в страната тъкмо обяви нов модел на Lada след санкциите, в който липсват основни ключови функции.

„Не искам да губя време да изброявам всички неща, които тази кола няма да има, но едно постижение определено има: тази „оголена“ версия ще струва повече от напълно оборудваната“, каза Андрей Макаров, депутат от управляващата партия. „Означава ли това, че заместването на вноса ще продължи на принципа по-ниско качество за повече пари?“, попита той.

Икономическият съветник на Кремъл Максим Орешкин отговори, признавайки, че „машината за икономическо развитие“ на Русия е изгубила няколко съставни части – високотехнологични елементи, финансирани и други.

Той обеща обаче, че по-късно в четвъртък ще бъде обсъдена нова стратегия за автомобилния сектор на среща с президента Владимир Путин. Продажбите на автомобили са намалели с 80%, а почти всички заводи за производство на автомобили в страната затвориха врати заради санкциите и недостига на части.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Е ся, САЩковците не могат да си произведат витамин С-то... А за да имат олово, пращат рудата зад граница да им я претопят... Съвременният свят е твърде абсурден. Вероятно и БМВ не може да си произведе вентилите в Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Julius_BG
преди 1 година
Сред посетителите тази година са ...... и талибаните в Афганистан! - ахахаха..... това изречение казва ВСИЧКО!!! :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Гнъс , докато изстрелват космически мисии под качественият контрол на НАСА или на ЕКА , рашистите имат успеваемост . От двадесетина години , да не напиша и повече , дори собствените сателите не могат да си изстрелят безаварийно ... :))) ... Великият автомобилопроизводител АвтоВАЗ вентилите на гумите не може да си произвежда ... :))) ... Що спреха производството ... ?! ... Аз за коли и ракети пиша , ми те бела техника не произвеждат ве ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Освен това всички империи рухнаха още миналия век :) Няма нито една останала. Напъните на русия ми миришат на запек ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
И как се фокусираш върху местния пазар като не можеш да създадеш един *** компютър. Даже тоалетната хартия е внос защото не достига :) Стига глупости видяхме ги цели 45 години. Да си се прибират в русия и да си изнасят петрола ... друго не могат да правят и без това. А да забравих и бомби и ракети за убийства на деца и пенсионери в разни панелки по Украйна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Мисирките омаловажават несмислеността на господарите си и техните възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Веск
преди 1 година
След инвазията в Крим Путин започна импортозамещение. Похарчени стотици милиарди долари, заменени няколко процента от вноса. за 7 години да речем. Русия сравнена с Германия и САЩ примерно регистрира много по-малко патенти. Пъти по-малко. Какво трябва и какво ще стане са две различни неща. Нека си приказват рашагите колко са велики, нека си вярват. Аз съм на друго мнение. Намериха си майстора. От 1917та те са още по-голяма заплаха за мира в света отколкото по царско време. Не, че САЩ са много миролюбиви. Ама руснаците са забравили въобще що е то технологии, що е то модерно производство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още