IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преструктуриране: Естонският премиер подава оставка

45-годишната Кая Калас вероятно ще оглави и следващия кабинет

16:58 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кая Калас по време на посещение в Лондон. Снимка: Jason Alden/Bloomberg</p>

Кая Калас по време на посещение в Лондон. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Министър-председателят на Естония Кая Калас официално подаде оставка, за да се опита да състави ново правителство в балтийската държава член на ЕС и НАТО. В четвъртък 45-годишната Калас информира парламента в Талин за решението си и връчи писмото си за оставка на президента Алар Карис.

Според естонската конституция ходът на Калас автоматично води до оставката на цялото правителство, което вече повече от месец работи без парламентарно мнозинство. До утвърждаването на новото правителство обаче то ще продължи да изпълнява функциите си на служебен принцип.

Според Държавната канцелария Калас същевременно е предложила на Народното събрание (Riigikogu), което е в лятна ваканция, да проведе извънредна сесия в петък. След това парламентът трябва да гласува новата управляваща коалиция на оглавяваната от нея Партия на реформите със социалдемократите и консервативната партия Isamaa. Алиансът на трите партии, който преди това състави правителство, има мнозинство от 55 от 101 места. 

В Естония управляващият алианс на Партията на реформите и лявата Центристка партия се разпадна в началото на юни. Това беше предшествано от кавги, борба за власт и политическа блокада, продължила седмици. Поради това Калас прекрати двупартийната коалиция, която съществуваше от януари 2021 г., и уволни седемте министри от центристката партия.

Либералната партия на реформаторите, социалдемократите и Isamaa се споразумяха за коалиция след продължителни преговори в края на миналата седмица. Всяка от трите партии ще получи по пет министерски поста в новото правителство, чийто състав трябва да бъде определен в четвъртък вечерта. Коалиционното споразумение трябва да бъде подписано в петък.

Президентът Карис, който веднага даде нов мандат на Калас за съставяне на правителство след нейната оставка и който ще трябва да назначи новия кабинет, обяви намерението си да се срещне с всички назначени министри. „Надявам се, че новото правителство ще може да започне работа още следващата седмица", написа той в Twitter.

Руската инвазия в Украйна породи безпокойство у трите балтийски страни, които са членки на Европейския съюз и НАТО. Напускането на министрите от Центристката партия се случи след седмици на политическа безизходица, белязана от гласуването на законопроект за образованието. След това Центристката партия гласува с крайнодясната опозиционна Консервативна народна партия на Естония.

Центристките и реформаторските партии се редуват в правителството, откакто Естония си възвърна независимостта след разпадането на Съветския съюз, посочва AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още