IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Македония си проправя път към ЕС*

Парламентът на страната е одобрил френското предложение с 68 гласа "за"

15:05 | 16.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Парламентът на Северна Македония е одобрил френското предложение за започване на преговори за членство на страната в Европейския съюз (ЕС). "За" са гласували 68 народни представители. В пленарната зала са присъствали 69 народни представители от общо 120.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ са напуснали залата и не са участвали в гласуването.

В подкрепа на предложението са гласували депутатите от управляващата коалиция, но и народните представители от опозиционните албански формации, предава БГНЕС.

Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

Днес малко преди гласуването председателят на парламентарната на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски определи Френското предложение като проект на 150-годишната имперска българска политика по Македония. Неговата заместничка Дафина Стояновска си позволи да изрече куп цинизми и вулгарности и определи предложението на Париж като „българска пръдня и смрад“. По време на тридневните дебати всички народни представители на ВМРО-ДПМНЕ палеха или късаха предложението на френското председателство на ЕС.

Дискусията през последните три дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

Дебат по същество за Френското предложение така и не се състоя, а изказванията се превърнаха в антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… стерилизация.

В първия ден на дебата в Скопие специално дойде председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя направи обръщение към депутатите в парламента на Северна Македония. "Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, защото вярвам, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в ЕС със Северна Македония като пълноправен член“, каза тя. Фон дер Лайен увери, че седмица след приемането на френското предложение от страна на Северна Македония преговорите ще може да започнат.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме Френското предложение отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи френското предложение и призова властите в Скопие също да го приемат. 

Еврокомисарят по въпросите на разширяването на ЕС Оливер Вархей, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел приветстваха в Twitter днешното решение на македонския парламент, който одобри френското предложение.

Вархей написа, че приветства гласуването в парламента на Северна Македония, което дава ясен мандат на правителството да започне първата междуправителствена конференция въз основа на френското предложение: „Очакваме с нетърпение откриването на преговорите за присъединяване във вторник, когато се срещнем в Брюксел за първата междуправителствена конференция”, казва той.

Урсула фон дер Лайен приветства решението и изтъква, че са създадени условията за бързо започване на преговори за присъединяване: „Това беше историческа възможност и вие я използвахте”, написа Фон дер Лайен.

Шарл Мишел казва, че днешното гласуване проправя пътя за провеждане на Междуправителствена конференция следващата седмица: „Това е съществена стъпка за страната и за ЕС. Нашето бъдеще е споделено и ви очакваме с отворени обятия”, пише той. 

Междуправителствената конференция на Северна Македония с Европейския съюз (ЕС) ще се състои на 19 юли. Това съобщава премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

В тази връзка двустранният протокол – част от пакета документи за отваряне на пътя на Северна Македония към ЕС, между София и Скопие се очаква да бъде подписан утре, когато ще се проведе второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия на Република България и Република Северна Македония, съобщава БНР.

В рамките на срещата ще бъде направен преглед на изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и ще бъдат договорени мерките за неговото ефективно изпълнение през следващия период. Т.е., това ще са българските условия, които Скопие трябва да изпълни, за да премине през преговорния процес за членство в ЕС.

С подписването на двустранния протокол трябва да отпадне пречката за начало на преговорите на Северна Македония. Документите трябва да се подпишат от двамата министри на външните работи Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Албанският премиер Еди Рама коментира във Facebook, че вече няма никаква пречка да започнат преговорите за присъединяване на Албания, която върви в пакет със Северна Македония, към ЕС.

"Абсурдното държане на Албания като заложник завърши", написа Рама в профила си.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
ъхъ , няма да имат нищо и ше са щастливи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Хубави новини ! руските желания за разцепване започват да избледняват все повече и повече. Има една песен на John Lennon - Imagine. Рано или късно хората ще живеят заедно ,без граници в мир :) Това ще се случи първо в ЕС :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Борката
преди 1 година
R.I.P.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още